7 Δεκεμβρίου 1974. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακάριος Γ΄ επιστρέφει στην Κύπρο. 250.000 Κύπριοι ξεχύνονται στους δρόμους για να υποδεχτούν τον Εθνάρχη τους, ο οποίος ήταν εξόριστος επί 4,5 μήνες.

Ένα ελικόπτερο των Ηνωμένων Εθνών προσγειώνεται στη Λευκωσία, από το οποίο κατεβαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

Πανδαιμόνιο στη Λευκωσία. Τα λεωφορεία και οι προετοιμασίες είχαν ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα, με χιλιάδες κόσμου να συρρέει προς την Αρχιεπισκοπή, από κάθε γωνιά της Κύπρου για να τον υποδεχτεί και να γιορτάσει την επάνοδο της Δημοκρατίας. Τα δημοσιεύματα της εποχής κάνουν λόγο για 250.000 κόσμο και εορταστικό κλίμα. Η ομιλία που έδωσε ο Εθνάρχης από το μπαλκόνι της Αρχιεπισκοπής έκανε λόγο για αποκατάσταση της Δημοκρατίας, παράδοση του παράνομου οπλισμού καθώς και υπόσχεση για την απελευθέρωση. Επιπλέον, υποσχέθηκε στον κόσμο πως λύση διχοτόμησης δεν θα γίνει δεκτή, ούτε λύση με μετακίνηση πληθυσμών….

Η μεγάλη πορεία του ήταν πολύ δύσκολη. Ο δρόμος ανηφορικός και πολλές φορές γεμάτος αγκάθια. Αλλά το γεγονός και μόνο πως διήνυσε όλη αυτή την απόσταση από το μικρό χωριό του, την Παναγιά της Πάφου, όπου γεννήθηκε, μέχρι το Αρχιεπισκοπικό και Προεδρικό Μέγαρο, είναι κάτι το θαυμαστό.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.