ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Εορτές της Ορθοδοξίας, αλλά και σημαντικά ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 28 Ιανουαρίου. Το 2008 εκοιμήθη σε ηλικία 69 ετών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

Η Εκκλησία σήμερα, 28 Ιανουαρίου, τιμά τη μνήμη των Αγίων Εφραίμ του Σύρου (†373). Μάρτυρος Χάριτος. Οσίων Ιακώβου του ασκητού, Ιακώβου του Ιβηροσκητιώτου και Παλλαδίου του Μεγάλου (†δ΄αι.). Μνήμη πάντων των ερημιτών.

Σαν σήμερα – 28 Ιανουαρίου: 1521 Ξεκινά η Δίαιτα της Βόρμης, στη Γερμανία. Πρόκειται για μια επίσημη κυβερνητική και θρησκευτική περίοδο επικοινωνίας των συμβουλίων της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η οποία και έμεινε στην ιστορία για τον τρόπο, που χειρίστηκε τη στάση του Μαρτίνου Λούθηρου και το ζήτημα της θρησκευτικής μεταρρύθμισης.

Σαν σήμερα – 28 Ιανουαρίου: 1823 Πεθαίνει ο Έντουαρντ Τζένερ, Άγγλος γιατρός, που ανακάλυψε το πρώτο εμβόλιο για την ευλογιά και άνοιξε το δρόμο για την επιστήμη της ανοσολογίας. (Γεν. 17/5/1746)

Σαν σήμερα – 28 Ιανουαρίου: 1826 Η Ναυμαχία του Αράξου. Ο Ανδρέας Μιαούλης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο και τον αναγκάζει να καταφύγει στην Πάτρα. Έτσι, κατορθώνει να μπει στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι και να το εφοδιάσει με τρόφιμα και πολεμοφόδια.

Σαν σήμερα – 28 Ιανουαρίου: 1855 Γίνεται το πρώτο ταξίδι με ατμομηχανή από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το εγχείρημα αυτό σχεδίασε και πέτυχε η διηπειρωτική εταιρία σιδηροδρόμων Panama Railway.

Σαν σήμερα – 28 Ιανουαρίου: 1866 Ο Σκοτσέζος εξερευνητής Ντέιβιντ Λίβινγκστον ξεκινά για το τελευταίο του ταξίδι στην Αφρική με σκοπό ν ανακαλύψει από πού πραγματικά πηγάζει ο ποταμός Νείλος. Αφότου όμως, φτάνει στη λίμνη Τανγκανίκα χάνονται τα ίχνη του

Σαν σήμερα – 28 Ιανουαρίου: 1873 Γεννιέται η Κολέτ, Γαλλίδα λογοτέχνης.

Σαν σήμερα – 28 Ιανουαρίου: 1878 Εκδίδεται η πρώτη ημερήσια επιστημονική εφημερίδα, με τίτλο «The Yale News», στις ΗΠΑ.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.