Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 10 Ιουλίου. Το 2014 εκοιμήθη στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν, ο Μητροπολίτης Γρεβενών κυρός Σέργιος.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Των εν Νικοπόλει (Αρμενίας ) αγίων 45 Μαρτύρων (1) (†319), των και προκρίτων της πόλεως Αντώνιος, Δανιήλ, Λεόντιος και Μαυρίκιος. Μαρτύρων Βιάνορος και Σιλουανού και Απολλωνίου, του εκ Σάρδεων. Γρηγορίου επισκόπου Άσσου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 10 Ιουλίου:

48 π.Χ. τη μάχη του Δυρραχίου, ο Καίσαρας, την τελευταία στιγμή αποφεύγει την καταστροφή του στρατεύματος του από τον Πομπήιο.

138 Πεθαίνει ο Πόπλιος Αίλιος Αδριανός, ρωμαίος αυτοκράτορας, γνωστός από την Πύλη του Αδριανού που κοσμεί την Αθήνα στη λεωφόρο Αμαλίας.

1099 Πεθαίνει ο Ελ Σιντ (Ροντρίγκο Ντιάζ ντε Βιβάρ), ήρωας της Ισπανίας και τρανός πολεμιστής, που πολιόρκησε και κατέκτησε τη Βαλέντσια, πρωτεύουσα αραβικού κράτους στην Ιβηρική.

1212 Μια τρομακτική πυρκαγιά καίει το μεγαλύτερο μέρος του Λονδίνου.

1452 Γεννιέται ο βασιλιάς Τζέιμς Γ της Σκοτίας.

1509 Γεννιέται ο Τζον Κάλβιν (Ιωάννης Καλβίνος), γάλλος θεολόγος, εκκλησιαστικός μεταρρυθμιστής κι ένας από τους διαμορφωτές του προτεσταντικού δόγματος.

1559 Σαν σήμερα πεθαίνει ο Ερρίκος Β της Γαλλίας.

1584 Πεθαίνει ο Γουλιέλμος ο Σιωπηλός, ο αρχηγός του ολλανδικού πολέμου της ανεξαρτησίας από τον ισπανικό ζυγό.

1774 Η τσαρική Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, που προβλέπει -μεταξύ άλλων- ελεύθερη ανά τη Μεσόγειο ναυσιπλοΐα για τους Ρώσους. Τη συνθήκη αυτή εκμεταλλεύτηκαν οι Έλληνες, που ανέπτυξαν τη ναυτιλία τους, κατασκευάζοντας σύγχρονα πλοία, στα οποία ύψωσαν τη ρωσική σημαία.

1778 Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ της Γαλλίας, κηρύττει τον πόλεμο στη Βρετανία.

1871 Σαν σήμερα γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος Μαρσέλ Προυστ.

1884 Πεθαίνει ένας από τους μεγαλύτερους σκακιστές, ο Αμερικανός Πολ Μόρφι.

1888 Γεννιέται στο Βόλο ο Ιταλός σουρεαλιστής ζωγράφος Τζόρτζιο ντε Κίρικο.

1902 Γεννιέται ο Γερμανός χημικός Κερτ Άλντερ, ο οποίος το 1950 τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας.

1925 Σαν σήμερα αρχίζει στο Τενεσσί των ΗΠΑ η δίκη του δάσκαλου Τζον Σκόουπς, ο οποίος δίδασκε την απαγορευμένη «Εξέλιξη των Ειδών» του Δαρβίνου.

1928 Ο Τζορτζ Ίστμαν, δημιουργός της εταιρείας Kodak, επιδεικνύει το πρώτο έγχρωμο φιλμ.

1931 Αρχίζει η εφαρμογή του νέου ελληνικού νόμου περί Τύπου.

1949 Ο Τίτο ανακοινώνει ότι κλείνει τα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας με την Ελλάδα, προκειμένου να αποτρέψει τη διακίνηση ανταρτών.

2014 Σαν σήμερα εκοιμήθη στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν, ο Μητροπολίτης Γρεβενών κυρός Σέργιος. Ο μακαριστός Μητροπολίτης γεννήθηκε το 1934 στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1955 και Πρεσβύτερος το 1959. Εξελέγη Μητροπολίτης το 1976.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.