Έντονη κινητικότητα για την αγορά δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης καταγράφεται το τελευταίο διάστηµα, µε τους κατόχους επιλέξιµων εκτάσεων να προσπαθούν να δηµιουργήσουν παρακαταθήκη για το καθεστώς που θα ισχύσει από το 2023.

Οι πληροφορίες µάλιστα αναφέρουν ότι µεσίτες βολιδοσκοπούν την αγορά κυρίως για λογαριασµό αγροτών από Πελοπόννησο και Κρήτη, έχοντας ξεκινήσει επικοινωνία µε παραγωγούς, προσφέροντας τιµές σε αρκετά υψηλότερο επίπεδο σε σχέση µε τη µοναδιαία αξία των δικαιωµάτων, αναφέρουν στην Agrenda επαγγελµατίες του χώρου στους οποίους ήδη έχει γίνει κρούση.

Σηµειώνεται εδώ πως τα πολύ υψηλά δικαιώµατα µπαίνουν σε διαδικασία πλειστηριασµού, λένε οι πληροφορίες.

Όπως προαναφέρθηκε, ένας από τους λόγους της υψηλής ζήτησης είναι η δηµιουργία παρακαταθήκης για το καθεστώς ενισχύσεων της νέας περιόδου. Και αυτό γιατί, σε αντίθεση µε την τρέχουσα περίοδο, δεν θα υπάρξει νέα κατανοµή δικαιωµάτων. Πολύ απλά, όσα δικαιώµατα έχει στην κατοχή του κάποιος το 2022, τόσα θα έχει και για την ερχόµενη 7ετία. Παράλληλα, υπάρχει και η δέσµευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, πως από φέτος θα υπάρξει «απαγόρευση µεταβίβασης δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης που έχουν ληφθεί από το Εθνικό Απόθεµα εντός της Προγραµµατικής Περιόδου», γεγονός που µετρά στον ενδεχόµενο περιορισµό της προσφοράς των δικαιωµάτων για το 2021. Βέβαια, κάποια υπουργική απόφαση δεν έχει βγει για το συγκεκριµένο µέτρο που εξαγγέλθηκε τον περασµένο Φλεβάρη.

Επίσης, αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως ορισµένοι µεσίτες αφήνουν να εννοηθεί στην επικοινωνία τους µε τους αγρότες πως του χρόνου δεν θα δοθεί η δυνατότητα µεταβίβασης δικαιωµάτων, επικαλούµενοι διαρροές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Με λίγα λόγια, δηλαδή ότι φέτος θα είναι τελευταία χρονιά µεταβιβάσεων της τρέχουσας περιόδου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.

Σηµειώνεται πως σύµφωνα µε τον κανονισµό της νέας ΚΑΠ, η µοναδιαία αξία των δικαιωµάτων ενίσχυσης πριν από τη σύγκλιση θα προσαρµοστεί αναλογικά µε την αξία τους, το έτος υποβολής αιτήσεων 2022.

Πιο συγκεκριµένα το 2023, έτος εφαρµογής της νέας ΚΑΠ:

Πρώτον, δεν θα υπάρξει ανακατανοµή δικαιωµάτων, ούτε «περίοδος αναφοράς».

∆εύτερον, ο αριθµός δικαιωµάτων µένει ο ίδιος, αλλά η αξία τους αναπροσαρµόζεται για να ταιριάξει µε το νέο ταβάνι χρηµατοδότησης.

Τρίτον, θα οριστεί µέγιστη µοναδιαία αξία δικαιώµατος έως το 2026.

Τέταρτον, οι µεταβιβάσεις δικαιωµάτων θα συνεχίσουν να είναι δυνατές.

Πέµπτον, δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα θα µπορούν να λάβουν µόνο οι νεαροί αγρότες και οι νεοεισερχόµενοι ή άλλοι αγρότες σε πολύ ειδικές περιπτώσεις (π.χ όπως στο παρελθόν µε τη «Φόρµα 6»).

Έκτον, θα ισχύσει ξανά η περιφερειοποίηση των δικαιωµάτων. Η Ελλάδα αναµένεται να επιλέξει για άλλη µία περίοδο το διαχωρισµό σε αροτραίες, βοσκοτόπους και δενδρώδεις καλλιέργειες.

Όλα τα παραπάνω προβλέπονται στον κανονισµό της νέας ΚΑΠ και στα Άρθρα 19-22 που περιγράφεται το καθεστώς ενεργοποίησης και αξίας δικαιωµάτων της ερχόµενης περιόδου.

Παρακράτηση Αποθέματος

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων 2020 (αναμένεται για το 2021), στη μεταβίβαση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης χωρίς γη εφαρμόζεται παρακράτηση ύψους 25% επί της μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2020 υπέρ του Εθνικού Αποθέματος.

Τσαντίρης Νίκος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.