Συνέντευξη του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών κκ Θεολόγου στον Πάνο Γκόρη και το ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE- Πως βιώσατε το θέμα της πανδημίας. Πιστεύετε πως δοκιμάστηκε η πίστη των ανθρώπων. Τι πρέπει να κάνει η Εκκλησία την επόμενη ημέρα της πανδημίας;

Η σοβούσα σοβαρή υγειονομική κρίση, ως μία παγκόσμια απειλή, συνεχίζει να ευρίσκεται εντός των τειχών των ανθρωπίνων κοινωνιών σ΄ ολόκληρο τον κόσμο και ασφαλώς και στην πατρίδα μας. Αυτή η πραγματικότητα θέτει όλους μας πρωτίστως ενώπιον των προσωπικών και συλλογικών ευθυνών μας.

Η παγκόσμια πανδημία του κορωνοιού , ως απειλή κατά της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, δοκιμάζει πολυεπίπεδα για μια ακόμη φορά τις αντοχές του ανθρωπίνου πολιτισμού.

Η νόσος αυτή παραχωρήθηκε ίσως για να μας διδάξει παιδαγωγικώς τα όριά μας αλλά και για να μας υπενθυμίσει την δύναμη της πίστεως στον Θεό , την χάρη της προσευχής, την ομορφιά της ανθρωπιάς που νικά τον φόβο, την αισιόδοξη προοπτική σε ότι φαίνεται αδιέξοδο ,την υπέρβαση της ανασφάλειας μέσα από την βεβαιότητα ότι ως πολύτιμα μέλη της πανανθρώπινης οικογένειας έχουμε πατέρα φιλόστοργο και παντοδύναμο που όχι μόνο μπορεί αλλά κυρίως θέλει να μας βοηθήσει ποικιλοτρόπως .

Με αφορμή αυτή την πανδημία ετέθη και πάλι ,ως μη όφειλε βεβαίως,το ερώτημα αναφορικώς προς τα όρια της πίστεως και της επιστήμης.

Και λέγω ,ώς μη όφειλε, διότι για την ορθόδοξη Εκκλησία μας, το ζήτημα είναι λελυμένο.Εκκλησία και επιστήμη , πίστη και λογική ευρίσκονται σε μια σαφώς διακεκριμένη συλλειτουργική ενότητα και σχέση, εφόσον και οι δύο υπηρετούν τον διφυή άνθρωπο.

Ο Θεός και όλα όσα τον φανερώνουν στον κόσμο ως άκτιστη πραγματικότητα, ζωή, αγάπη, φως, αλήθεια, λύτρωση, προσεγγίζεται με το αισθητήριο και την εμπειρία της πίστεως, ενώ η κτιστή πραγματικότητα με την έλλογη χρήση της εμπειρικής έρευνας και παρατηρήσεως .

Όταν η κάθε μία από αυτές τις πραγματικότητες συλλειτουργούν παράλληλα προς όφελος του ανθρώπου, όταν είναι ενήμερες των ορίων τους και η μία δεν παραβιάζει τον χώρο της άλλης, δεν δημιουργούνται συνθήκες ούτε και προοπτικές άσκοπων και ανωφελών συγκρούσεων. Αυτή είναι η σύνεση που και σήμερα υποδεικνύει ο Χριστός. Η φρονιμάδα της πίστεως που δεν καταργεί την ανθρώπινη σοφία αλλά την αγιάζει, την φωτίζει, την πολλαπλασιάζει.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει διαχρονικά αποδείξει σ΄ αυτό τον τόπο ότι έχει υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης , σεβασμό στην επιστήμη και τα έργα της , σύνεση και κυρίως αγάπη και κατανόηση για τον άνθρωπο τον οποίο και θυσιαστικά υπηρετεί.

Η πρωτόγνωση αυτή κρίση του κορωνοιού οδήγησε δυστυχώς σε κάποιες υπερβολές οι οποίες επίκραναν και προβλημάτισαν ,και δικαίως, το πλήρωμα της Εκκλησίας μας. Υπερβολές αναφορικώς με τα ληφθέντα μέτρα περί δραστικού περιορισμού λειτουργίας των ιερών ναών και της σε αυτούς τελουμένης θείας λατρείας.

