Με ειδική πτήση της AEGEAN το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου θα φτάσει στην Ελλάδα το ‘Αγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα.

Ειδικότερα το αεροσκάφος Α320neo της AEGEAN που θα μεταφέρει το ‘Αγιο Φως και ολιγομελή διπλωματική αποστολή αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας στις 18:00.

Στη συνέχεια το ‘Αγιο Φως θα μεταφερθεί με τα αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air και σε 7 επιπλέον προορισμούς εντός της ελληνικής επικράτειας, τόσο με προγραμματισμένες όσο και με έκτακτες ειδικές πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν για τον σκοπό αυτό.

Συγκεκριμένα, το Μ. Σάββατο το πρόγραμμα των προγραμματισμένων και έκτακτων πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, θα διαμορφωθεί ως εξής.

Δρομολόγιο – Πτήση – Ώρα

Αθήνα-Θεσσαλονίκη A3 126 19:35 – 20:30

Αθήνα-Αλεξανδρούπολη A3 146 20:10 – 21:05

Αθήνα-Χανιά A3 336 18:50 – 19:40

Αθήνα-Λάρισα OA 3002 (έκτακτη) 18:30 – 19:10

Λάρισα-Ιωάννινα OA 3003 (έκτακτη) 19:25 – 20:00

Ιωάννινα- Κέρκυρα OA 3004 (έκτακτη) 20:15 – 20:40

Κέρκυρα- Κεφαλονιά OA 3005 (έκτακτη) 20:55 – 21:20

Το απόγευμα στα Ιεροσόλυμα η Ελληνική αποστολή
Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με την Ιεραρχία και όλα σχετικά με την άφιξη του Αγίου Φωτός στην Αθήνα έχουν γίνει σε συνεννόηση με την Εκκλησία τόνισε σήμερα το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος σήμερα στις 5 το απόγευμα θα αναχωρήσει για την Ιερουσαλήμ ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας που θα μεταφέρει το Άγιο Φως στην Αθήνα.

“Στόχος μας να πάμε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων”

Μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη όπου χθες παρέστη στην τελετή καθαγιασμού του Αγίου Μύρου, ο κ. Κατσανιώτης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους φέτος τροποποιήθηκε το πρόγραμμα και η αποστολή, στην οποία θα βρίσκονται και βουλευτές ως εκπρόσωποι κομμάτων, αναμένεται να αναχωρήσει. Ο λόγος είναι ότι το Ισραήλ επιβάλλει κατά την άφιξη στη χώρα όλοι να υποβάλλονται σε pcr τα αποτελέσματα του οποίου χρειάζονται μια χρονική διάρκεια για να γνωστοποιηθούν. Συνεπώς ο λόγος που γίνεται η αναχώρηση σήμερα είναι για την εξοικονόμηση χρόνου επεσήμανε ο κ. Κατσανιώτης. “Στόχος μας ήταν να πάμε στο Πατριαρχείο και στην τελετή του Αγίου Φωτός” ανέφερε τονίζοντας ότι από την πλευρά του Ισραήλ έγινε πρόταση το Άγιο Φως να τους δοθεί στο αεροδρόμιο, όπως τα δύο προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά καθώς επιθυμία όλων ήταν να μεταβούν κανονικά στο Πατριαρχείο και στη συνέχεια στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Στην αποστολή που θα μεταβεί στο Ισραήλ θα είναι και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ Γρίβας.

Αναφορικά με την άφιξη του Αγίου Φωτός στην Αθήνα ο κ. Κατσανιώτης ανέφερε ότι αναμένεται περίπου στις 6 το απόγευμα.

Καμία αντιπαράθεση με την Ιεραρχία
Τέλος κλήθηκε να σχολιάσει και τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες για αντιπαράθεση με την Εκκλησία της Ελλάδος σχετικά με το ζήτημα της εκπροσωπήσεως της στην αποστολή. Ο κ. Κατσανιώτης σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμία αντιπαράθεση και όλα όσα θα γίνουν σχετικά με την υποδοχή του Αγίου Φωτός στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, έχουν γίνει σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όσα είχε γράψει το ope.gr.

Με Επιστολή της η Ιερά Σύνοδος έκανε γνωστό στο Υπουργείο Εξωτερικών ότι δε μπορεί να στείλει εκπρόσωπο για να συμμετάσχει στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός, αφού οι Αρχιερείς την ημέρα αυτή τελούν την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου. Μάλιστα Ιεράρχες μιλώντας στο ope.gr δηλώνουν πως αντιλαμβάνονται την κατάσταση και την αυστηρότητα των μέτρων που ισχύουν στο Ισραήλ εξαιτίας της πανδημίας, αλλά δε θα μπορούσαν να αφήσουν το ποίμνιό τους μία τόσο σημαντική ημέρα για την Ορθοδοξία

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον επιχώριο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει οριστεί εκπρόσωπος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος. Η υποδοχή δεν θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους, αλλά θα υπάρξει σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών ειδικό τελετουργικό απόδοσης τιμών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.