Σε πνεύμα ενότητας και ικανοποίησης για την επίλυση χρόνιων εκκλησιαστικών ζητημάτων που εκκρεμούσαν για περισσότερο από εβδομήντα χρόνια πραγματοποιήθηκαν οι τοποθετήσεις των φορέων της εκκλησίας που κλήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου «Νέοι ορίζοντες στα ΑΕΙ, ενίσχυση της ποιότητας της λειτουργίας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία» το οποίο περιλαμβάνει και άρθρα με τα οποία ρυθμίζονται εκκλησιαστικά ζητήματα.

Στη Επιτροπή τοποθετήθηκαν με τη σειρά ο Αντιπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριωφερσάλων κ. Τιμόθεος, και εκ μέρους της Εκκλησίας της Κρήτης ο νομικός της σύμβουλος κ. Δημήτριος Μηλιαθανάκης.

Από τους εκπροσώπους των κληρικών τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, ο Πρόεδρός του, π. Γεώργιος Σελλής, ενώ για τη Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης, ο π. Ζαχαρίας Αδαμάκης, Πρόεδρος της Ένωσης.

Στις τοποθετήσεις κατά την πρωτολογία των εκπροσώπων έγινε ιδιαίτερη αναφορά από πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κρήτης καθώς και από τους εκπροσώπους των κληρικών για το άρθρο 347 το οποίο επιλύει το ζήτημα των οργανικών θέσεων των κληρικών ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι αυτό συμβαίνει χωρίς καμία επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά το αντίθετο που επιχειρούν να προβάλουν ορισμένες φωνές.

Επίσης, τονίστηκε η συνεργασία η οποία υπήρξε όλο αυτό το διάστημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης και των κληρικών με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Τέλος εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους τόσο προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και προς την Υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως για το ενδιαφέρον που έδειξαν στο να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα.

Ικανοποίηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο
Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Εκκλησίας ξεκίνησαν με την τοποθέτηση του Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου ο οποίος εκπροσώπησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ώστε να τοποθετηθεί για τη νομοθετική ρύθμιση του καθεστώτος των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου και της Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ικανοποίηση εκ μέρους του Οικοθυμενικού Πατριαρχείου καθώς με τη ρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου επιλύεται ένα ζήτημα που διήρκησε για εβδομήντα χρόνια και πλέον.

Επίσης, σημείωσε ότι η όλη προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεις αποτέλεσε καρπό συνεργασίας μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου και της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου με το Υπουργείο ζητήματος.

Θεσσαλιώτιδος: Συνταγματική πρόσκληση η παρουσία μας στη Βουλή
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε στη συνέχεια η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, ο οποίος ανέπτυξε εκτενώς και με συγκεντρωτικά στοιχεία τις διατάξεις που προβλέπονται στο άρθρο 347 του νομοσχεδίου και αφορούν τη ρύθμιση των οργανικών θέσεων κληρικών.

Αρχικά ο Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος ανέφερε με νόημα ότι η παρουσία της Εκκλησίας στη Βουλή και η τοποθέτησή της για το νομοσχέδιο είναι συνταγματική πρόσκληση. Επίσης, ξεκαθάρισε λέγοντας ότι οι ρυθμίσεις δεν αφορούν συμβασιούχους ούτε για υπεράριθμους κληρικούς. “Δεν τίθεται θέμα διορισμού. Οι ιερείς καθίστανται μόνιμοι για την Εκκλησία με την χειροτονία τους”.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και την Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙ.ΝΑΛ κ. Χαρά Κεφαλίδου και τους υπόλοιπους εκπροσώπους των κομμάτων.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 11 Ιουλίου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.