της Έλενας Καραβασίλη

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εξόδιος Ακολουθία του Πρωτοπρεσβυτέρου Δημήτριου Βακάρου στον Ιερό Ναό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου.

Στον Ιερό Ναό στον οποίο διακόνησε επί σειρά πολλών ετών βρέθηκαν οι γιοι του Σωτήρης και Γιώργος Βακάρος, πλήθος συγγενών, πιστών και γνωστών για να του αποδώσουν το ύστατο χαίρε.

Επίσης, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ Άνθιμος, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, ο Μητροπολίτης Μιλήτου κ.κ. Απόστολος, οι οποίοι τέλεσαν την επιμνημόσυνη δέηση, ενώ εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν να αποτίσουν φόρο τιμής. Από τον πολιτικό κόσμο της Θεσσαλονίκης στον Ιερό Ναό βρέθηκαν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Στέλιος Παπαθεμελής, ο βουλευτής Α” Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Πολίτες που τον γνώριζαν μιλούν δακρυσμένοι για εναν άνθρωπο με «Α κεφαλαίο που μέχρι την τελευταία στιγμή βρισκόταν δίπλα στο ποίμνιό του και βοηθούσε το κόσμο». Από την πλευρά του, ο γιος του Γιώργος Βακάρος με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησε τους πιστούς που έσπευσαν να πουν τον τελευταίο αντίο λέγοντας πως ξέρει ότι και οι ίδιοι έχασαν τον δικό τους πατέρα. Ακόμα ζήτησε να προσεύχονται για τον πατέρα του που είναι μια μεγάλη απώλεια για ολους.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βακάρος ήταν από τους πιο αγαπητούς Ιερείς της πόλης και με εφόδια τις καλές σπουδές του και την εξαιρετική θεολογική του κατάρτιση είχε πλούσια ιερατική και κοινωνική προσφορά. Γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1937 στο Βρυσοχώρι Ζαγορίου Ιωαννίνων. Το 1963 χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου – Παναγούδας Θεσσαλονίκης, όπου και τοποθετήθηκε ως εφημέριος. Το 1969 έφυγε για σπουδές στην Αμερική και όταν επέστρεψε τοποθετήθηκε ως εφημέριος στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.

Στο βιογραφικό του, σημειώνεται ότι ο πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βακάρος ήταν πτυχιούχος του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων, της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., του General Theological (Master’s Degree στη Θεολογία) της Νέας Υόρκης των Η.Π.Α., του Ινστιτούτου Θεραπευτικής και Κοινωνικής Παιδαγωγικής του Ψ.Κ.Β.Ε., του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης στη βυζαντινή μουσική και διδάκτωρ Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Μετεκπαιδεύτηκε στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. (1966-1968), β) στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα των Η.Π.Α. στη Φιλοσοφία (1970-1972), στο General Theological Seminary της Νέας Υόρκης στη Λειτουργική Θεολογία και Ομιλητική (1972-1974). Υπηρέτησε ως καθηγητής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (1976-1978), διετέλεσε διευθυντής αναγνωρισμένων Ελληνορθόδοξων σχολείων της Αμερικής (1970-1976) και από το 1990 μέχρι 30 Ιουνίου 2005 διετέλεσε διευθυντής της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε επί μακρόν στη θέση του προεδρεύοντος του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Ινστιτούτου και από το 1978 ο μακαριστός μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Β” τον τοποθέτησε στη θέση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι.Μ.Θ., στη θέση του αρχισυντάκτη του περιοδικού της μητρόπολης «Γρηγόριος ο Παλαμάς» (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών) και στη θέση του διευθυντή της Σχολής Γονέων και Κηδεμόνων της Ι.Μ.Θ., θέσεις τις οποίες κατείχε μέχρι την 1ην Ιουνίου 2001. Συνέγραψε βιβλία, μελέτες και άρθρα που δημοσιεύτηκαν αυτοτελώς, καθώς και σε περιοδικά και εφημερίδες της Ελλάδος και της Αμερικής.

βακαρος1.jpg

βακαρος2.jpg

βακαρος4.jpg

βακαρος5.jpg

βακαρος7.jpg

βακαρος8.jpg

βακαρος10.jpg

βακαρος12.jpg

βακαρος15.jpg

βακαρος17.jpg

βακαρος18.jpg

παπαθεμελης.jpg

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.