Ιεροπρεπώς και σε πνευματικώς αναστάσιμο κλίμα, τελέσθηκε και στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, ο λειτουργικός εορτασμός της πανιέρου και ευωδιαζούσης «τῷ τῆς ἁγίας Ἀναστάσεως ἔαρι» μνήμης της ιεράς Συνάξεως της Αγίας κόνεως, της θαυματουργικώς εκπεμπομένης εκ του τάφου του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου στην Έφεσο. Κατ' αυτάς δε, η κατά Σέρρας και Νιγρίτα συνεκλεκτή, ιδιαιτέρως χαίρει, αγάλλεται και σεμνύνεται εν Κυρίω, καθώς συνεπληρώθησαν 30 έτη συνόλου ιερωσύνης, του άγοντος τα ονομαστήρια, σεπτού Της Ποιμενάρχου κ. Θεολόγου.

Ο ως άνω ενιαύσιος λειτουργικός εορτασμός του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, κατόπιν της υπ’ αριθμ.: 1641/20-4-2021 σεπτής Εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της υπ’ αριθμ.: 159/4-4-2021 Πράξεως του Σεβ. κ. Θεολόγου καθώς και της από 26-2-2021 ομοφώνου Αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης της θαυμαστής διασώσεως, πρεσβείαις του ηγαπημένου μαθητού του Κυρίου, του χριστιανικού πληθυσμού της πόλεως των Σερρών (Κυριακή, 8 Μαΐου 1821) από βεβαίας σφαγής, προγραμματισθείσης υπό των οθωμα­νών Τούρκων, ως αντεκδίκηση για την φιλογενή και επαναστατική δράση του μεγάλου Σερραίου Αρχι­στρατήγου Εμμανουήλ Παπά.

Σε ανάμνηση του θαυμαστού αυτού γεγονότος και ως έκφραση ευγνωμοσύνης και τιμής προς τον ηγαπημένο μαθητή και Απόστολο του Κυρίου και προστάτη της μεγαλομάρτυρος πόλεως των Σερρών, οι φιλόθεοι κάτοικοί της, έκτισαν το έτος 1836, στον λόφο «Καμενίκια», τον ομώνυμο ιερό Ναό προς τιμήν του.

Στο πλαίσιο της ως είρηται μεγαλωνύμου εορτής, τελέσθηκε, το εσπέρας του Σαββάτου 7 Μαΐου 2022, στον πανηγυρίζοντα εμβληματικό ιερό Ναό των Σερρών, ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντωνίου, ο οποίος εκήρυξε τον θ. λόγο της εορτής επικαίρως, με θεολογική ενάργεια και πνευματικό, αναστάσιμο παλμό, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, του Θεοφ. Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου και του οικείου Ποιμενάρχου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Επίσης, παρόντες ήσαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Σερραίων κ. Αλ. Χρυσάφης, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Σερρών κ. Β. Κατιρτζόγλου, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και λοιπών Αρχών του τόπου και ο φιλόχριστος και φιλάγιος λαός του Θεού.

Προ της απολύσεως της ιεράς ακολουθίας, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, ευχαρίστησε καταλλήλως, διά θερμών λόγων τους Σεβ. Αρχιερείς, τους φιλογενείς Άρχοντες του τόπου και τον φιλάγιο λαό του Θεού, για την συγκινητική συμπροσευχητική τους παρουσία στις εφετεινές πανηγυρικές ακολουθίες της εορτής του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου.

Ο Σεβ. κ. Θεολόγος, ανεφέρθη επίσης, με λόγους ευγνωμοσύνης, στον φιλογενέστατο και ευπατρίδη μεγάλο ευεργέτη του ιερού Ναού Αγ. Θεολόγου Σερρών, κ. Αθ. Μαρτίνο, ο οποίος συνέδραμε αρχοντικώς για τα έργα συντηρήσεως, στερεώσεως, αποκαταστάσεως και αναδείξεως του περίφημου τέμπλου και ιερών εικόνων του Ναού καθώς και στον συμπροσευχόμενο Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλο, για την συγκινητική βοήθεια της Αντιπεριφέρειας και του ιδίου στο πολύ σημαντικό έργο αποκαταστάσεως της οροφής του κεντρικού κλίτους του ιστορικού αυτού Ναού της πόλεως των Σερρών.

