Χθες και σήμερα η κατά Σέρρας και Νιγρίτα Εκκλησία ετέλεσε τον λειτουργικό εορτασμό της ιεράς μνήμης του διά κολλύβων θαύματος του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, αρχαίου προστάτου της πόλεως και Μητροπόλεως με την δέουσα ιεροπρέπεια και την απαιτουμένη, λόγω των ημερών, σεμνότητα και λιτότητα.

Συγκεκριμένως, το εσπέρας της αγιωνύμου ημέρας, Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023, τελέσθηκε στον Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό Αγ. Θεοδώρων Σερρών, ο Εσπερινός της εορτής και η ακολουθία της Α’ Στάσεως των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντους του Σεβ. Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, συγχοροστατούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγου.

Σήμερα, Σάββατο 4 Μαρτίου, τελέσθηκε, στον ως είρηται Καθεδρικό Ναό, η εόρτια θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, συνιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου κ. Θεολόγου. Στη λατρευτική ευχαριστιακή Σύναξη παρέστησαν επίσης συμπροσευχητικώς μεταξύ άλλων και οι Βουλευτές του Νομού Σερρών κ. κ. Φ. Αραμπατζή, Αν. Χατζηβασιλείου, Θ. Λεονταρίδης και Ελ. Αβραμάκης, ο Δήμαρχος Βισαλτίας Α. Μασλαρινός, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κ. Β. Κατιρτζόγλου, Αντιδήμαρχοι και πλήθος ευλαβών προσκυνητών.

Τον θ. λόγο εκήρυξε εμπνευσμένως και με θεολογική ενάργεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζείδωρη χάρη των Αγίων Θεοδώρων καθώς και στη δύναμη της πίστεως στον πνευματικό αγώνα των πιστών, ο οποίος πολλές φορές αντιτάσσεται στο «κόστος της συνειδήσεως», όπως χαρακτηριστικώς υπεγράμμισε.

Στη σύντομη αντιφώνησή του, ο Σεβ. κ. Θεολόγος αφού ευχαρί­στησε ευγνωμόνως τον Σεβ. Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ. Νικόδημο, για την σεμνοπρεπή και ιεροπρεπή λειτουργική του συμμετοχή στην εφετεινή μνήμη των Αγίων ενδόξων μεγαλομαρτύρων Θεοδώρων, αναφέρθηκε με καρδιακούς λόγους στο ιερό καθήκον της ευγνώμονος μνήμης και τιμής προς τον αείμνηστο άμεσο προκάτοχό του, Μητροπολίτη Μάξιμο, ο οποίος υπηρέτησε με θυσιαστικό φρόνημα το αγιώτατο μυστήριο της πίστεως και της εν Χριστώ σωτηρίας.

«Ο μακαριστός Μητροπολίτης Μάξιμος διαδεχόμενος λαμπρούς και αγίους Ιεράρχες που εποίμαναν μετ’ επιστήμης και οσιότητος την περίφημον Μητρόπολιν των Σερρών, αγωνίσθηκε ώστε να πληροφορήσει και εκείνος χριστοφιλώς και θυσιαστικώς τη διακονία του μέσα στην Εκκλησία, επεπόθησε τη σωτηρία των ανθρωπίνων ψυχών, υπέρ των οποίων ο Δεσπότης Χριστός ανέβηκε στον Σταυρό, κατέβηκε στον τάφο και ανέστη. Εργάσθηκε με όση δύναμη είχε, με πνευματική ενόραση, με αποτελεσματικότητα, με θαρραλέο αλλά και σεμνοπρεπές φρόνημα, ώστε να μορφωθεί ο Χριστός μέσα στις ψυχές των ανθρώπων» είπε ο Σεβ. κ. Θεολόγος και συνέχισε:

«Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Μάξιμος διηκόνησε την αγία Εκκλησία μας με σπουδή, ιερό ζήλο, ακατάβλητη υπομονή, οργανωτικότητα, οξυδέρκεια, θαυμαστή μακροθυμία προς τους πικραίνοντας αυτόν και προσέφερε ένα χριστιανοπρεπές ήθος και μία αρχοντική ποιότητα ευαγγελικής ζωής, για να διδάξει τον Χριστό ως τον μόνο και αληθινό Σωτήρα του κόσμου. Εργάσθηκε ακαταβλήτως να φανερώσει το μυστήριο της εν Χριστώ ζωής, να καταστήσει εμπειρία ζωής το μυστήριο του Σταυρού και της Αναστάσεως. Δούλευσε φιλοπόνως στην αρχιερατική του διακονία, έργοις και λόγοις, για την μορφωτική και πνευματική ανόρθωση του ιερού Κλήρου, για την άνθηση του μοναχικού βίου, για τον ευπρεπισμό των ιερών Ναών, όπως του Καθεδρικού και Προσκυνηματικού αυτού ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρων, τον οποίο πραγματικώς ανέστησε, εκάλλυνε και ανέδειξε ωράϊσμα και κλέος της τοπικής μας Εκκλησίας. Μέγα έργον της καρποβριθούς ποιμαντορίας του υπήρξε επίσης το όραμα και η δημιουργία, με προσωπική μάλιστα οικονομική συνεισφορά, μιας ακτινοβόλου πολιτιστικής και πνευματικής κυψέλης, η οποία πάνυ δικαίως φέρει το όνομα του, ”Μαξίμειο” Πνευματικό Κέντρο».

Σε αποστροφή δε του λόγου του ο Σεβ. κ. Θεολόγος, με αφορμή την σιδηροδρομική τραγωδία της παρελθούσης Τρίτης 28 Φεβρουαρίου στα Τέμπη, εκάλεσε το πυκνό εκκλησίασμα σε πνευματικό συναγερμό ολοθύμου προσευχής, ώστε ο Αρχηγός της Ζωής, Κύριος Ιησούς Χριστός, τις ψυχές μεν των αθώων θυμάτων να αναπαύσει εν χώρα ζώντων, τους τραυματίες να θεραπεύσει ολοτελώς, τους οικείους να παρηγορήσει και ενισχύσει. «Ο νους σταματά και η γλώσσα αδυνατεί να εκφραστεί μπροστά σ’ αυτήν την τραγωδία. Παρακαλούμε, ικετεύουμε θερμώς την Παναγία των Σερρών την Πονολύτρια να σπεύσει, να τρέξει, ως η φιλόστοργη μάνα του πόνου και της καρτερίας, να παρηγορήσει τις κομματιασμένες από τον πόνο ψυχές εκείνων που σήμερα θρηνούν πάνω στα μνήματα των παιδιών και των οικείων τους, επισταλάζουσα το βάλσαμο της θείας ενισχύσεως και παρακλήσεως. Σήμερα όλη η Ελλάδα πονά! Ας γίνει ο πόνος συναγερμός προσευχής και ανθρωπιάς για όσους υποφέρουν», ετόνισε χαρακτηριστικώς ο Σεβασμιώτατος.

Προ της απολύσεως της θ. Λειτουργίας ευλογήθηκαν τα εόρτια κόλλυβα των Αγίων Θεοδώρων και τελέσθηκε ιερό μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των ψυχών, του Αρχιστρα­τήγου κατά την Επανάσταση του 1821, Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, κατόπιν πρωτοβουλίας του Συλλόγου Πελοποννησίων Σερρών και του αοιδίμου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κυρού Μαξίμου, με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι ετών (+5-3-2003) από της προς Κύριον εκδημίας του.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν στον αύλειο χώρο του παλαιφά­του Καθεδρικού Ναού τα αποκαλυπτήρια ψηφιδωτής αναθηματικής παραστάσεως εις μνήμην του αειμνήστου Μητροπολίτου κυρού Μαξίμου, κοσμήσαντος θεοφιλώς και δημιουργικώς επί 19 συναπτά έτη (1984-2003) τον άγιο Αρχιερατικό θρόνο της ιστορικής και ενδόξου Μητρο­πόλεως Σερρών και Νιγρίτης.

Τέλος, ο Σεβ. κ. Θεολόγος επικαλέσθηκε πατρικώς την κραταιά προστασία των Αγίων Θεοδώρων στον υπεύθυνο του ιερού Καθεδρικού Ναού, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Καϊμακάμη, που μαζί με τους καλούς του συνεργάτες ηργά­σθησαν φιλοτίμως για την κατά πάντα αρτία προετοιμασία της εφετεινής πανηγύρεως. Αξίζει να σημειωθεί ότι εφέτος, λόγω του τραγι­κού σιδηροδρομικού ατυχήματος στα Τέμπη με τις δεκάδες αθώων θυμά­των, με απόφαση του Σεβ. Σερρών κ. Θεολόγου, δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία, το επίσημο γεύμα και οι λοιπές εορταστικές εκδηλώσεις.

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.