Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 2 Σεπτέμβρη

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα: Αγίου Μάμαντος μάρτυρος

Γεγονότα στις 2 Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: 31 π.Χ. Ναυμαχία του Ακτίου: ο Οκταβιανός νικά τη συμμαχία Μάρκου Αντώνιου και Κλεοπάτρας.

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: 1666 Ξεσπάει η Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου που θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα καταστρέφει 10.000 κτίρια, μεταξύ των οποίων και τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου.

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: 1792 Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, γίνονται, με προτροπή του Μαρά, σφαγές επισκόπων και βασιλοφρόνων από τον όχλο σε φυλακές στο Παρίσι.

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: 1822 Οι Σουλιώτες μετά από διαδοχικές αποτυχίες και συμφωνία με τον Κεσέρ Πασά, εγκαταλείπουν τις εστίες τους από το λιμάνι της Σπλάντζας και αναχωρούν για τα Επτάνησα.

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: 1866 Ξεσπάει εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η Κρητική Επανάσταση έως το 1869, χωρίς επιτυχία.

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: 1898 Μάχη του Ομντουρμάν, κατά την οποία οι Αιγύπτιοι και οι Βρετανοί νικούν τους φυλάρχους του Σουδάν. Στην εν λόγω μάχη γίνεται για πρώτη φορά και χρήση πολυβόλου σε μάχη.

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: 1944 Β’ Π.Π.: Αρχίζει η εκκένωσις της Ελλάδος από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Οι Γερμανοί εκτελούν 34 Έλληνες στην Καλλιθέα. Συντελείται η Σφαγή του Χορτιάτη από άτακτα τμήματα της Βέρμαχτ και Έλληνες ναζί.

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: 1945 Με την παράδοση της Ιαπωνίας, λήγει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η επίσημη τελετή λαμβάνει χώρα επί του πολεμικού πλοίου «Μιζούρι» στα ανοιχτά του κόλπου το Τόκιο.

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: 1960 Εκλέγεται για πρώτη φορά κοινοβούλιο στην ιστορία του Θιβέτ (Ημέρα της Δημοκρατίας στο Θιβέτ).

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: 1967 Το μικροσκοπικό Πριγκιπάτο του Σίλαντ (Sealand) κηρύσσει μονομερώς την ανεξαρτησία του, με επικεφαλής τον αυτοαποκαλούμενο Πρίγκιπα, Πάντι Ρόι Μπέιτς.

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: 1996 Υπογράφεται εκεχειρία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους αντάρτες στις Φιλιππίνες, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος που διήρκεσε 24 χρόνια.

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: 1998 Δικαστήριο του ΟΗΕ εφαρμόζει για πρώτη φορά το νόμο που απαγορεύει τη γενοκτονία (1948) με την καταδίκη του πρώην δημάρχου μικρής πόλης στη Ρουάντα, του Ζαν Πολ Ακαγιέσου για 9 εγκλήματα.

Γεννήσεις στις 2 Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: 1901 Ανδρέας Εμπειρίκος, Έλληνας ποιητής

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: 1923 Βαλέριαν Μπόροβτσικ, Πολωνός σκηνοθέτης

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: 1933 Ματιέ Κερεκού, πρόεδρος του Μπενίν

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: 1959 Πέτρος Ξανθόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: 1964 Κιάνου Ριβς, Καναδός ηθοποιός

Θάνατοι στις 2 Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: 595 Ιωάννης Δ’ Νηστευτής, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: 1877 Κωνσταντίνος Κανάρης, Έλληνας ναύαρχος και πολιτικός

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: 1937 Πιερ ντε Κουμπερτέν, Γάλλος παιδαγωγός και ιστορικός, ιδρυτής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: 1984 Μάνος Κατράκης, Έλληνας ηθοποιός

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: 2004 Ελένη Ζαφειρίου, Ελληνίδα ηθοποιός

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: 2014 Αντώνης Βαρδής, Έλληνας συνθέτης

 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.