ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Σάλο αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και δείχνουν πως η Αυτοκρατορική Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία μετρά 1400 χρόνια ιστορίας έχει καταστραφεί.

Η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης σε ανάρτησή της στο Twitter γράφει χαρακτηριστικά: «Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18/4/2022)» ενώ παραθέτει και τη σχετική φωτογραφία.

Η Ένωση επίσης αναφέρεται στην απάντηση του υπεύθυνου ασφαλείας της Αγίας Σοφίας, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό και παράλληλα απείλησε να φέρει το θέμα στον εισαγγελέα.

«Δυστυχώς, άκουσα την ανατριχιαστική δήλωση του ατόμου που λέει ότι ονομάζεται κ. Ταλίπ και είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας στην Αγία Σοφία ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά και ότι δεν υπάρχει βίντεο από κάμερα, καθώς και ότι ”δεν ήταν τίποτα μην ανησυχείτε, θα το φτιάξουμε”. Όταν είπαμε ότι θα το καταγγείλουμε στον εισαγγελέα για να βρούμε τον ένοχο μας απάντησε ότι ήμασταν κακοπροαίρετοι. Και ότι το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε σκηνή επισημαίνει η Ένωση.

«Ποτέ δεν δεχόμαστε και δεν θα δεχθούμε ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι υπεύθυνος για το τζαμί της Αγίας Σοφίας, ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα στον κόσμο. Θα υποβάλλουμε μήνυση τόσο για να εντοπίσουμε αυτούς που κατέστρεψαν την ιστορική πύλη όσο και για να εκδιωχθεί αυτό το άτομο από αυτό το πόστο το συντομότερο δυνατό» συμπληρώνει.

Όπως τονίζει το sigmalive.com θέση για το περιστατικό πήρε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του δήμου Κωνσταντινούπολης, Μαχίρ Πολά αναφέροντας: «Το άτομο ή τα άτομα που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή θα πρέπει να ταυτοποιηθούν μέσω κάμερας. Το θέμα θα πρέπει να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, καθώς σκόπιμα προκάλεσαν ζημιά στο νούμερο ένα ιστορικό κτήριο, την Αγία Σοφία».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ότι η πόρτα καταστράφηκε από το συνωστισμό.

Η Αυτοκρατορική Πύλη, είναι η μεγαλύτερη της Αγίας Σοφίας, έχει ύψος επτά μέτρα και είναι σιδερένια.

Αποτελεί την κεντρική πύλη εισόδου στην Αγία Σοφία και χρησιμοποιούνταν μόνο από τον Αυτοκράτορα. Η εν λόγω πόρτα λέγεται ότι κατασκευάστηκε από τα ξύλα της Κιβωτού του Νώε, τα οποία ήταν από ξύλο βελανιδιάς.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.