Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 10 Αυγούστου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Ιερομάρτυρος Ξύστου πάπα Ρώμης, του εξ Αθηνών (†258). Μαρτύρων Λαυρεντίου αρχιδιακόνου, Ηραΐδου, Ήρωνος του φιλοσόφου και Ιππολύτου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 10 Αυγούστου.

612 Δολοφονείται ένας από τους τελευταίους αυτοκράτορες της Ασσυριανής Αυτοκρατορίας, ο Σινσαρικούν. Την ίδια ημέρα καταστρέφεται η Νινευή και σημαίνει το τέλος της Ασσυριανής Αυτοκρατορίας.

955 Στη μάχη του Λέτσφελντ, ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Ότο Α, νικά τους Μαγιάρους και σταματά την 50ετή εισβολή τους στη Δύση.

1397 Γεννιέται σαν σήμερα 10 Αυγούστου ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Αλβέρτος Β των Αψβούργων.

1492 Ο Αλέξανδρος ΣΤ’ ανακηρύσσεται πάπας.

1519 Ξεκινούν από τη Σεβίλλη τα πέντε πλοία του Φερδινάνδου Μαγγελάνου, προκειμένου να περιπλεύσουν την υδρόγειο.

1675 Ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Β θέτει το θεμέλιο λίθο του αστεροσκοπείου του Γκρήνουιτς.

1793 Εγκαινιάζεται το Μουσείο του Λούβρου.

1920 Υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών μεταξύ της Τουρκίας και Συμμάχων της Αντάτ, σύμφωνα με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία χάνει τα 9/10 των εδαφών της. Από τη μεριά της Τουρκίας υπογράφει ο σουλτάνος Μεχμέτ ΣΤ, που βάζει την οριστική «ταφόπλακα» στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ελλάδα κερδίζει εδάφη και γίνεται «η χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», σύμφωνα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1951 Πεθαίνει σαν σήμερα 10 Αυγούστου σε ηλικία 65 ετών ο ιδρυτής και διευθυντής της «Καθημερινής» Γεώργιος Βλάχος.

1953 Ο Μακάριος αποτυγχάνει να εγγράψει το Κυπριακό στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

1998 Σκοτώνεται σε τροχαίο ο 31χρονος γυμναστής του «Πρωινού Καφέ» του Antenna Γιώργος Λουκανίδης, ο γιος του παλαιού άσου της Δόξας Δράμας και του Παναθηναϊκού Τάκη Λουκανίδη.

2003 Καταγράφεται σαν σήμερα 10 Αυγούστου η μεγαλύτερη θερμοκρασία στην ιστορία της Βρετανίας. Το θερμόμετρο είχε φτάσει στο Κεντ στους 38,5 βαθμούς Κελσίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.