«Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι ο Προστάτης της οικογένειας, όπου φροντίζει για την ακεραιότητα της, επειδή έχει επικρίνει δημόσια την ηθική διαταραχή της εποχής του. Ο Άγιος είχε το θάρρος να επικρίνει τον Βασιλιά Ηρώδη, ο οποίος, με τη συμπεριφορά του διατάραξε και διέστρεψε μια οικογένεια. Διατάραξε την ενότητα της οικογένειας του αδελφού του.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής δεν δίστασε να επιπλήξει δημόσια, τον βασιλιά Ηρώδη Αντύπα, ο οποίος είχε πάρει τη γυναίκα του αδερφού Φιλίππου, Ηρωδιάδα, στο παλάτι του, λέγοντας του ότι: «Δεν επιτρέπεται να πάρεις τη γυναίκα του αδελφού σου». Αυτά ήταν τα λόγια που τον έκαναν εχθρό της Ηρωδιάδας.

Η επίπληξη προς τον βασιλιά επέφερε το τέλος στον Ιωάννη, τον Πρόδρομο του Κυρίου. Την ημέρα λοιπόν που ο Ηρώδης, εόρτασε τα γενέθλιά του, η κόρη της Ηρωδιάδα χόρεψε τόσο όμορφα που ο μεθυσμένος βασιλιάς υποσχέθηκε να της δώσει ό, τι ζητούσε. Εκείνη όμως, ζήτησε τη Κεφαλή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή επί πίνακι».

Έτσι, ο Πατριάρχης Δανιήλ εξήγησε τον λόγο για τον οποίο νηστεύουμε κατά την εορτή του Αποκεφαλισμού του Αγίου Ιωάννη, λέγοντας ότι:

«Με την καθιέρωση της νηστείας κατά την ημέρα της εορτής του Αγίου Ιωάννη, η Εκκλησία θέλει να τονίσει ότι το πολύ φαγητό και ποτό μπορούν να οδηγήσουν σε βία, σε αδίστακτες αποφάσεις και για τον λόγο ότι πολλά εγκλήματα διαπράχθηκαν ως αποτέλεσμα μέθης. Αυτή η γιορτή μας δείχνει ότι ο Άγιος Ιωάννης είναι ένας άνθρωπος της δικαιοσύνης, των διατάξεων, ένας υποστηρικτής εκείνων που αγωνίζονται κατά της αμαρτίας, των παθών και ταυτόχρονα επιδιώκουν αρμονία στην κοινωνία. Ο Άγιος Ιωάννης ήταν ασκητής, μια προσωπικότητα των μεταγενέστερων ερημιτών μοναχών, ακτήμων, άνθρωπος της νηστείας, της εγκράτειας, της παρθενίας και της προσευχής. Το κήρυγμα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή ήταν πνευματικό και κοινωνικό. Προέτρεψε τους ανθρώπους σε μια ηθική ζωή. Σε ηλικία 30 ετών, όταν ο νόμος του Μωυσή επέτρεπε σε έναν νεαρό να μιλάει δημόσια, ο Άγιος Ιωάννης πήγε στην έρημο του Ιορδάνη και άρχισε να κηρύττει, λέγοντας: «Μετανοείτε, γιατί πλησιάζει βασιλεία των ουρανών». Η μετάνοιά του είχε ηθικό χαρακτήρα για τη διόρθωση των ανθρώπων. Προέτρεψε τους πλούσιους να δώσουν ρούχα και φαγητό στους φτωχούς, είπε στους τελωνειακούς να μην ζητούν από τους ανθρώπους περισσότερα από όσα όριζε ο νόμος, οι στρατιώτες να μην καταπιέζουν κανέναν και να είναι ικανοποιημένοι με την αμοιβή τους. Παρακίνησε τους ανθρώπους σε μια πνευματική, ηθική ζωή».

Επίσης ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ κατά το κήρυγμά του εξήγησε τον λόγο που η Εκκλησία αφιέρωσε έξι ημέρες μνήμης τον χρόνο, επειδή ο Άγιος Ιωάννης είναι ο μεγαλύτερος άντρας που γεννήθηκε από γυναίκα.

«Αυτές οι μέρες μνήμης μας δείχνουν τον λόγο που επιλέχθηκε από τον Θεό να είναι ο Πρόδρομος Του, καθώς και Βαπτιστής του Κυρίου στον Ιορδάνη ποταμό, καθώς ομολόγησε τον Ιησού τον Ναζωραίο ως τον Μεσσία, τον Υιό του Θεού.

Ο Άγιος Ιωάννης είναι πολύ αγαπητός στον Ρουμανικό λαό. Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι φέρουν το όνομα του Προδρόμου και Βαπτιστή του Κυρίου μας», ολοκλήρωσε το κήρυγμά του ο Μακαριώταος Πατριαρχής Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.