Το σημερινό Doodle, το οποίο απεικονίζεται από τον επισκέπτη καλλιτέχνη Huseyin Sonmezay, γιορτάζει τον Τούρκο γιατρό, εκπαιδευτικό, συγγραφέα και κοινωνικό μεταρρυθμιστή Safiye Ali, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως η πρώτη γυναίκα γιατρός του έθνους.

Γεννήθηκε αυτήν την ημέρα το 1884 στην Κωνσταντινούπολη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (τώρα Τουρκία), ο Αλί αφιερώθηκε στη βελτίωση της εκπαίδευσης των γυναικών σε ιατρικά θέματα και αγωνίστηκε ακούραστα για να προστατεύσει την υγεία των παιδιών της χώρας.

Σε μια εποχή που η εκπαίδευση ήταν σε μεγάλο βαθμό αρσενικός τομέας, η Αλί παρακολούθησε το Αμερικανικό Κολλέγιο για τα Κορίτσια στην Κωνσταντινούπολη, και εκεί έθεσε τα βλέμματα να γίνει γιατρός Στη συνέχεια ταξίδεψε στη Γερμανία με υποτροφία για να αποκτήσει πτυχίο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Würzburg.

Ένας ταλαντούχος φοιτητής, ο Αλί κέρδισε την πρώτη θέση στην ανώτερη εξέταση στην ιατρική και αποφοίτησε το 1921. Με εξειδίκευση στη γυναικολογία και την παιδιατρική, επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και επανάσταση στον τομέα της όταν άνοιξε την πρώτη της κλινική το 1923.

Εκτός από τη θεραπεία ασθενών, ο Ali οδήγησε πολλές οργανώσεις όπως ο Süt Damlası (Milk Drop), οι οποίοι εργάστηκαν για την παροχή εκπαίδευσης και ιατρικών υπηρεσιών σε μητέρες και μικρά παιδιά. Δεσμευμένος στη δύναμη της εκπαίδευσης, ο Αλί έγραψε πολλά βιβλία και τελικά δίδαξε στο American College for Girls. Είναι εδώ για άλλη μια φορά ιστορία, αυτή τη φορά ως πρώτη γυναίκα λέκτορας που παρείχε ιατρική εκπαίδευση στις γυναίκες. Μια απόδειξη για το διάσημο ανάστημα του Αλί στον ιατρικό τομέα, εκπροσώπησε επίσης την Τουρκία σε πολλά συνέδρια σε όλη την Ευρώπη.

Χρόνια πολλά, Safiye Ali, και σας ευχαριστώ που εμπνεύσατε τις μελλοντικές γενιές γυναικών να ασκήσουν ιατρική.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.