Η ορθόδοξη Εκκλησία είναι όμως πρωτίστως και κυρίως λατρευτική κοινότητα. Αυτό σημαίνει ότι αυτοπραγματώνεται , υποστασιάζεται και φανερώνεται μέσα από την λατρεία της, με την οποία ο πιστός εν Αγίω Πνεύματι ενώνεται με τον Χριστό. Ο Ναός και το ιερό θυσιαστήριο είναι και παραμένει το κέντρο της ζωής του χριστιανού.

Η Εκκλησία ως χώρος και ζωή ελευθερίας διαθέτει απέραντη κατανόηση και διάκριση. Κανείς ποτέ πιστός δεν αναγκάσθηκε να εκκλησιασθεί, πολύ δε περισσότερο να κοινωνήσει των αχράντων μυστηρίων, τα οποία χαρίζουν ζωή και μάλιστα πληρότητα ζωής και χάριτος.Αντιθέτως η Εκκλησία μας επέμεινε στην με σχολαστικότητα τήρηση των μέτρων ασφαλείας για την αποφυγή διασποράς του ιού.

Πολύ εκτιμούμε και αντιλαμβανόμεθα ασφαλώς την αγωνία, τους φόβους και το έργο των υπευθύνων κρατικών λειτουργών στον τομέα περιστολής της πανδημίας, τους συγχαίρουμε για τον τιτάνιο αγώνα τους που είχε , του Θεού βοηθούντος, αγαθά αποτελέσματα για την πατρίδα μας , την οποία εθαύμασαν οι πάντες , προσευχόμεθα θερμώς και για την περαιτέρω επιτυχή έκβαση των προσπαθειών τους που συνεχίζονται, καθώς η πανδημία εξακολουθεί να είναι παρούσα και απειλητική .

Η Εκκλησία μας εξ υπαρχής σεβάστηκε τις συστάσεις των ειδημόνων ιατρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συμβούλευσε με υψηλό αίσθημα σοβαρότητος και ευθύνης τον λαό αναλόγως.Εξίσου όμως σημαντικός παράγοντας κοινωνικής σταθερότητος είναι και ο σεβασμός στην πίστη και το θρησκευτικό βίωμα του λαού μας. Ενός λαού, ο οποίος αισθάνθηκε κάποιες στιγμές ότι ξεπεράστηκαν τά όρια, γεγονός το οποίο και τον πλήγωσε και τον στενοχώρησε.Ιδίως μάλιστα όταν ελέχθησαν ή υπενοήθησαν απρεπείς λόγοι και αναπόδεικτοι ισχυρισμοί για το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας και κυρίως για την θεία Κοινωνία που είναι ο αγιώτατος πυρήνας της πίστεως και της ζωής μας .

Ευθύνη της Εκκλησίας είναι να διδάξει και πάλιν τον λαό του Θεού τις ευαγγελικές αλήθειες της πίστεώς μας με τρόπο ουσιαστικό, να επιτείνει την λειτουργική και αγιαστική της διακονία μέσα στον κόσμο,να εμπνεύσει στον λαό του Θεού ένα αίσθημα ασφάλειας , ενότητος και ανθρωπιάς , να αρθρώσει λόγο συνετό αλλά και αποφασιστικό, λόγο ουσίας και εν Χριστώ αληθείας συνοδικώς τεκμηριωμένο και αποφασισμένο που θα λειτουργήσει ως πνευματικό αντίβαρο σε ότι πληγώνει την πίστη, την ευαισθησία, την παράδοση και την ενότητα του λαού μας.

