ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε διαρκή εγρήγορση βρίσκεται το προσωπικό του Γενικού Προξενείου της Κυπριακής Δημιοκρατίας στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να εξυπηρετεί, έστω και εξ αποστάσεως, τις βασικές ανάγκες των πολιτών της χώρας στην αμερικανική μεγαλούπολη, όπως τόνισε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ.

Οπως ανέφερε ο κ. Φαίδωνος, βασική προτεραιότητα την δεδομένη χρονική περίοδο είναι ο ασφαλής επαναπατρισμός των Κυπρίων υπηκόων, περιλαμβανομένων και των φοιτητών που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στις ΗΠΑ, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τους έκτακτους περιορισμούς στα υπερατλαντικά ταξίδια.

«Σε συνεργασία με την Πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον, έχουμε διοργανώσει τον επαναπατρισμό πάνω από 100 Κυπρίων, μόνιμων κατοίκων, το υπογραμμίζω αυτό. Εχουν προηγηθεί τρία κύματα επαναπατρισμού και τώρα πάμε στο τέταρτο, που είναι προγραμματισμένο για τις 11 Μαϊου, συμπεριλαμβάνοντας και φοιτητές που σπουδάζουν εδώ. Βασικά η κυβέρνηση της Κύπρου ναυλώνει αεροσκάφος για το Λονδίνο. Επηρεαζόμενοι εγκλωβισμένοι που θέλουν να επαναπατριστούν θα αγοράσουν εισιτήριο στο Χίθροου, μένουν εκεί για μερικές ώρες και παίρνουν πτήση ναυλωμένη Λονδίνο – Λάρνακα», τόνισε ο κ. Φαίδωνος.

Κατά την άφιξη των Κυπρίων της Αμερικής, ακολουθούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα πρόληψης και υγειονομικής ασφάλειας, τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ, παρά τη χαλάρωση των μέτρων. Ειδικότερα, οι ταξιδιώτες θα υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό και στην συνέχεια θα καταλύσουν σε ξενοδοχείο, όπου και θα παραμείνουν σε καραντίνα για τις επόμενες 14 ημέρες, μέχρι να εξαντληθεί κάθε πιθανότητα να είναι φορείς της νόσου. Τα έξοδα αυτά τα αναλαμβάνει η κυβέρνηση, όπως διευκρινίζει ο Γενικός Πρόξενος.

Παράλληλα, σχετικά με την απαγόρευση των πτήσεων, διευκρινίστηκε ότι εκκρεμεί ακόμη η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης, εάν θα υπάρξει νέα παράταση, καθώς λήγει σε λιγότερο από δυο εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 17 Μαϊου.

«Αναφορικά με την απαγόρευση εισερχόμενων πτήσεων, έχει παραταθεί μέχρι και τις 17 Μαϊου και αναμένουμε την απόφαση της κυβέρνησης κατά πόσον θα παραταθεί αυτό το μέτρο ή θα αρθεί. Απλά να προσθέσω στο τέλος ότι όλες οι αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης λαμβάνονται μετά απο διαβούλευση με τους επιδημιολόγους και άλλους ειδικούς, με γνώμονα τη δημόσια υγεία και μη παραγνωρίζοντας ταυτόχρονα την οικονομία του τόπου, την οικονομία της νήσου», είπε ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Εξυπηρετούμε εξ αποστάσεως»

Οπως έχει αναφερθεί και σε παλαιότερο δημοσίευμα του «Ε.Κ.», τα γραφεία του Γενικού Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μανχάταν έκλεισαν τις πύλες τους για το κοινό από τις 13 Μαρτίου. Ομως, οι υπηρεσίες συνεχίζουν να παρέχονται, εάν βέβαια δεν απαιτείται η προσωπική παρουσία των συναλλασομένων.

Τέλος, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ευρεία τηλεδιάσκεψη που συμμετείχε, στις 30 Απριλίου, υπό τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Φωτίου, με την συμμετοχή Πρέσβεων και Γενικών Προξένων της νήσου, ανά τον Κόσμο.

«Στις 30 Απριλίου συμμετείχα κι εγώ σε μια τηλεδιάσκεψη με τον προεδρικό επίτροπο για θέματα Διασποράς, κ. Φωτίου, και άλλους Γενικούς Προξένους και Πρέσβεις που εδρεύουν σε χώρες όπου υπάρχει σημαντική κυπριακή ομογένεια. Η συζήτηση περιστράφηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ομογένειά μας σε διάφορα μέρη του Κόσμου σε σχέση με τον κορωνοϊό και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Φαίδωνος.

the national herald

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.