Σε άμεση ευθυγράμμιση με τις επιδιώξεις και τη στάση της νέας -εθνικιστικής- κυβέρνησης των Σκοπίων προχωρά η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, τορπιλίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλει εδώ και δύο χρόνια το Οικουμενικό Πατριαρχείο προκειμένου να επαναφέρει σε ευχαριστιακή κοινωνία την Εκκλησία της γειτονικής χώρας, μετά από μισό περίπου αιώνα στην αφάνεια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος, μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του, και απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα λάβει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ. Στέφανος τόνισε πως δεν μπορεί να εκτιμηθεί (σ.σ. το πότε θα χορηγηθεί το Αυτοκέφαλο). “Μπορεί να είναι αύριο, μπορεί και μεθαύριο. Θα πρέπει να προσέχουμε την Εκκλησία, να χτίζουμε σχέσεις με άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες. Θα έρθει όταν εκπληρωθεί ο καιρός, όπως είπε και ο Απόστολος Παύλος”, τόνισε.

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για “απαράδεκτους όρους” οι οποίοι συνδέονται με την χορήγηση Αυτοκεφαλίας. “Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αν μας δώσει έναν Τόμο θα τον δεχθούμε, αλλά είναι απαράδεκτοι οι όροι που τίθενται σε εμάς. Μας ζητούν να εγκαταλείψουμε το όνομα Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, να εγκαταλείψουμε τη μακεδονική διασπορά και να αναγνωρίσουμε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος.

Πρόσθεσε δε πως ορισμένα αιτήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου δύσκολο θα απαντηθούν θετικά και θα υλοποιηθούν, ειδικά αυτά που σχετίζονται με το όνομα και τη διασπορά.

“Έχουμε το δικό μας όνομα, αυτό το όνομα δεν ανήκει σε κανέναν άλλον, επομένως κανείς δεν πρέπει να μας ζητήσει να εγκαταλείψουμε το όνομά μας, και το όνομα της Εκκλησίας μας είναι Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή Αχρίδος. Επομένως, περιλαμβάνονται και τα δύο ονόματα στο όνομα της Εκκλησίας μας”, δήλωσε ο κ. Στέφανος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος εδώ και δύο χρόνια που ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε σε ευχαριστιακή κοινωνία την Εκκλησία της βαλκανικής χώρας, έχει εμφανίσει δύο πρόσωπα. Το ένα αφορά στην προσήλωση των αρχών που πρεσβεύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο με δηλώσεις όπως “με υπομονή περιμένουμε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας” και ένα δεύτερο πιο “εμπρηστικό” με διακηρύξεις όπως “το Αχρίδος είναι για τους ελληνόφωνους, εμείς ονομαζόμαστε Μακεδόνες”.

Η θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. Στις 9 Μαΐου 2022 η Αγία και Ιερά Σύνοδος ανέφερε ότι αναγνωρίζει ως όνομα της Εκκλησίας αυτής το “Αχρίδος” (νοουμένης της περιοχής της δικαιοδοσίας αυτής μόνον εντός των ορίων της επικρατείας του κράτους της Βορείου Μακεδονίας), ως υπεσχέθη εγγράφως προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και ο Προκαθήμενος αυτής, αποκλείουσα τον όρον “Μακεδονική” και οιοδήτι άλλο παράγωγον της λέξεως “Μακεδονία”.

Το… “Αυτοκέφαλο” που χορήγησε στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος το Πατριαρχείο Σερβίας και η σπουδή της Εκκλησίας της Ρωσίας να το αναγνωρίσει, ίσως να ενθάρρυναν τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο, ιδιαίτερα μετά και από την εκλογή του υπερ-εθνικιστικού VMRO στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ήδη, οι επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, πρόεδρος και πρωθυπουργός, έσπευσαν να αμφισβητήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών που έχει υπογραφεί με την Ελλάδα, αποκαλώντας “Μακεδονία” τη χώρα τους.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.