Για αυτή την ενότητα του λαού και την ασφάλειά του η Εκκλησία κατά την διάρκεια της ενσκηψάσης πανδημίας προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες και σήκωσε ένα μεγάλο βάρος που εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους και μεγάλες δυσκολίες .Και ο νοών νοείτω! Ας ελπίσουμε ότι αυτοί που πρέπει θα αφουγγρασθούν με κατανόηση και σεβασμό τον παραπικρασμό του θρησκεύοντος λαού μας ώστε μέσα από αυτήν την κρίση, που μπορεί να λειτουργήσει και ως μία πολύτιμη ευκαιρία για την ζωή μας συνολικώς να βγούμε όλοι προσεκτικότεροι,σοφότεροι και αγιότεροι.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε στην ειδησεογραφία εξαφανίσεις ή κακοποιήσεις παιδιών. Είδαμε επίσης θάνατο από εγκληματική αμέλεια βρέφους στο Σιδηρόκαστρο Σερρών . Είναι θέμα παιδείας, είναι ευθύνη της πολιτείας; Πως μπορούμε να προφυλάξουμε και να προστατέψουμε τα παιδιά;

Τα παιδιά, ως μια μεγάλη κοινωνική , ευάλωτη και ευαίσθητη ομάδα, τα δικαιώματα της οποίας συχνά πλήττονται, δικαιούνται του απολύτου σεβασμού, της στοργής και της προστασίας από όλους μας .Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος , ο γνήσιος και στοργικός φίλος των νέων της πατρίδος μας έλεγε ότι η νεότητα είναι μία ευπαθής κοινωνική ομάδα και δια τούτο ιδιαιτέρως συμπαθής . Η οικογένεια, το σχολείο, η Εκκλησία , η Πολιτεία, με έναν λόγον όλοι μας , οφείλουμε να μεριμνούμε, ο καθένας από την έπαλξή του και όλοι ως κοινωνία για την ανατροφή , την παιδεία,την ασφάλεια , το μέλλον των νέων μας .

Είναι ευθύνη εν τέλει όλων μας να προετοιμάσουμε με σοβαρότητα και σύνεση και να θωρακίσουμε πνευματικώς τους νέους μας , αγόρια και κορίτσια, που στον κατάλληλο χρόνο θα παραλάβουν από τα χέρια μας την σκυτάλη της ζωής , και θα αγωνισθούν να πάνε την κοινωνία και την πατρίδα μπροστά. Οι νέοι μας χρειάζονται όραμα,αλήθεια ,εμπιστοσύνη, αγάπη, ενδιαφέρον,αυτιά να τους ακούσουν και καρδιές να τους αισθανθούν. Επιθυμούν το αληθινό και όχι το προσποιητό.

Ζητούν μια κοινωνία που να μπορεί να υποδεικνύει διεξόδους δημιουργικής ελευθερίας , όχι ασυδοσίας , μέσα στις οποίες θα μπορούν με ασφάλεια να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον και να κτίζουν την ζωή τους με αρχές και αξίες.Η σωματική και πνευματική ασφάλεια , η ακεραιότητα και προστασία των νέων μας είναι υπόθεσις όλων μας. Για κάθε παιδί που υποφέρει, που μένει απροστάτευτο,ανέστιο, πεινασμένο, έκθετο σε κάθε λογής εμπόρους ενός αβίωτου βίου ,στερημένο από την στοργή και την παρουσία των γονέων του, αθωράκιστο πνευματικώς , ακατήχητο ηθικώς, όλοι μας έχουμε μερίδιο ευθύνης .Αφού το αντιληφθούμε ας ενεργήσουμε καταλλήλως πριν να είναι αργά.

Πως βλέπετε την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη χώρα μας;

Είναι ευθύνη της ελληνικής πολιτείας με τα συντεταγμένα όργανά της η αξιολόγηση και αντιμετώπιση της καταστάσεως αυτής, η οποία ασφαλώς δεν είναι καθόλου ευχάριστη, πολύ δε περισσότερο επιθυμητή. Είμαι βέβαιος ότι σύμπας ο πολιτικός κόσμος της πατρίδος μας με απόλυτη ομοψυχία ,ψυχραιμία, σύνεση, ενότητα και αποφασιστικότητα θα αντιμετωπίσει ελληνοπρεπώς τυχόν κλιμάκωση, γεγονός που απευχόμεθα, των προκλήσεων από την γείτονα χώρα.

Ο λαός πρέπει να παραμείνει νηφάλιος και απολύτως ενωμένος.Το θέμα δεν είναι διμερές , δεν αφορά δηλαδή μόνον τις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας , αλλά έχει κάνει με την ευρύτερη οικογένειά μας στην οποία ανήκουμε , την Ευρωπαική δηλαδή Ένωση, η οποία πιστεύουμε ότι θα ενεργήσει τα δέοντα στην βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της αληθείας.Ως Έλληνες είμεθα έτοιμοι να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια της πατρίδος μας και την διεθνή έννομη τάξη.

