Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό σεμινάριο της σχολής βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Ωλένης.

Το διήμερο 2-3 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου στον Πύργο, το σεμινάριο υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, και την φροντίδα του Διευθυντού της σχολής κ. Γεωργίου Παπαγεωργίου.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ Αθανάσιος ο Β’ πλαισιούμενος από τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο Σπανόπουλο και ιερέων της Μητροπόλεως.

Μετά το πέρας του αγιασμού στον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε μια δημιουργική χρονιά γεμάτη γνώσεις. Ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε εγκάρδια τον κεντρικό ομιλητή του σεμιναρίου της σχολής Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, κ. Παναγιώτη Νεοχωρίτη.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο διευθυντής της σχολής κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου ο οποίος στάθηκε στην σημασία της ύπαρξης της σχολής και στο έργο το οποίο επιτελεί, δηλαδή να μορφώνει μουσικά τούς σπουδαστές.

Ο κ. Παπαγεωργίου θερμά ευχαρίστησε τον επίσημο πρσκεκλημένο, Άρχοντα κ. Παναγιώτη Νεοχωρίτη ο οποίος με την σειρά του ανέπτυξε θέματα που άπτονται της στάσης του Ιεροψάλτου στον χώρο της λατρείας. Αναφέρθηκε διεξοδικά στην σημασία του μέτρου στην ψαλτική τέχνη, στην σημασία της προσωπικής προετοιμασίας πριν την τέλεση κάθε ακολουθίας στην οποία λαμβάνει μέρος ο ιεροψάλτης.

Μέσα σε ένα όμορφο κλήμα και στην κατάμεστη αίθουσα του σεμιναρίου ο κ. Νεοχωρίτης ομίλησε με λόγια απλά και ουσιαστικά, ως αποτέλεσμα να γίνεται ένας εποικοδομητικός διάλογος με τις απορίες των σπουδαστών.

Ενώ κατά την δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου ο κ. Νεοχωρίτης επικεντρώθηκε στα ψαλτικά μουσικά κείμενα.

Κλείνοντας το διήμερο σεμινάριο, ο διευθυντής της σχολής κ. Παπαγεωργίου ευχαρίστησε θερμά τον Άρχοντα κ. Παναγιώτη Νεοχωρίτη για την αποδοχή της πρόσκλησης του, ώστε να είναι τόσο διδακτική η παρουσία του και τα λόγια του, για όλους μας όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ακόμη ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανάσιο για την ουσιαστική στήριξη σε κάθε δράση της σχολής.

Η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας συνεχίζει μέσα από δράσεις, σεμινάρια, και προγράμματα εκμάθησης, να αναβαθμίζει το μουσικό, επίπεδο των ιερέων και ιεροψαλτών της. Σε αυτή την προσπάθεια σημαντική ήταν και η παρουσία του κ. Παναγιώτη Νεοχωρίτη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.