Η ανοικοδόμηση του Εθνικού Καθεδρικού Ναού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και σε δύσκολους καιρούς, αποτελεί θαύμα του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου. Αυτά τόνισε στο κήρυγμά του ο βοηθός του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πλοεστίου κ. Βαρλαάμ, ο οποίος ανήμερα του Αγίου Πρωτοκλήτου ιερούργησε στο Παρεκκλήσι του Καθεδρικού Ναού της Σωτηρίας του Έθνους.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Κατά το κήρυγμα ο Θεοφιλέστατος υπογράμμισε ότι ο Άγιος Ανδρέας που τιμάται στις 30 Νοεμβρίου είναι και ο Προστάτης του Εθνικού Καθεδρικού Ναού: «Όταν τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του Εθνικού Καθεδρικού Ναού, επιλέχθηκε ως πολιούχος ο Προστάτης της Ρουμανίας, Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος».

«Το κτίσιμο αυτού του μεγάλου καθεδρικού ναού γύρω μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και σε τόσο δύσκολους και εχθρικούς καιρούς, αποτελεί θαύμα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα», δήλωσε ο Θεοφιλέστατος.

Ακόμη, ο Επίσκοπος Πλοεστίου εξήγησε γιατί για τους Ρουμάνους η εορτή του Αποστόλου Ανδρέα έχει ιδιαίτερη σημασία: «Η Ιερά Σύνοδος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας ανακήρυξε την 30η Νοεμβρίου ως εθνική εκκλησιαστική ημέρα. Την επομένη, 1η Δεκεμβρίου. γιορτάζουμε την Εθνική Ημέρα της Ρουμανίας, την 104η επέτειο από την Μεγάλη Ένωση. Το Ευαγγέλιο που διαβάζεται σήμερα περιγράφει την πρώτη άμεση, προσωπική συνάντηση του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα με τον Σωτήρα Ιησού Χριστό».

«Ο Άγιος Ανδρέας με το ποιμαντικό του έργο εγκαινίασε μια νέα εποχή μεγάλου πολιτισμού και μεγάλης πνευματικότητας. Οι πολλές εκκλησίες που χτίστηκαν τον 3ο-4ο αιώνα μιλούν για τη δύναμη των χριστιανικών κοινοτήτων μέσα από τις ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις αυτών των παλαιών εκκλησιών, τα θεμέλια ορισμένων από αυτές είναι επισκέψιμα ακόμα και σήμερα, ειδικά στο Niculițel (Νικούλιτσελ)», είπε χαρακτηριστικά.

«Με το έργο του, ο Άγιος Ανδρέας έφερε στον λαό μας τον Χριστιανισμό. Το έτος 106, ο Χριστιανισμός ήταν αρμονικά συνυφασμένος με τη Ρωμιοσύνη και τον αρχαίο, αυτόχθονο πολιτισμό και από αυτή τη σύνθεση γεννήθηκε ο ρουμανικός λαός ως χριστιανικός λαός στην ιστορία», όπως ανέφερε ο Θεοφιλέστατος και πρόσθεσε:

«Ο εκχριστιανισμός ήταν αργός στην αρχή. Το Ευαγγέλιο ήταν το πνευματικό στοιχείο που έδωσε πνευματικό νόημα στη γέννηση του ρουμανικού λαού. Γι’ αυτό ο ρουμανικός λαός έχει μια πολύ ιδιαίτερη κλίση στον Χριστιανισμό».

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος επεσήμανε: «ο Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος μας καλεί να είμαστε αληθινοί Χριστιανοί που ομολογούμε με χριστιανική ανδρεία το Ευαγγέλιο του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού στις επόμενες γενιές. Πρόκειται για μία ιερή κληρονομιά από τον Άγιο».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Θεοφιλέστατος, με την ευλογία του Μακαριωτάτου κ.κ. Δανιήλ, βράβευσε με το Τιμητικό Δίπλωμα 2022 – Τιμητικό Έτος Προσευχής στη Ζωή της Εκκλησίας και του Χριστιανού, όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση κοινωνικών-φιλανθρωπικών δράσεων του Παρεκκλησίου του Εθνικού Καθεδρικού Ναού κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.