ΣΕΡΡΕΣ: Με λειτουργική λαμπρότητα και σεμνοπρεπή ιεροπρέπεια εορτάζει η αγία Εκκλησία μας από χθες το εσπέρας την ιερά μνήμη της Συνάξεως των Αγίων ενδόξων Αρχιστράτηγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων θείων Δυνάμεων Ασωμάτων.

Οι ηλιόμορφοι θείοι αρχάγγελοι αποτελούν τους αρχαίους εφόρους και προστάτες της ιστορικής πόλεως και Μητροπόλεως των Σερρών.

Στο πλαίσιο του ως είρηται πανηγυρικού αρχαγγελικού εορτασμού, η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, φιλοξενεί, από τo παρελθόν Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023, το αχειροποίητο και χαριτοφόρο εκτύπωμα της Παναγίας «Εικοσιφοινίσσης», προερχόμενο εκ της παλαιφάτου ομωνύμου Μονής του όρους Παγγαίου της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.

Σήμερα, Τρίτη 7 Νοεμβρίου, παραμονή της μεγάλης αρχαγγελικής εορτής, στις 6:00 το απόγευμα, τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός, πολυαρχιερατικός Εσπερινός, στον εορτάζοντα ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Φωκίδος κ. Θεοκτίστου, Δράμας κ. Δωροθέου και του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Στον Εσπερινό συμμετείχαν επίσης συμπροσευχητικώς μεταξύ άλλων και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Ν. Δένδιας, οι Βουλευτές του Νομού Σερρών κ. κ. Κ. Αχ. Καραμανλής, Αν. Χατζηβασιλείου, Φ. Αραμπατζή και Θ. Λεονταρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Σερραίων κ. Αλ. Χρυσάφης, η εκλεγμένη νέα Δήμαρχος Σερραίων κ. Β. Μητλιάγκα, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς κ. Ι. Τσιόπλος, ο Υποδιοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού κ. Δ. Κεσόπουλος, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος ΠΖ κ. Αδ. Σαρρής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών κ. Ευάγγ. Τσιώτας, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών και μέγα πλήθος λαού που προσήλθαν για να λάβουν την χάρη της Κυρίας Θεοτόκου και των θεοειδών αγίων αγγέλων.

Ο Μητροπολίτης της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης κ. Θεολόγος, στον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε θερμώς τους Αρχιερείς, τους Άρχοντες του τόπου και τον φιλοπάρθενο και φιλάγγελο λαό του Θεού για την όλως συγκινητική και τιμητική συμμετοχή τους στις εφετεινές εορταστικές ακολουθίες για τους πολιούχους των Σερρών.

Απευθυνόμενος ο Μητροπολίτης στον συμπροσευχητικώς παριστάμενο Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Ν. Δένδια, τον καλωσόρισε στην αγγελοφρούρητη και ηρωοτόκο πόλη των Σερρών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η χαρά μας σήμερον γίνεται έτι μεγαλυτέρα διότι συμπανηγυριστής και συνοδοιπόρος στην αποψινή εόρτιο σύναξη της Εκκλησίας μας είναι και ο Εξοχότατος Υπουργός Εθνικής Αμύνης της Πατρίδος μας, κ. Ν. Δένδιας, ο οποίος ηγαθύνθη να ανταποκριθεί ευγενώς στην πρόσκληση της τοπικής μας Εκκλησίας να ευρίσκεται σήμερον πλησίον μας.

Ο φιλότιμος και ηρωϊκός λαός μας, που φυλάττει πράγματι εθνικές και θρησκευτικές ‘’Θερμοπύλες’’, εδώ στις εσχατιές της Χώρας μας, χαίρεται να έχει τους ταγούς της Πατρίδος μας κοντά του.

Ευχόμεθα πάντοτε ο Άγιος Θεός να χαρίζει στην Πατρίδα μας εντίμους άρχοντες που θα διαπνέονται από υψηλά ιδανικά, αρχές και αγάπη προς την μητέρα Ορθόδοξο Εκκλησία μας, υπερασπιζομένους με θάρρος τα δίκαια αιτήματά της σε διεθνή και παγκόσμιο επίπεδο και εργαζομένους θυσιαστικώς και φιλοτίμως, ως υπηρέτες του λαού, για την πρόοδο και την ευημερία του.

Εξοχότατε κ. Υπουργέ, με αισθήματα βαθείας τιμής, σας υποδεχόμεθα σήμερον στον τόπον μας, στην φιλότιμη και φιλοπρόοδο γη των Σερραίων, στην γενέθλιον γην αγίων, ηρώων, κορυφαίων πρωτεργατών του πνεύματος, της επιστήμης και της πολιτικής, ευχόμενοι όπως οι Άγιοι ένδοξοι Αρχιστράτηγοι Μιχαήλ και Γαβριήλ, οι προστάτες και έφοροι του ευλογημένου τόπου μας, του προμαχώνος αυτού της Ελλάδος και της Ρωμιοσύνης, περιφρουρούν τα τίμια έργα σας, ώστε με την μαρτυρία σας να δοξάζεται η ποθεινοτάτη Πατρίδα μας, η Ελλάδα».

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Λήμνου κ. Ιερόθεος εκήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος με γλαφυρότητα και θεολογική ακρίβεια στο άγιο έργο των θεοειδών Αρχαγγέλων ως διακόνων του μυστηρίου της σωτηρίας των ανθρώπων.

Τέλος, παρετέθη εκ της Ιεράς Μητροπόλεως επίσημο δείπνο στο Ξενοδοχείο «Elpida Resort» της πόλεως των Σερρών, όπου ο Μητροπολίτης κ. θεολόγος προσέφερε στον κ. Δένδια, ακριβές αντίγραφο της Παναγίας «Πονολυτρίας» της οποίας το χαριτόβρυτο και θαυματουργό, ανάγλυφο εικόνισμα (11ος αιών) φυλάσσεται στον ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό Αγ. Θεοδώρων Σερρών καθώς και αναμνηστικά και επετειακά δώρα, με αναφορά στην εξέχουσα και εμβληματική προσωπικότητα του μεγάλου Σερραίου Αρχιστρατήγου και πρωτεργάτου της εθνικής παλιγγενεσίας στην μαρτυρική Μακεδονία, Εμμανουήλ Παπά, ως ευλογία και αγαθή ενθύμηση της επισκέψεώς του στην πόλη και την Εκκλησία των Σερρών.

Αντιφωνώντας ο κ. Υπουργός, ευχαρίστησε με θερμούς και εγκαρδίους λόγους τον Μητροπολίτη της Εκκλησίας των Σερρών για την ευγενεστάτη πρόσκλησή του να συμμετάσχει συμπροσευχητικώς στην εόρτια σύναξη της τοπικής Εκκλησίας, γεγονός το οποίο πολύ τον εχαροποίησε και τον ανέπαυσε πνευματικώς. Προσέφερε δε στον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, τιμητική εγχάρακτη πλακέτα με τα εμβλήματα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και στους συνδαιτημόνας Αρχιερείς αναμνηστικά δώρα.

Να σημειωθεί, ότι αύριο, Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, στον εορτάζοντα ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Σερρών θα τελεσθεί πανηγυρική, πολυαρχιερατική θ. Λειτουργία και ακολούθως η λιτάνευση των ιερών εικόνων της Παναγίας «Εικοσιφοινίσσης» και των Παμμ. Ταξιαρχών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.