ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 05 Μαρτίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Αρχελάου, Κυρίλλου και Φωτίου και των συν αυτοίς 152. Κόνωνος οσίου του εν Ισαυρία († α΄αι.)και Κόνωνος του κηπουρού († γ΄αι.). Ευλαμπίου και Ευλογίου του εν Παλαιστίνη. Νεομαρτύρων Ιωάννου του Βουλγάρου (†1784) και Γεωργίου του εκ Ραψάνης Γρεβενών. Οσίων Γρηγορίου αρχιεπισκόπου Κωνστάντιας της Κύπρου, Αδριανού και Μάρκου πρεσβυτέρου του θαυματουργού (†δ΄αι.). Διαδόχου επισκόπου Φωτικής.

Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 05 Μαρτίου.

399 Σαν σήμερα ο Σωκράτης πίνει το κώνειο και βάζει τέλος στη ζωή του.

Σαν σήμερα 5 Μαρτίου: 1864 Πρωθυπουργός της Ελλάδας αναλαμβάνει o Κωνσταντίνος Κανάρης.

Σαν σήμερα 5 Μαρτίου: 1909 Mεγάλη απεργία καπνεργατών στο Βόλο. Οι απεργοί επιτίθενται με πέτρες και ξύλα εναντίον των καπναποθηκών, στις οποίες έχουν οχυρωθεί οι έντρομοι έμποροι.

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές επιτίθενται κατά της χωροφυλακής και κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, σημειώνονται τραυματισμοί και στις δύο πλευρές.

Τελικά, οι απεργοί πετυχαίνουν την απόλυση της συλληφθέντων συναδέλφων τους, ενώ οι έμποροι δέχονται τα αιτήματα των καπνεργατών.

Σαν σήμερα 5 Μαρτίου: 1913 Σαν σήμερα πεθαίνει ο βασιλεύς των Ελλήνων Γεώργιος Α’. Έπεσε νεκρός στη Θεσσαλονίκη από τις σφαίρες του Αλέξανδρου Σχινά, στην 50η επέτειο από της αναρρήσεώς του στο θρόνο. [γεν. 12/12/1845]

Σαν σήμερα 5 Μαρτίου: 1920 Tελευταία ημέρα του παλιού (Ιουλιανού) ημερολογίου στην Ελλάδα.

Σαν σήμερα 5 Μαρτίου: 1930 Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος καταστατικός χάρτης των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Σαν σήμερα 5 Μαρτίου: 1951 Γεννιέται ο ηθοποιός Γιώργος Νινιός.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.