Τον Δεκέμβριο του 2019 ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκανόβιτς υπέγραψε το νόμο «Σχετικά με την ελευθερία έκφρασης και θρησκευτικής πίστης και τη νομική κατάσταση των θρησκευτικών κοινοτήτων», γεγονός που κλόνισε σημαντικά την επιρροή, ακόμα και το μονοπώλιο της Σερβικής Εκκλησίας. Ουσιαστικά, όπως και στην Ουκρανία, όπου η παραχώρηση της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία κλόνισε το μονοπώλιο του Πατριαρχείου Μόσχας.

Η αντίδραση της Σερβικής Εκκλησίας, η οποία συμπεριφέρεται ως παράρτημα της Ρωσικής Εκκλησίας, ήταν αστραπιαία – στο Μαυροβούνιο οι οπαδοί της Σερβικής Εκκλησίας προκάλεσαν κύμα ταραχών. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό τον Ιανουάριο, στις συγκεκριμένες ταραχές συμμετείχαν και συνέδραμαν στελέχη της στρατιωτικής κατασκοπείας της Ρωσίας, οι οποίοι είχαν τόσο συμβουλευτικό όσο και επιχειρησιακό ρόλο στα τεκταινόμενα.

Αφότου κατέστη εφικτή η κατάπνιξη των ταραχών, το αποκαλούμενο ως «σενάριο Μαυροβουνίου» μετακινήθηκε προς την Ουκρανία. Οι εκπρόσωποι της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας επί δύο χρόνια φόβιζαν με αυτό την Ουκρανική πολιτεία, Εκκλησία και κοινωνία. Και όχι άδικα καθώς ακριβώς τέτοιου είδους αποσταθεροποίηση βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη του παραρτήματος του Πατριαρχείο Μόσχας στην Ουκρανία, ως ο βασικός μηχανισμός δημιουργίας χάους όσον αφορά την κοινωνική κατάσταση στη χώρα.

Πάραυτα, η υλοποίηση του «σεναρίου του Μαυροβουνίου», ειδικά ενόψει της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία για τους εορτασμούς των 30 ετών ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, δεν κατέστη εφικτή, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της αποτελεσματικής δουλειάς που έγινε από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Και τώρα ειλικρινά εκπλήσσομαι όταν διαβάζω πως αυτή τη στιγμή οι ταραχές στο Μαυροβούνιο, οι οποίες προκλήθηκαν με αφορμή την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Ιωαννικίου, αποκαλούνται από ορισμένους ως «ουκρανικό σενάριο».

Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να πει κανείς το ποιος είναι πραγματικά ο οργανωτής των ταραχών στο Μαυροβούνιο, καθώς είναι γνωστό ότι οι Ρώσοι μπορούν να κινητοποιήσουν ακόμα και τις «πατριωτικές δυνάμεις» προκειμένου να προβάλλουν προς τα έξω μια διαστρεβλωμένη εικόνα της κατάστασης. Αλλά έχει ενδιαφέρον να παρακολουθούμε στα ΜΜΕ ένα ενδιαφέρον επικοινωνιακό πινγκ-πονγκ: Όταν επιδιώκεται η δημιουργία χάους στην Ουκρανία αυτό αποκαλείται ως «σενάριο Μαυροβουνίου», όταν επιδιώκεται το χάος στο Μαυροβούνιο, η κατάσταση αποκαλείται ως «σενάριο Ουκρανίας».

Ταυτόχρονα και στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση, πίσω από την επιχείρηση δημιουργίας χάους βρίσκεται η Ρωσική Εκκλησία και ειδικά σε εκείνες τις χώρες όπου η επιρροή της μειώνεται ουσιαστικά. Σύμπτωση;

Του Ολεξάντρ Κοβαλένκο, αναλυτή

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.