Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 25 Μαΐου. Το 1974 χειροτονείται Επίσκοπος ο Μητροπολίτης Φιλίππων, ενώ το 2012 ο Πατριάρχης Μόσχας τίμησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος με την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ρωσικής Εκκλησίας.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη της τρίτης ευρέσεως της τίμιας κεφαλής του προφήτου και βαπτιστού Ιωάννου Προδρόμου και των Μαρτύρων Κελεστίνου και Παγχαρίου. Οσίου Ολβιανού.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 25 Μαΐου.

1783 Στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, ο πατέρας Στέφανος Θεόδωρος Μπάντιν, γίνεται ο πρώτος ρωμαιοκαθολικός ιερέας, που διορίζεται από τις ΗΠΑ.

1789 Πεθαίνει ο βοτανολόγος Άντερς Νταλ, ο οποίος έδωσε το όνομά του στη ντάλια.

1832 Υπογράφεται στο Λονδίνο η Συνθήκη, με την οποία η Ελλάδα ανακηρύσσεται Βασίλειο.

1834 σαν σήμερα 25 Μαΐου ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο κατά τη διάρκεια της βαυαροκρατίας. Είχαν κατηγορηθεί ότι συνωμοτούσαν κατά της αντιβασιλείας. Υπέρ της απαλλαγής τους ψηφίζουν οι δικαστές Γεώργιος Τερτσέτης και Αναστάσιος Πολυζωίδης. Η ποινή τους θα μετατραπεί σε κάθειρξη και θα απελευθερωθούν μόλις ενηλικιωθεί ο Όθων, το Μάιος του 1835.

1904 Νέα σημαντικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην Κνωσό της Κρήτης.

1932 Κάνει το ντεμπούτο του το διάσημο καρτούν της Ντίσνεϊ, Ντιπι Ντογκ, γνωστότερο ως Γκούφι.

1974 Σαν σήμερα χειροτονείται Επίσκοπος ο Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος.

1977 Κάνει πρεμιέρα η ταινία «Ο πόλεμος των Άστρων» του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη, Τζορτζ Λούκας.

1992 Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστήμιου Αθηνών.

2012 σαν σήμερα 25 Μαΐου η Ρωσική Εκκλησία δήλωσε αρωγός στο έργο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου κατά την επίσκεψή του στη Αγία Πετρούπολη. Ο Πατριάρχης τίμησε τον Αρχιεπίσκοπο με την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ρωσικής Εκκλησίας, το παράσημο του Αγίου Βλαδίμηρου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.