Την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών ή Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, η Εκκλησία περίλαμπρα προέβαλε στο μέσον της Μεγ. Τεσσαρακοστής, τον Τίμιο και ζωοποιό Σταυρό του Χριστού μας για δώσει δύναμη και να ενισχύσει τον πνευματικό αγώνα των πιστών.

Στην πόλη μας επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Ναός του Τιμίου Σταυρού, στον οποίο οι εορταστικές Ακολουθίες κορυφωθήκαν το πρωί της Κυριακής με την τέλεση του όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος. Με το πέρας της Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η ακολουθία της περιφοράς και της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, με το τυπικό.

Επίσης αυτήν την ημέρα, που η εκκλησία τιμά και προβάλει τις ιερατικές κλήσεις, καθώς και το σταυρικό φρόνημα του ιερέως, επέλεξε ο Σεβασμιώτατος λίγο πριν την απόλυση, να προβεί στην χειροθεσία εις Πνευματικόν του εφημερίου του Ιερού Ναού του Τιμίου Σταυρού π. Ηλία Βλάχου.

Προηγουμένως, ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Θωμάς Τσιάγγας ανέγνωσε την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Εβδομάδα των Ιερατικών Κλήσεων.

Κατόπιν, ο Ποιμενάρχης μας, στο κήρυγμά του, είπε μεταξύ άλλων:

«Το κατ΄ εξοχήν σύμβολο του ιερέως είναι ο Σταυρός, η δύναμις του, η δόξα του, για μας τους ιερείς, είναι η πηγή της εμπνεύσεώς μας. Ατενίζοντας τον Σταυρόν αντλούμε δυνάμεις στον καθημερινό μας αγώνα, εις μίαν εποχήν τόσο σκληρά και πικράν λόγω της συγχύσεως που υπάρχει στον κόσμο.

Ο Σταυρός είναι η δύναμίς μας, είναι ο κλήρος του ιερέως γιατί ο Σταυρός του Χριστού οδηγεί στην Ανάσταση και αλλοίμονο σε εκείνους που δεν σηκώνουν τον Σταυρό του Χριστού στην ζωή τους με υπομονή και πίστη, γιατί είναι αυτοκαταδικασμένοι να μην ζήσουν την χαρά και την ευλογία της Αναστάσεως.

Σήμερα είναι η ημέρα που εμείς οι ιερείς γιορτάζουμε γιατί σηκώνουμε καθημερινά πολλούς και μεγάλους σταυρούς, οι οποίοι δεν είναι πάντοτε ορατοί στα μάτια σας. Γιατί ο πόνος του ιερέως είναι ένας βουβός συγκλονιστικός πόνος τον οποίον όλοι εμείς οι ιερείς υπομένουμε για χάρη του Χριστού και για χάρη των αδελφών μας».

Απευθυνόμενος, δε, στην συνέχεια στον π. Ηλία, πρόσθεσε:

«Η πνευματική πατρότητα είναι ένας επιπρόσθετος σταυρός εις τους ώμους του εκλεκτού αυτού κληρικού της ενορίας σας. Θα πρέπει με την δύναμη του μυστηρίου να παρηγορήσει τον άνθρωπο που πάσχει και υποφέρει και να αρπάξει από τα νύχια του διαβόλου την ανθρώπινη ψυχή, να την παρηγορήσει να ενσταλάξει το έλεος της θείας χάριτος και να την προσαγάγει εις τον Θεόν. Είναι μαχητής ο εξομολόγος ιερέας και μάχεται καθημερινά με τον ίδιο τον διάβολο για να αρπάξει από τα νύχια του τις ανθρώπινες ψυχές που είναι γεμάτες πόνο και να τις θεραπεύσει, σε έναν κόσμο που όλοι κρίνουν και κατακρίνουν. Ευτυχώς υπάρχουν οι εξομολόγοι, γιατί στο πρόσωπο του κάθε αμαρτωλού ανθρώπου βλέπουν την εικόνα του Θεού που πρέπει να καθαριστεί, που πρέπει να παρηγορηθεί και να απολαύσει την θέση που της αξίζει.

π. Ηλία, σήμερα παραλαμβάνεις αποστολικό λειτούργημα και αυτό να μην σε οδηγήσει σε έπαρση και αλαζονεία αλλά σε βαθειά ταπείνωση και ευγνωμοσύνη εις το άπειρο έλεος και την ευεργεσία του Θεού. Να έχεις σπλάχνα οικτιρμών σε αυτούς που θα προσέρχονται να ανοίγουν την καρδιά τους. Θα ακούσεις πολλά και πολλές φορές θα αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να τα αντέξεις και τότε θα στρέφεις τον νουν και την καρδιά σου στον Σταυρό του Χριστού από τον οποίο θα παίρνεις δύναμη και κουράγιο για να μπορείς να αντέξεις το ανθρώπινο σκοτάδι. Και θα τους παρηγορείς, και θα τους οδηγείς εις την μετάνοια η οποία σώζει τους ανθρώπους».

Την Θεία Λειτουργία και την ακολουθία της περιφοράς του Τιμίου Σταυρού εντός του Ναού, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων, παρακολούθησε και ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Δ΄ Κατανυκτικού Εσπερινού της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικήτα Σερρών.

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.