ΤΡΙΩΔΙΟ: Το Τριώδιο ανοίγει σήμερα Κυριακή 17 Φεβρουαρίου. Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 17 Φεβρουαρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Θεοδώρου μεγαλομάρτυρος του Τήρωνος (†307). Μαριάμνης της «ισαποστόλου», αδελφής Φιλίππου αποστόλου († α΄αι.). Αυξιβίου οσίου, των ευσεβών βασιλέων Μαρκιανού και Πουλχερίας της παρθένου. Οσίων Θεοστηρίκτου, Ευξιφίου Α`, επισκόπου Σολέας, Αλαμανίας Κύπρου, του θαυματουργού. Νεομαρτύρων Θεοδώρου του Βυζαντίου, του εν Μυτιλήνη(†1795) και Μιχαήλ, του εν Αδριανουπόλει († 1544).

Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 17 Φεβρουαρίου.

Σαν σήμερα 17 Φεβρουαρίου: 197 Στη μάχη του Λουγκντούνουμ, ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Σεπτίμιους Σεβέρους νικά τον αντίπαλο του Κλόντιους Αλμπίνιους, ο οποίος σκοτώνεται στη μάχη, και αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Σαν σήμερα 17 Φεβρουαρίου: 1673 Καταρρέει στη σκηνή του θεάτρου ο Γάλλος συγγραφέας, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Μολιέρος ενώ θριάμβευε στο έργο «Κατά φαντασίαν ασθενής». Ο Ιωάννης Βαπτιστής Ποκελέν, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, πέθανε λίγο αργότερα σε ηλικία 51 ετών.

Σαν σήμερα 17 Φεβρουαρίου: 1753 Η Σουηδία αποφασίζει να αφήσει το Ιουλιανό ημερολόγιο και να ακολουθήσει το Γρηγοριανό.

Σαν σήμερα 17 Φεβρουαρίου: 1859 Κάνει πρεμιέρα στη Ρώμη η όπερα του Ιταλού συνθέτη Τζουζέπε Βέρντι ο «Χορός των Μεταμφιεσμένων», που είναι βασισμένη στη δολοφονία του Σουηδού βασιλιά Γουστάβου.

Σαν σήμερα 17 Φεβρουαρίου: 1867 Περνά το πρώτο πλοίο από τη διώρυγα του Σουέζ.

Σαν σήμερα 17 Φεβρουαρίου: 1900 Τους 600 φτάνουν οι νεκροί από τη φυματίωση στην Αθήνα.

Σαν σήμερα 17 Φεβρουαρίου: 1913 Η τουρκική κυβέρνηση, με επανειλημμένα διαβήματά της προς τον νέο Οικουμενικό Πατριάρχη, ζητά τη μεσολάβησή του για σύναψη ειρήνης με την Ελλάδα.

Σήμερα ανοίγει το Τριώδιο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.