Το Κυπριακό αποτελεί διαρκές μέλημα και κορυφαία εθνική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τόνισε η Πρόεδρος της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη στην Ελλάδα, όπου πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι και συμβολική αλλά και ουσιαστική και τόνισε ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και δεν μπορεί η Λευκωσία να συνεχίσει να είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας καλωσόρισε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στην Ελλάδα τον συνεχάρη για τα νέα του καθήκοντα και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία.

Αναφέρθηκε και στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε πολλούς νέους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και σε Κύπριους φοιτητές και εξέφρασε τα ειλικρινή της συλλυπητήρια.

Αναφερόμενη στον Πρόεδρο της Κύπρου είπε ότι η πολυετής εμπειρία του στο Υπουργείο Εξωτερικών και ως επιφανούς Κύπριου διπλωμάτη θα είναι πολύτιμα εφόδια και στις νέες προσπάθειες για την επίλυση του διεθνούς ζητήματος εισβολής και κατοχής που είναι το Κυπριακό.

Τόνισε ότι το Κυπριακό είναι ένα διαρκές μέλημα και κορυφαία εθνική προτεραιότητα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Εγγύηση, είπε, της αποτελεσματικότητας για το θέμα αυτό και την επίλυση του Κυπριακού είναι η στενή συνεργασία και ο συντονισμός της Ελλάδας με την Κυπριακή Δημοκρατία τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές περιφερειακό επίπεδο κάτι που έχει καταστήσει ήδη, είπε, τις δύο χώρες ως εγγύηση και πηγή σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Πρόεδρος της Ελλάδας είπε ότι κοινός στόχος των δύο χωρών παραμένει πάντα η επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών μίας λύσης που θα διασφαλίζει την απαλλαγή της Κύπρου από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και του δικαιώματος επέμβασης στις κυπριακές υποθέσεις καθώς και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στην τραγωδία στα Τέμπη εξέφρασε τα θερμά συλληπητήρια της Κύπρου προς την Ελλάδα και είπε ότι ότι η Ελλάδα και η Κύπρος πενθούν και ευθύνη όλων που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και το καλύτερο μνημόσυνο για όλους αυτούς που αδίκως έχασαν τη ζωή τους είναι πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην τύχουν ξανά τέτοιου είδους περιστατικά.

Είπε ότι η επίσκεψή του είναι η πρώτη ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκτός από συμβολική που δείχνει τους στενούς αδελφικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες είναι και ουσιαστικής σημασίας λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που έχουν ενώπιον τους οι δύο χώρες και την ανάγκη να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις εξαίρετες διμερείς σχέσεις. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ως μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας οφείλουν μέσα από τις ενέργειες, την εξωτερική πολιτική και μέσα από τις δράσεις στο εσωτερικό των χωρών να αποδείξουν στην πράξη ότι είναι πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ελλάδας για το γεγονός ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαίο Εθνικό και Ευρωπαϊκό είπε, ζήτημα, και τόνισε ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και δεν μπορεί η Λευκωσία να συνεχίσει να είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Τόνισε ότι υπάρχουν δυσκολίες και προκλήσεις αλλά σημείωσε ότι θα πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό έτσι ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να πετύχουμε το στόχο της απελευθέρωσης, της επανένωσης της Κύπρου στη βάση πάντα του συμφωνημένου πλαισίου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει ένα καθοριστικό ρόλο. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος αποτελεί μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Η ΕΕ έχει όλα εκείνα τα κίνητρα έτσι ώστε να οδηγήσει σε μια αμοιβαία αποδεκτή κατάσταση πραγμάτων, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι όπως αποδεικνύουν και πρόσφατα οι σεισμοί στην Τουρκία και τη Συρία δεν μπορούμε να αλλάξουμε την γεωγραφία και οφείλουμε όλα τα κράτη της περιοχής μέσα από μια θετική προσέγγιση πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαικές αξίες και αρχές να βρούμε τρόπους έτσι ώστε να επιλύσουμε τα προβλήματα και τις διαφορές μας και να συμπορευτούμε μαζί για να πετύχουμε όσα μπορούμε και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην περιοχή μας.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα για συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση για να δουν πώς μπορούν καλύτερα είτε σε διμερές είτε σε περιφερειακό επίπεδο, είτε εντός της ΕΕ να πετύχουν όλους αυτούς τους στόχους.

Παρασημοφόρηση του ΠτΔ

Θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν για να αξίζω αυτής της τιμής, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την απονομή σε αυτόν από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Αθήνα, του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος, το κορυφαίο παράσημο τουυ Τάγματος του Σωτήρος που απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες.

Απονέμοντας τον Μεγαλόσταυρο στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη η κ. Σακελλαροπούλου είπε: «Κύριε Πρόεδρε το παράσημο αυτό είναι ύψιστη διάκριση της Ελληνικής Δημοκρατίας. Απονέμεται σε εσάς τόσο για την πορεία σας ως τώρα και υπό την ιδιότητά σας πλέον ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως ένδειξη τιμής στον κυπριακό λαό»

Ευχαριστώντας την κ. Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο. Είπε πως αυτή η τιμή έρχεται και με υποχρεώσεις.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι να ανταποκριθούμε σε αυτές τις υποχρεώσεις και πως να πετύχουμε μέσα από τη δική μας διακυβέρνηση να ανταποκριθούμε σε όλα αυτά που αναμένει από εμάς ο κυπριακός λαός, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.