Με τιμές και κλίμα βαθιάς συγκίνησης, αποχαιρέτησε σήμερα η Κύπρος τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄. Πλήθος κόσμου έφτασε από νωρίς στον νέο Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, προϊσταμένου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στην εξόδιο ακολουθία, παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, η Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος Β’, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος Β’ και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας.

Camera Icon +394374996280138654 image
Camera Icon +394374996368593489 image
Όλες οι καμπάνες των ναών της Κύπρου ήχησαν πένθιμα, ενώ οι σημαίες παραμένουν μεσίστιες καθ’ όλη τη διάρκεια του εκκλησιαστικού πένθους και κατά τη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας.

Με την άφιξή της στην Κύπρο, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων, στη συνέχεια το βιβλίο επέγραψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το συλλυπητήριο μήνυμα του Προέδρου-«Αποχαιρετούμε τον ασυμβίβαστο και άδολο πατριώτη»

Με την ολοκλήρωση της λειτουργίας, στον επικήδειο Λόγο της η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απέτισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα, «ο οποίος κατέλιπε ιστορικής σημασίας έργο για την Εκκλησία της Κύπρου, τη μόνη που έλαβε το αυτοκέφαλο με απόφαση Οικουμενικής Συνόδου και ανά τους αιώνες ανέδειξε σεπτή χορεία Ιεραρχών, οι οποίοι όχι απλώς αφιέρωσαν τη ζωή τους στη διακονία του έθνους, αλλά σε ζοφερούς και χαλεπούς καιρούς δεν δίστασαν να τη θυσιάσουν».

«Η μαρτυρική τους αυτή προσφορά προετοίμασε και ενέπνευσε τους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία και αξιοπρέπεια», είπε υπενθυμίζοντας τον τον στίχο του ποιητή του 19ου αιώνα, Βασίλη Μιχαηλίδη, γραμμένους στη γνήσια και ρωμαλέα τοπολαλιά: «Η Ρωμιοσύνη εν’ φυλή συνόκαιρη του κόσμου / Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψη!». Ή τα λόγια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, «έχουμε βαθιές ρίζες και δεν είναι εύκολο να ξεριζωθούν ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία από την Κύπρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Εις το πρόσωπό του η Κύπρος ευτύχησε να εύρει έναν ακαταπόνητον Ιεράρχη»

Στον επικήδειο Λόγο του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων πως, «εις το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ η Κύπρος ευτύχησε να εύρει έναν ακαταπόνητον Ιεράρχη, η πολυσχιδής δράσης του οποίου τον ανέδειξεν ως μίαν εκ των πλέον διακεκριμένων εκκλησιαστικών μορφών, αλλά και ως μία καταξιωμένη πνευματική προσωπικότητα διεθνώς».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως στην προικισμένην φυσιογνωμίαν του Αρχιεπισκόπου, απηντήθησαν η συνύπαρξης της θεολογικής καταρτίσεως, της αυθεντικής εσωτερικής πνευματικότητας, του ήθους, της ευθυκρισίας, της σωφροσύνης και της φιλοπατρίας.

Επικήδειο εκφώνησε εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, τόνισε πως «τα έργα τα οποία επιτέλεσε ο μ. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β και οι τομές τις οποίες επέφερε στη διοίκηση της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας, στα 16 έτη της Αρχιεπισκοπείας του, είναι πολύ ανώτερα κάθε λόγου και κάθε εγκωμίου».

Camera Icon +394374997907270804 image
Ο Μητροπολίτης Πάφου είπε, περιγράφοντας την προσφορά του εκδημήσαντα, ότι «ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β ήταν από τους ανθρώπους που μετρούν την Ιστορία με αστρικά έτη και τη ζωή τους με τον πήχη της ευθύνης. Η εξέταση των έργων του μαρτυρεί την πολύπλευρη και πολύμοχθη δράση του».

Ιδιαίτερα ως Προκαθήμενος, είπε, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του χαρακτήρα του. «Θα περάσουν αιώνες για να ξεφύγει, αν μπορέσει να ξεφύγει, η Εκκλησία της Κύπρου από τη σκιά του», τόνισε.

Στον επικήδειό του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφερε πως «παρέδωκε ειρηνικώς το πνεύμα του στον Αρχηγό της ζωής και επίσκοπο των ψυχών ημών Κύριων Ιησού Χριστό. Ηλθομεν για πρώτη μάλιστα φορά στην Κύπρο για να αποχαιρετίσουμε κατά αξία τον πολυφίλητον αδερφό και να στηρίξουμε τα απορφανισθέντα τέκνα του. Η Κύπρος σήμερα αγαπητοί δακρύουσα βοά».

Με την ολοκλήρωση των επικήδειων, το φέρετρο του Αρχιεπισκόπου μεταφέρθηκε από στρατονόμους εκτός της Εκκλησίας, όπου έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ενώ δέχθηκε τιμές από στρατιωτικό άγημα της Εθνικής Φρουράς και μεταφέρθηκε υπό πένθιμους ήχους το φέρετρο, συνοδευόμενο από τους ιεράρχες.

Υπό τους ψαλμούς για αιωνία μνήμη, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τοποθετήθηκε στην κρύπτη που ετοίμασε, η οποία βρίσκεται κάτω από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: BINTEO: Η στιγμή της μεταφοράς του Αρχιεπισκόπου στην κρύπτη

Να σημειωθεί ότι η Ιερά Σύνοδος έχει αποφασίσει την τέλεση για 40 ημέρες καθημερινώς Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του Αρχιεπισκόπου ο οποίος εκοιμήθη στις 7 Νοεμβρίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.