Το Σάββατο, 25 Μαΐου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, κατόπιν φιλαδέλφου παρακλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου και φιλαγίου αιτήματος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Τσοτυλίου, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου π. Τιμοθέου Αθανασιάδη, των αιδεσιμολ. Εφημερίων και σύνολης της φιλαγίου ενορίας Αγ. Μαρίνης Τσοτυλίου, εκόμισε, προς αγιασμό, πνευματική στερέωση και ενίσχυση των πιστών χριστιανών της ως είρηται ιστορικοτάτης κωμοπόλεως της Εκκλησίας της Σιατίστης, το χαριτόβρυτο ιερό λείψανο εκ της δεξιάς χειρός της Αγ. ενδόξου μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, προερχόμενο εκ του ομωνύμου περιβλέπτου και ιστορικού Ναού της πόλεως των Σερρών.

Το ευωδιάζον «τῷ τῆς ἁγίας Ἀναστάσεως ἔαρι» άφθορο λείψανο της πανευφήμου μάρτυρος, εδωρήθη το έτος 1787, υπό του Μητροπολίτου Βοδενών (Εδέσσης) κυρού Τιμοθέου, στον προαναφερθέντα βυζαντινό Ναό της πόλεως των Σερρών και έκτοτε αποτελεί δι’ αυτόν και δι’ ολόκληρη την Εκκλησία των Σερρών, τιμαλφέστατο πνευματικό θησαυρό, μόνιμο και απτό σημείο αγιασμού, ευλογίας και θαυμάτων.

Μετά την γενομένη πάνδημη υποδοχή του ιερού λειψάνου στον ομώνυμο ιερό Ναό Τσοτυλίου, τελέσθηκε ο αναστάσιμος Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, συγχοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου, με την συμπροσευχητική παρουσία του ευαγούς κλήρου, των φιλογενών Αρχόντων, των πολιτιστικών Συλλόγων του τόπου, με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τα λάβαρά τους, καθώς και μέγα πλήθους ευλαβών χριστιανών, που προσήλθαν για να προσκυνήσουν και να λάβουν την χάρη της ασπίλου αμνάδος του Χριστού, Μαρίνης.

Προ της απολύσεως της ιεράς ακολουθίας του Εσπερινού, ο Σεβ. κ. Αθανάσιος, ευχαρίστησε δια θερμών λόγων τον κομίσαντα το ιερό λείψανο, Σεβ. κ. Θεολόγο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί μεγίστη ευλογία και ευεργεσία του Θεού, η έλευση, κατόπιν προφρόνου συγκατανεύσεως του Σεβ. κ. Θεολόγου, του θαυματουργού λειψάνου της Αγ. Μαρίνης, το οποίο, ως είπε, είναι χαριτοφόρο, πνευματοφόρο, πηγή ιαμάτων και θαυμάτων, αποπνέει την ευωδία του ουρανού, αγιάζει διά της ενοικούσης σ’ αυτό θείας ευλογίας, στερεώνει και ενισχύει σπουδαίως τον πνευματικό αγώνα των ευλαβών Τσοτυλιωτών, οι οποίοι τιμούν όλως ιδιαιτέρως την μεγαλομάρτυρα Αγ. Μαρίνα, ως προστάτιδα και έφορο της ενδόξου εκκλησιαστικής τους επαρχίας.

Ακολούθως, ο χοροστατών Σεβ. κ. Θεολόγος, ευχαρίστησε, με την σειρά του, τον γεμάτο καλοσύνη και αγάπη, ως είπε, «άγγελο» της Εκκλησίας της Σιατίστης κ. Αθανάσιο, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:
«’’Ἀγαλλομένῳ ποδί’’, ευρισκόμεθα, σήμερον πλησίον σας, ανταποκρινόμενοι στην ευγενεστάτη πρόσκληση του σεπτού σας Ποιμενάρχου και αγαπητού εν Χριστώ αδελφού κ. Αθανασίου, κομίζοντες, κατόπιν φιλαδέλφου παρακλήσεώς του, το ευωδιάζον, άφθορο λείψανο της καλλιπαρθένου μάρτυρος Μαρίνης.

Τα ιερά λείψανά των αγίων μας, γεμάτα φως, χάρη και ευλογία, είναι δεκτικά, αλλά και μεταδοτικά της χάριτος του Θεού, αποκαλύπτουν με ένα συγκλονιστικό τρόπο την δύναμη της Αναστάσεως του Χριστού, το γεγονός δηλαδή ότι νικήθηκε ο θάνατος και η ζωή και πάλι ν΄ανθίζει, παρέχουν ιάσεις, στηριγμό και ευλογία σε όσους προστρέχουν με πίστη θερμή στην χάρη τους. Η αγιοτόκος και αγιοτρόφος πνευματική μητέρα μας, η αγία ορθόδοξος Εκκλησία, ως η νέα κολυμβήθρα του Σιλωάμ, όχι άπαξ αλλά συνεχώς θεραπεύει, αποκαθιστά, φωτίζει και χριστοποιεί τον άνθρωπο και τον κόσμο.

Την Κυριακή 26 Μαΐου, κατά την οποία, η Εκκλησία μας, μνεία ποιεί της υπό του Κυρίου θεραπείας του Παραλύτου, τελέσθηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο, στον ιερό Ναό Αγ. Μαρίνης Τσοτυλίου, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου και Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου, με την αγιαστική παρουσία της αφθάρτου δεξιάς χειρός της «στερρῶς ἀθλησάσης» αγ. μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, και με την συμμετοχή πλήθους του φιλαγίου λαού της περιοχής.

Με αφορμή την έναρξη των φετινών Πανελληνίων εξετάσεων, σήμερα Δευτέρα 27 Μαΐου στις 10:30 το βράδυ, στην ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών, θα τελεσθεί αρχιερατική ιερά αγρυπνία, υπέρ ενισχύσεως και θείας φωτίσεως των μαθητών και μαθητριών.

Στο μήνυμά του προς τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης που διαγωνίζονται στις Πανελλήνιες εξετάσεις, ο Σεβασμιώτατος αναφέρει: (πατήστε εδώ).

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.