Όλα τα παραπάνω έργα πραγματοποιήθηκαν, του Θεού ευλογούντος πρωτίστως, αλλά κατά το ανθρώπινον και χάρις στον ενθουσιασμό, την φιλοκαλία και την εργατικότητα του Αιδεσιμολ. Προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, π. Χριστοδούλου Καμπερίδη, στον οποίο, ο Σεβ., απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου, επιβραβεύοντας με αυτόν τον τρόπο την φίλεργη και καρποφόρα διακονία του στην Εκκλησία.

Σήμερα, Κυριακή 8 Μαΐου, τελέσθηκε η πανηγυρική, πολυαρχιερατική θ. Λειτουργία, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, προεξάρχοντος του άγοντος τα σεπτά ονομαστήριά του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, συνιερουργούντων του Σεβ. Μητροπολιτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος εκήρυξε επικαίρως τον θ. λόγο της εορτής και του Σεβ. Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντωνίου. Συμπροσευχητικώς παρόντες ήταν επίσης οι Βουλευτές του Νομού Σερρών κ. κ. Κ. Μπούμπας και Ελ. Αβραμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Σερραίων κ. Αλ. Χρυσάφης, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και λοιπών Αρχών του τόπου και ο φιλόχριστος και φιλάγιος λαός του Θεού.

Προ της απολύσεως της θ. Μυσταγωγίας τελέσθηκε επίση­μος Δοξολογία, με αφορ­μή την συμπλήρωση 201 ετών από της θαυμαστής διασώσεως, πρεσβείαις του ηγαπημένου μαθητού του Κυρίου, του χριστιανικού πληθυ­σμού των Σερρών (Κυριακή, 8η Μαΐου 1821) από βεβαίας σφαγής, προγραμματισθείσης υπό των οθωμανών Τούρκων.

Ο εορτάζων Σεβ. κ. Θεολόγος, ευχαρίστησε καταλλήλως, διά θερμών λόγων τους Σεβ. Αρχιερείς, τους φιλογενείς Άρχοντες του τόπου και τον φιλάγιο λαό του Θεού, για την συγκινητική συμπροσευχητική τους παρουσία στις εφετεινές πανηγυρικές ακολουθίες της εορτής του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Κατά το έλεος και την αγάπη του Κυρίου μας, αξιωθήκαμε και πάλιν εφέτος να εορτάσουμε την επέτειο της ιεράς και φωτοφόρου μνήμης του προστάτου μας και εφόρου της πόλεώς μας, Αποστόλου και ηγαπημένου Μαθητού του Κυρίου, Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου. Εορτάζουμε όλοι μαζί ενωμένοι, οι Επίσκοποι της Εκκλησίας, ο ευαγής κλήρος, οι Άρχοντες και ο λαός του Θεού. Τούτο είναι έργον και θέλημα του ιδίου του Θεού. Εκείνος πρώτος, επιθυμεί η θεοφιλής αρετή της ενότητος να διέπει τις σχέσεις των πιστών εντός της Εκκλησίας. Αυτή η ενότητα είναι η κατάθεση της μαρτυρίας του σώματος της Εκκλησίας, σ’ έναν κόσμο κομματιασμένο από τις έριδες, τον εγωϊσμό, την φιλαρχία, τα συμφέροντα. Η Εκκλησία μεταφέρει στον κόσμο το μήνυμα της ειρήνης, της αγάπης, της ενότητος, της χαράς και της Αναστάσεως του Κυρίου μας.

Αυτής της πνευματικής πληρότητος μέτοχοι και κοινωνοί υπήρξαν εχθές και σήμερον, οι Σεβ. αδελφοί Αρχιερείς, ο ιερός κλήρος, οι Άρχοντες και ο φιλάγιος λαός του Θεού. Εντός του ιερού περιβόλου της Εκκλησίας μας αποκτούμε, εκτός των άλλων, κυρίως στο πρόσωπο των αγίων μας, πείρα του τι είναι πραγματική φιλία, η οποία θεμελιώνεται στην αγάπη στον Χριστό, στην αλήθειά Του, στην προς αλλήλους εκτίμηση και στον αμοιβαίο σεβασμό ως εικόνων του πλαστουργού Θεού μας.

