ΣΕΡΒΙΑ ΝΕΑ: Ανήμερα της μνήμης του Οσίου Σισώη του Μεγάλου στις 19 Ιουλίου {6-7-22 Π.Ε.}, τελέστηκε αρχιερατική Θ.Λειτουργία, στην ανδρική Ι.Μ. Ντένκοβατς..

Η Μονή βρίσκεται στο χωριό Μεγάλα Μελίσσια, στα περίχωρα της πόλης Kragujevac, στην κεντρική Σερβία. Χοροστάτησε ο κυρίαρχος Επίσκοπος, Πανιερώτατος κ.Ιωάννης, με συνιερουργούς τον ηγούμενο της μονής Αρχιμανδρίτη π.Ονούφριο και λοιπούς ρασοφόρους των περιχώρων. Μεταξύ τους και οι ιεροδιάκονοι Βασίλειος & Ιωάννης. Έψαλαν μοναχές από το γειτονικό γυναικείο Μοναστήρι του Λιπαρού (манастира Липар}.

Ο Όσιος Σισώης ο Μέγας, ασκήτεψε στην έρημο της Θηβαίδας τον 4ο αιώνα μ.Χ. Είναι γνωστός ο θρήνος του πάνω από τον τάφο του Μεγ. Αλεξάνδρου, του μεγαλύτερου Στρατηλάτη όλων των εποχών. Τον επισκέφθηκε 700 χρόνια μετά τον θάνατό του, κι κεί έκλαυσε γοερώς για την κοινή μοίρα όλων των ανθρώπων τον θάνατο, το πρόσκαιρον της επίγειας ζωής, την ματαιότητα της γήινης δόξας και της Βασιλικής εξουσίας. (Υπάρχει σχετική τοιχογραφία στην Ι.Μ.Βαρλαάμ Μετεώρων.)

Στο κήρυγμά του ο Δεσπότης, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, πέραν τα του τιμώμενου Αγίου της ημέρας, μίλησε από την περικοπή του ευαγγελίου, για το καλό και το κακό: … το κακό προκύπτει όταν το καλό εγκαταλείπεται, όταν το καλό δεν επιδιώκεται, όταν το καλό δεν βιώνεται. Το κακό προκύπτει όταν σταματήσουμε να ακούμε το θέλημα του Θεού. Το κακό συμβαίνει όταν σταματάμε να ακούμε, και όταν κάποιος δεν ακούει, τότε σταματά να ζητάει συμβουλές, γιατί δεν υπάρχει ανάγκη. Γιατί; Διότι νομίζει ότι τα ξέρει όλα…

Μετά την απόλυση, ο Επίσκοπος κ.Ιωάννης τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού ηγουμένου Πέτρου.
Ακολούθησε τράπεζα αγάπης κατά το Αγιορείτικο τυπικό.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.