Με ιδιαίτερη στοργή και αδιάπτωτο ενδιαφέρον στρέφουμε πάντοτε την σκέψη μας και την προσευχή μας στο αειλαμπές Φανάριο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την κοιτίδα της μαρτυρικής και ένδοξης ρωμιοσύνης και εκφράζουμε την βαθειά λύπη μας για τις διαφαινόμενες προσπάθειες αλλαγής του status της Αγίας Σοφίας Κων/πόλεως ,ιερώτατου συμβόλου της πίστεώς μας αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τι γνωρίζετε για τον Προσκυνηματικό τουρισμό που αναπτύσσεται ειδικά εν’ όψει του Ελλάδα 2021 και που βρίσκονται οι Σέρρες ως προς αυτό το θέμα;

Ο θρησκευτικός προσκυνηματικός τουρισμός, ως συμβατικώς ονομάζεται, αναλύεται ως μία βιώσιμη, ήπια και φιλική προς το φυσικό , θρησκευτικό και πολιτιστικό περιβάλλον μορφή τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος , η οποία έχει μακρές ιστορικές ρίζες στην Ελλάδα, η επικράτεια της οποίας είναι διάσπαρτη από πλήθος μοναδικών και παγκόσμιας αξίας, σκηνωμάτων της αγίας πίστεώς μας και θρησκευτικών μνημείων της δισχιλιόχρονης χριστιανικής παράδοσης και κληρονομιάς του τόπου μας .

Αποτελεί μια ειδική μορφή τουρισμού με προσκυνηματικό χαρακτήρα και θρησκευτικό πρόσημο που διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις και προοπτικές ανάπτυξης σε πολλές περιοχές της χώρας, αξιοποιώντας τον τεράστιο διαθέσιμο θρησκευτικό και πολιτιστικό της πλούτο, μεγάλο μέρος του οποίου παραμένει αναξιοποίητο.

Η τοπική μας Εκκλησία εκτός του καθαρώς πνευματικού και αγιαστικού της έργου, εργάζεται και προς την κατεύθυνση της ανάδειξης και προβολής της εκκλησιαστικής και πνευματικής κληρονομιάς του τόπου μας, αναδεικνύουσα τους πολιτιστικούς και εκκλησιαστικούς θησαυρούς της στον ευρύτερο Ελληνικό χώρο και πέραν αυτού, κυρίως στις ομόδοξες χώρες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ιερά Μητρόπολίς μας προχώρησε τελευταίως, με αφορμή και την επι θύραις ευρισκομένη επετειο των 200 χρόνων από της εθνικής μας παλιγγενεσίας , στην παραγωγή τηλεοπτικού ντοκυμαντέρ 40 λεπτών, στο οποίο παρουσιάζονται οι πλέον ιστορικοί Ιεροί Ναοί και Ιερές Μονές της περιοχής μας, καθώς και τα εκθέματα της πλούσιας συλλογής του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Το ντοκυμαντέρ αυτό έχει ως σκοπό να παρουσιάσει την ιστορία και το πνευματικό κάλλος των θρησκευτικών μνημείων της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως και τον πλούτο των ιερών εικόνων του Εκκλησιαστικού Κειμηλιαρχείου, το οποίο ως προσφορά πολιτισμού και πνεύματος προς τον ευσεβή Σερραϊκό λαό, η Εκκλησία μας δημιούργησε και λειτουργεί.

Τον ίδιο σκοπό υπηρετούν επίσης τόσον οι κατά καιρούς εκδόσεις της τοπικής μας Εκκλησίας με θέμα τα ιερώτατα σκηνώματα της χριστιανοσύνης (ναοί και μονές) , τα εκκλησιαστικά κειμήλια και οι θρησκευτικές πολιτιστικές διαδρομές του τόπου μας, όσον και η συνεργασία μας με το Συνοδικό Γραφείο προσκυνηματικού τουρισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Καραγιάννης Ανδρέας
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (6 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.