ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ: Σήμερα εισήλθαμε στον Σεπτέμβριο. Καλό Μήνα και Καλή Εκκλησιαστική Χρονιά σε όλους. Δείτε ποιες εορτές έχουμε τον μήνα Σεπτέμβριο.

Σεπτέμβριος – Οι εορτές από 1 Σεπτεμβρίου

Στις 8 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία γιορτάζει το Γενέθλιο της Θεοτόκου. Στην Ιθάκη γιορτάζει το μοναστήρι της Παναγίας των Καθαρών, προστάτιδας του νησιού.

Στις 14 είναι η γιορτή της Υψώσεως του Σταυρού. Σύμφωνα με την παράδοση, η αγία Ελένη βρήκε σ’ ένα σημείο φυτρωμένο ένα φυτό που ευωδίαζε. Ήταν βασιλικός. Τότε κατάλαβε οτι στο σημείο αυτό βρισκόταν θαμμένος ο Σταυρός του Χριστού που αναζητούσε.

Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος τον σήκωσε ψηλά, τον ύψωσε, για να τον δει όλος ο λαός. Από τότε γιορτάζεται το γεγονός αυτό.

Την ημέρα της γιορτής αλλά και ανήμερα φέρνουν στην εκκλησία αγκαλιές βασιλικό, ακόμα και γλάστρες.

Είναι ημέρα νηστείας, γιατί, λένε, είναι «σταυρομάνα μέρα».

Το Σεπτέμβρη, το μήνα του Σταυρού, «σταύρωνε και έπαιρνε» λένε, και κάνουν όλες τις προετοιμασίες για τη σπορά και περιμένουν να πέσουν οι πρώτες βροχές, τα πρωτοβρόχια. Είναι φυσικό ορόσημο στη ζωή τόσο των γεωργών όσο και των ναυτικών.

Οι ψαράδες δένουν τα πλεούμενά τους μέχρι την Άνοιξη, γιατί αρχίζει η κακοκαιρία. Έτσι «του Σταυρού σταύρωνε και δένε». Δένουν το Σεπτέμβρη, την ημέρα της Υψώσεως του Σταυρού, και λύνουν την ημέρα της γιορτής της Σταυροπροσκυνήσεως που πέφτει Άνοιξη.

Ο Σεπτέμβριος είναι επίσης ο μήνας των εμποροπανηγύρεων.

Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι συγκεντρώνονται, ιδίως σε περιοχές με μεγάλη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή, όπως π.χ. στην Άρτα, για να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Καλό Μήνα σε όλους!

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.