Με μέτρα επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές των δημοτικών, των νηπιαγωγείων και της Ειδικής Αγωγής – Ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς πολιτών άνω των 85 ετών – Παράταση του lockdown στη Δυτική Αττική – Τι θα ισχύσει έως τις 18 Ιανουαρίου.

Στα θρανία επιστρέφουν από αύριο οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ενώ το απόγευμα τίθεται σε λειτουργία η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τους πολίτες άνω των 85 ετών. Ωστόσο, το lockdown παραμένει σε ισχύ, όπως και τα ακόμη σκληρότερα μέτρα που έχουν επιβληθεί στις «κόκκινες περιοχές» της Δυτικής Αττικής.

Κλειστά θα παραμείνουν λιανεμπόριο, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και περιποίησης νυχιών όπως και τα ΚΤΕΟ, με τους επιστήμονες να εξηγούν ότι το άνοιγμά τους θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την επιδημιολογική εικόνα που θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα φανούν οι επιπτώσεις των γιορτών.

Παρά τις εκκλήσεις των εμπόρων, οι εμπειρογνώμονες παραπέμπουν για αργότερα το άνοιγμα των καταστημάτων, ακόμη και με τη μέθοδο του click away, ξεκαθαρίζοντας ότι οι όποιες αποφάσεις για σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών θα ληφθούν με πολύ προσοχή.

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στα σχολεία

Κι ενώ οι επιδημιολόγοι αναμένεται ότι θα συζητήσουν το ενδεχόμενο άνοιγμα της Γ’ Λυκείου αυτήν την εβδομάδα, αύριο οι μικρότεροι μαθητές θα επιστρέψουν στις φυσικές τους τάξεις, με τα μέτρα που ίσχυσαν και τον Σεπτέμβριο.

Στα δημοτικά, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά. Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία.

Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία. Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών).

Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.