Ήταν 24 Μαρτίου 2015, όταν η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Αρμενίας, αναγνώρισε ομοφώνως και καταδίκασε τη Γενοκτονία των Ελλήνων και των Ασσυρίων από τους Τούρκους.
«Είναι η δική μας συμβολή στον διεθνή αγώνα κατά των γενοκτονιών», δήλωνε τότε ενώπιον της Βουλής ο αντιπρόεδρός της Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ.

Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου του 2015, το pontos-news.gr που βρισκόταν στο Ερεβάν δημοσίευε αποκλειστικά την πληροφορία για την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου, μέσα από μια συνέντευξη του Εντ. Σαρμαζάνοφ, του ανθρώπου με τις ποντιακές ρίζες που νιώθει κομμάτι και των δύο λαών: Ποντίων και Αρμενίων.

«Άπαξ και η ανθρωπότητα δεν καταδικάζει τις γενοκτονίες, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να επαναληφθούν αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν», δήλωνε στο pontos-news.gr ο Αρμένιος πολιτικός, διατυπώνοντας ουσιαστικά την πεποίθηση και εκατομμυρίων ανθρώπων, Ποντίων και μη, απογόνων θυμάτων γενοκτονίας.

Πριν από την υιοθέτηση του νομοσχεδίου, αλλά κυρίως μετά από αυτήν, Αρμένιοι και Πόντιοι συνεργάστηκαν στενά· ο Σαρμαζάνοφ ήταν ο κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις της ΠΟΕ για τη Γενοκτονία των Ποντίων, όπου εκ μέρους της Παμποντιακής τονίστηκε η ανάγκη να αντιμετωπιστούν όλες οι γενοκτονίες των Τούρκων ως μία, ενώ μίλησε και σε εκδήλωση της ΕΠΟΝΑ για τη διεθνοποίηση των γενοκτονιών.

Επίσημοι ποντιακοί φορείς (ΠΟΕ, ΕΠΟΝΑ) συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της Αθήνας για τα 100 χρόνια μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ μετέβησαν για αντίστοιχες εκδηλώσεις και στο Ερεβάν. Οι Αρμένιοι τιμούν τη Γενοκτονία των Ποντίων στο μνημείο γενοκτονιών κάθε χρόνο. Εκδήλωση για τις γενοκτονίες, εξάλλου, που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εμπλέκει Έλληνες και Αρμενίους σε αγαστή συνεργασία.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.