Με την προσήκουσα λαμπρότητα τελείται η ιερά μνήμη της αγίας οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της αθληφόρου, η οποία ως κραταιά προστάτης της και έφορος τιμάται όλως ιδιαιτέρως και στην εορτάζουσα ανδρώα ιερά Μονή των Σερρών.

Συγκεκριμένως, σήμερα το απόγευμα, Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022, τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στην ως είρηται εορτάζουσα ιερά Μονή, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, ο οποίος απευθυνόμενος στο ευλαβές εκκλησίασμα εκήρυξε επικαίρως αναπτύσσοντας εποικοδομητικές σκέψεις που πηγάζουν από τον βίο και το μαρτύριο της τιμωμένης Αγίας Παρασκευής, σημειώνοντας την σημασία που έχει για τον κάθε άνθρωπο το φωτεινό και διδακτικο παράδειγμα των αγίων.

Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος ανέφερε και τα εξής: «Η πανσεβάσμιος ιερά μνήμη της αγίας Παρασκευής, μας συνεκάλεσε σήμερον, στον ιερό αυτό παρθενώνα της προσευχής και της εν Χριστώ ασκήσεως, ώστε να στερεωθούμε στην πίστη, τον πνευματικό μας αγώνα, να εμπνευσθούμε στην καθημερινή μας πνευματική προσπάθεια προκειμένου, κατά τον Απόστολο Παύλο, να μορφωθεί μέσα μας ο Χριστός.

Ιδίως σ’ αυτές τις πικρές ημέρες του πνευματικού ‘’καύσωνος’’, οι μνήμες των αγίων μας, ως αύρα λεπτή και δροσιστική μας ξεκουράζουν και διδάσκουν σε όλους μας με έναν ιδιαίτερο και δυνατό τρόπο τι είναι το χριστιανικό ήθος και η ποιότητα της εν Χριστώ ζωής.

Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα των αγίων είναι ότι αποτελούν γεννήματα της Εκκλησίας μας. Ανατράφηκαν πνευματικώς μέσα στην Εκκλησία, ισχυροποιήθηκαν, χαριτώθηκαν, αγιάσθηκαν και τέλος αντλώντας δύναμη, χάρι και έμπνευση από την Εκκλησία, που είναι θεότευκτο εργαστήριο αγιότητος και αειθαλές φυτώριο αγίων και μαρτύρων, θυσιάσθηκαν για την αγάπη τους προς το Νυμφίο Χριστό.

Γι’ αυτό και η αγία μας Εκκλησία, μπορεί με σεμνοπρεπή καύχηση να λέγει προς τον ουρανό ότι οι άγιοι είναι δικά Της παιδιά και αναθρέμματα. Οι άγιοί μας δείχνουν σε όλους μας τον Χριστό, όχι ως ένα θεωρητικό αφήγημα αλλ΄ ως ποιότητα ζωής, τον δρόμο του χρέους, του καθήκοντος και της ευθύνης μας, καθώς λειτουργούν στην ζωή μας ως ολόφωτοι οδοδείκτες ζωής, μαρτυρίας και πνευματικού αγώνος. Οι δε πανσεβάσμιες μνήμες τους αποτελούν για εμάς αφορμές πνευματικού αναβαπτισμού και ευλογίας πολλής.

Η αγία Εκκλησία μας υπενθυμίζει μέσα από τις μνήμες των αγίων μας ότι σε καιρούς δυσκόλους, ως οι σημερινοί, η πίστη στον Θεό είναι ασφαλές καταφύγιο και πηγή δυνάμεως και ελπίδος. Γι’ αυτό και προστρέχουμε με ελπίδα και πίστη δυνατή στην χάρη των αγίων μας και δι’ αυτών στον μεγάλο Σωτήρα και ιατρό των ψυχών και των σωμάτων μας Ιησού Χριστό.

Οι σεπτοί γεννήτορες της Αγίας Παρασκευής, ο Αγάθων και η Πολιτεία, αντιμετώπισαν τον βαρύτατο πειρασμό της ατεκνίας τους με πίστη, υπομονή και ελπίδα στον Θεό. Επλήθυναν καθημερινώς τις προσευχές τους, καλλιεργούσαν αγογγύστως την υψοποιό ταπείνωση, πολλαπλασίασαν τις ελεημοσύνες και νηστείες, αφέθησαν με απόλυτη εμπιστοσύνη και απλότητα μικρού παιδιού στο έλεος του Θεού.

Και ο παντοδύναμος Θεός των ανελπίστων και των θαυμασίων τους εχάρισε τέκνον. Και τι τέκνον! Τέκνον παρακλήσεως του κόσμου ολοκλήρου, θυγάτριον ποθεινότατον, αγιώτατον, ευγενέστατον, την Αγία μεγαλομάρτυρα Παρασκευή την αθληφόρο και σημειοφόρο.

Τούτο είναι το συγκλονιστικό μήνυμα της σημερινής εορτής. Μήνυμα δυνατό, παρακλητικό, επίκαιρο. Η πίστη στο έλεος και την αγάπη του Θεού, ξεκλειδώνει το θαύμα στην ζωή μας και το θαύμα ως έκφραση της θείας φιλανθρωπίας και ως καρπός ελευθερίας επιβεβαιώνει και φανερώνει την πίστη.

Υπεράνω της ζωής μας ευρίσκεται η πανσθενουργός πρόνοιά Του, η οποία εκδηλώνεται με τρόπους θαυμαστούς, ξένους στην ιδική μας αντίληψη και λογική, που γεμίζουν την ψυχή μας με δέος και αισθήματα χαράς, ελπίδος και ευγνωμοσύνης προς Εκείνον, που είναι κατά την υμνολογική αναφορά της εορτής, ο Θεός των θαυμασίων και των ανελπίστων».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος, εχάρισε στην ιερά Μονή Αγ. Παρασκευής, ως μόνιμη αγιαστική ευλογία, μικρό απότμημα από τον Τίμιο και ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας και Λίθον εκ του Παναγίου Τάφου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, τα οποία εδωρήθησαν προφρόνως και εις ευλογίαν από το παλαίφατο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στον σεπτό Ποιμενάρχη της Σερραϊκής Εκκλησίας.

Ο Σεβ. κ. Θεολόγος ευχήθηκε πατρικώς, η παρουσία της Αγίας Παρασκευής να είναι εμφανής, να ευλογεί τον Ηγούμενο, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Γαβριήλ Παλιούρα και τους αδελφούς της ιεράς Μονής Αγ. Παρασκευής Σερρών να εκπληρώνουν θεαρέστως την αποστολή τους, να επιμαρτυρούν το μυστήριο της πίστεως και να βιώνουν τον θυσιαστικό μοναχικό τρόπο ζωής. Τόνισε δε, απευθυνόμενους στους πιστούς, ότι είναι ανάγκη να κρατούν ψηλά την πίστη, την ελπίδα, το αγωνιστικό φρόνημα και κυρίως το όνομα του Χριστού σ’ αυτούς τους δύσκολους και απαράκλητους καιρούς.

Αύριο, Τρίτη 26 Ιουλίου, θα τελεσθεί η πανηγυρική Αρχιερατική θεία Λειτουργία στην εορτάζουσα ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών, ιερουργούντος του Σεβ. κ. Θεολόγου.

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.