Κομβικό ρόλο στις διεργασίες για τις αλλαγές στο χωροταξικό των Μητροπόλεων της Αιτωλοακαρνανίας διαδραματίζει εκ των πραγμάτων ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος που διατελεί και τοποτηρητής της χηρεύουσας Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ως γνωστόν το ενδεχόμενο της διχοτόμησης της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, απασχόλησε σήμερα, Τρίτη 8 Φεβρουαρίου ,την Διαρκή Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, εισηγήθηκε λόγω της μεγάλης γεωγραφικής έκτασης της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας αλλά και για λόγους ποιμαντικής αντιμετώπισης την διχοτόμηση της.

Οι πληροφορίες της ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Σεραφείμ, ο οποίος τυγχάνει και γνώστης της περιοχής πρότεινε την διχοτόμηση ως εξής:

1. Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Θέρμου, με έδρα την Ναύπακτο.

2. Ιερά Μητρόπολη Μεσολογγίου, Ξηρομερίου και Βονίτσης, με έδρα την Ιερά πόλη του Μεσολογγίου.

3. Ιερά Μητρόπολη Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Αγίου Βλασίου, με έδρα το Αγρίνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΙΣ θα περιμένει την συγκατάθεση πρωτίστως του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, για την παραχώρηση του Αγίου Βλασίου και κατόπιν θα προβεί στις προτάσεις της προς την Κυβέρνηση.

Τέλος, πληροφορίες της ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος είναι ήδη σε συνεννόηση με τον Μητροπολίτη Ιερόθεο, λέγοντας στα Μέλη της ΔΙΣ ότι ο Σεβασμιώτατος φαίνεται να συμφωνεί με την πρόταση να μεταφερθεί η επαρχία του Αγίου Βλασίου στην νέα Μητρόπολη.

Σύμφωνα εξάλλου με τις πληροφορίες του agrinionews.gr ο Ιερόθεος έχει ήδη απαντήσει και εγγράφως ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο το δρόμο για ίδρυση Μητρόπολης με έδρα το Αγρίνιο.

Στο Αγρίνιο σήμερα ο Ιερόθεος

Σημειωτέον πως την βασιλόπιτα των εργαζομένων στο Δήμο Αγρινίου ευλόγησε σήμερα, Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Δημάρχου Αγρινίου κ. Γεωργίου Παπαναστασίου.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο κτίριο της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσία του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων και αντιπροσωπείας των Προϊσταμένων των Υπηρεσιών και των εργαζομένων ενώ, μέσω live streaming, μεταδιδόταν σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου για την παρουσία του και εξέφρασε την χαρά του για την καλή συνεργασία που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ του Δήμου Αγρινίου και της Μητροπόλεως Ναυπάκτου, καθώς η περιοχή των Παρακαμπυλίων που εκκλησιαστικά ανήκει στην Μητρόπολη Ναυπάκτου, διοικητικά ανήκει στον Δήμο Αγρινίου. Παράλληλα εξέφρασε τη χαρά του γιατί ανέλαβε αυτός την τοποτηρητεία της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας λέγοντας ότι είναι ένας έμπειρος και σοφός ιεράρχης και δήλωσε ότι ο Δήμος Αγρινίου θα είναι δίπλα του σε ό,τι χρειασθεί.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.