Το 21ο ετήσιο Μνημόσυνο των αειμνήστων Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, Αντιπτεράρχου Στυλιανού Δεμένεγα, Πλωτάρχη Νικόλα Γεωργίου, Επισμηναγού Πάρη Αθανασιάδη και Σμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή, που έχασαν τη ζωή τους κατά το αεροπορικό ατύχημα της 10ης Ιουλίου 2002 τελέσθηκε σήμερα Σάββατο στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά, στο χωριό Κούκλια, προισταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού. Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας Ανδρέας Λουκά ενώ Στρατιωτικό Άγημα της ΕΦ απέδωσε τιμές.
Η οραματική ηγεσία του Ευάγγελου Φλωράκη είπε ο κ. Λουκά, οδήγησε στην εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων εκπαίδευσης στρατηγικής ενίσχυσης και ενίσχυσης των στρατιωτικών μας ικανοτήτων. Ο κ. Λουκά, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως ο Ευάγγελος Φλωράκης πέρα από τις εξαιρετικές στρατιωτικές του επιτυχίες ήταν ένας άνθρωπος μεγάλης ακεραιότητας και ταπεινός. Παρά την επιβλητική του παρουσία πάντα παρέμεινε προσιτός στο προσωπικό, διέθετε εξαιρετική κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετώπιζαν οι στρατιώτες του και εργαζόταν ακατάπαυστα για να διασφαλίσει την ευημερία και την επαγγελματική τους ανάπτυξη.
Δεν ήταν απλά ένας στρατιωτικός ηγέτης, είπε, «αλλά ενσάρκωσε το πνεύμα του θάρρους, της ανθεκτικότητας και της αφοσίωσης στην αγαπημένη μας πατρίδα». Πρόσθεσε πως υπό την καθοδήγηση του Ευάγγελου Φλωράκη η εθνοφρουρά της Κύπρου βίωσε μια μεταστροφική περίοδο, υποβλήθηκε σε αναδιάρθρωση για να εξοπλιστεί και να προετοιμαστεί καλύτερα. Πρόσθεσε πως ο Ευάγγελος Φλωράκης ήταν ένας πραγματικός εκφραστής της ελληνικής παράδοσης, και υπερασπιστής της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Απευθυνόμενος στους πέντε ήρωες που έπεσαν υπέρ πίστεως της πατρίδας ανέφερε πως «η ακλόνητη δέσμευση σας προς το χρέος για την πατρίδα, παραμένει ανεξίτηλη από χρονικά της Κυπριακής ιστορίας» προσθέτοντας πως «ο υποδειγματικός χαρακτήρας σας θα συνεχίζει να εμπνέει τις μελλοντικές γενεές».
Σε ομιλία του ο κοινοτάρχης Κουκλιών Μιχαλάκης Νικολάου ανέφερε πως έχουμε χρέος να αποδίδουμε τις πρέπουσες τιμές στους πέντε ήρωες μας γιατί θυσίασαν ό,τι πολυτιμότερο, τη ζωή τους, υπηρετώντας την πατρίδα. «Η θυσία τους αποτελεί αποτελεί διεκδίκηση και υποχρέωση να προστατεύσουμε ότι μας έχει απομείνει και να αγωνιστούμε για την επανένωση του μαρτυρικού μας νησιού», είπε, προσθέτοντας ότι «παρακολουθούμε με αγωνία και καταλαβαίνουμε ότι περνούμε τις πιο δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας».
Αναφορά έκανε επίσης στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για να αρχίσει επιτέλους ένας ουσιαστικός διάλογος για την επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι «αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ενότητα και η ομοψυχία του λαού μας, ώστε να θωρακίσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διεκδικήσει επιτέλους τα δίκαια του λαού μας».
Του Μνημοσύνου ακολούθησε Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Αξιωματικών στο χώρο της πτώσης του ελικοπτέρου, ενώ δρομείς του σωματείου Περικλής Δημητρίου μετέφεραν φλόγα από την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στο σημείο της θυσίας τους. Επίσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των πεσόντων.
Διοργανωτές ήταν το Κοινοτικό Συμβούλιο Κουκλιών, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, η Εκκλησιαστική Επιτροπή Κουκλιών και οι Σύνδεσμοι Καταδρομέων Πάφου, Λεμεσού και Αμμοχώστου. Σημειώνεται πως, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς και ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ.