Με ένα σπουδαίο γεγονός προσανατολίζεται να αρχίσει τη νέα ακαδημαϊκή περίοδο το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πρόκειται να αναγορεύσει Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής του Σχολής, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου και Επικεφαλή του Γραφείου Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Τελετών της Πρυτανείας, Δόξα Κωμοδρόμου, η οποία ήταν φιλοξενούμενη στην εκπομπή ΑΤΖΕΝΤΑ στον Active, το σπουδαίο αυτό γεγονός θα πραγματοποιηθεί αρχές Σεπτεμβρίου, στην έδρα του Πατριαρχείου στο Φανάρι.

Σε ερώτηση πως προέκυψε αυτό το γεγονός, η κα Κωμοδρόμου ανέφερε ότι πρόκειται για μια απόφαση της Συγκλήτου και του Συμβουλίου του Ανώτατου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, που λήφθηκε το 2015 κατόπιν σχετικής εισήγησης/πρότασης, του μ. Καθηγητή Μιχάλη Πιερή, Κοσμήτορα τότε της Φιλοσοφικής Σχολής και Διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, που στεγάζεται στην οδό Αξιοθέας.

«Ήταν μια πρόταση που συμπεριελάμβανε την καταγωγή και τις σπουδές του Πατριάρχη, το ποιμενικό του έργο, τις δράσεις και τις διακρίσεις του, τις προτεραιότητες της πατριαρχίας του, αλλά και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επεδείκνυε στη νεοελληνική λογοτεχνία. Η πρόταση κατατέθηκε το 2015 επί Κοσμητείας Μιχάλη Πιερή, αλλά ένεκα διαφόρων συγκυριών, ο Παναγιώτατος δεν κατέστη δυνατόν να έρθει στην Κύπρο.

Ως εκ τούτου η πρόταση οδηγήθηκε εκ νέου στο Συμβούλιο και αποφασίσθηκε όπως πραγματοποιηθεί αρχές Σεπτεμβρίου του 2022 στην Κωνσταντινούπολη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μάλιστα εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες για την τιμητική αυτή πρόταση και την αποδέχθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν από την Τελετή Αναγόρευσης, η κα Κωμοδρόμου ανέφερε ότι έχει διευθετηθεί να ανέβει και η παράταση του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΘΕΠΑΚ) «Τα νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου», ενδεχομένως στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Πρόκειται για ένα μοναδικό θεατρικό δρώμενο, που βασίζεται εξ ολοκλήρου σε ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη. Η σκηνοθεσία, η επιλογή και η επιμέλεια των κειμένων ανήκει, όπως και η πρόταση για την Αναγόρευση, στον αείμνηστο Καθηγητή Μιχάλη Πιερή.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.