Δοξάζω τον άγιο Θεό, ο Οποίος με εκάλεσε να διακονήσω αρχιερατικώς και πρωτευθύνως, με την ευχή του αλησμόνητου Γέροντός μου, μεγάλου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και των μελών της σεπτής Ιεραρχίας, την ακριτική, αλλά πανένδοξη Μητρόπολη των Σερρών και της Νιγρίτης. Σεμνύνομαι εν Κυρίω, για τον ευγενικό και φιλόθεο λαό των Σερρών! Δοξάζω τον Κύριο, για την μεγάλη αυτή ευεργεσία Του. Ευχή και προσευχή μου, είναι να παραμείνω έως της εσχάτης μου αναπνοής αφοσιωμένος διάκονος του Κυρίου μου Ιησού Χριστού, απόστολος της αγάπης Του, ακαταπόνητος οικονόμος των θείων μυστηρίων Του και έντιμος εργάτης της Εκκλησίας Του. Φλέγεται η καρδία μου από αγάπη για όλους σας. Πάντοτε με συνέχει ο λόγος του Αγ. Ιγνατίου προς τον Άγ. Πολύκαρπο,”Πάντας βάσταζε, ως και σε ο Κύριος”.

Προσευχηθείτε, λοιπόν, αδελφοί Αρχιερείς, αγαπητοί πατέρες, οσιώτατες μοναχές, έντιμοι Άρχοντες, αδελφοί Σερραίοι και Σερραίες, ο Κύριος μας, να μου δίδει πνεύμα σοφίας, συνέσεως, διακρίσεως και δυνάμεως, ώστε να εργάζομαι κατά το θέλημά Του για την σωτηρία σας και την κατά Χριστόν προκοπή σας.

Ο Επίσκοπός σας, θα συνεχίσει, με την χάρη του Αναστάντος Κυρίου μας, να εργάζεται ακαταπόνητα, να αληθεύει εν αγάπη, έχοντας προ των οφθαλμών του το ευάρεστον στον Κύριόν μας και το ωφέλιμον για σας όλους. Σας ευχαριστώ όλους, για τους ευγενείς λόγους και τα τίμια ενθυμήματα της αγάπης σας. Σείς, είσθε η σφραγίδα της ταπεινής μου διακονίας, η χαρά και ο στέφανός μου, ίνα κατά τον θείον Παύλο είπω. Ευχηθείτε για τον Επίσκοπό σας!», είπε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος.

Ιδιαιτέρως και με βαθειά συγκίνηση ο Σεβ., εμνημόνευσε των ονομάτων των μακαριστών γονέων του Αποστόλου και Αικατερίνης, για όσα άγια και ωφέλιμα, φιλοστόργως εχάρισαν στην ζωή του. Ευχαρίστησε, επίσης, τα μέλη των συνεργείων του εφετεινού Εράνου Αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως, για την εθελοντική και συγκινητική συμμετοχή τους στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, τους παρισταμένους εν Χριστώ αδελφούς του, μέλη της πνευματικής του οικογενείας, παιδιά του κοινού πνευματικού τους πατέρα, Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, που ήλθαν μακρόθεν να του ευχηθούν, τα αδέλφια του και τους οικογενείς του, τα πνευματικά του παιδιά, φιλοτίμους κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του στον θείο Αμπελώνα των Σερρών, τις ευλαβέστατες μοναχές και τον ευγενέστατο Σερραϊκό λαό.

Βαθέως συγκινητική υπήρξε η στιγμή κατά την οποία, η μαθήτρια δευτέρας τάξεως Δημοτικού Σχολείου, Μαρία Καρατζιά, απεσπάσθη εκ του πλήθους των πιστών και έσπευσε να προσφέρει αυθορμήτως στον Σεβ. κ. Θεολόγο, δέσμη ευωδιαστών ανθέων, δηλούσα με αυτόν τον τρόπο την αγάπη και τον σεβασμό της χριστιανικής νεολαίας των Σερρών στον πνευματικό της Πατέρα.

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.