Εύθαλία Γούναρη, Θεολόγος-Πολιτικός Μηχανικός, Τέως προισταμένη της Διευθύνσεως Αποκαταστάσεως Δημοσίων Κτιρίων και Μνημείων της ΥΑΣΒΕ

Εκδηλώσεις αλλοθρήσκων μέσα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ροτόντας, στη Θεσσαλονίκη, τολμά και εγκρίνει η βέβηλη απόφαση του κ. Μπαλτά, Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, που εκδόθηκε στις 4.2.2016, αγνοώντας τους ιερούς κανόνες και την πατρογονική θεοσέβεια των Ελλήνων.

Περιφρονώντας επιδεικτικά την ιερότητα χώρου καθαγιασμένου με ιερά λείψανα και αίμα Μαρτύρων, χώρου όπου τελείται η λατρεία του αληθινού Θεού για 1300 χρόνια, αποφασίζει ασύστολα «χρήσεις κοσμικού χαρακτήρα», όπως spiritsuals, βραδιές μουσικών παραλληλισμών (μπαρόκ, οθωμανική μουσική, ακόμα και αρχαία μουσική)!

Ιστορία της Ροτόντας
-Αρχικά χτίστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως μαυσωλείο, χωρίς όμως τελικά να γίνει αυτό.
-Είναι ο πρώτος χριστιανικός Ναός αμέσως μετά τη λήξη των διωγμών των Χριστιανών.
-Αυτοκρατορικός Ιερός Ναός των Ασωμάτων για περισσότερα από 1200 χρόνια, ο οποίος διετέλεσε και Μητροπολιτικός Ναός της Θεσσαλονίκης.
-Το 1590 βεβηλώνεται από τους Τούρκους, μέχρι το 1912.

-Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό, καθαγιάζεται εκ νέου και αποδίδεται στη λατρεία του Υψίστου, ως ιερός Ναός του μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου, μέχρι σήμερα.

Η τελική απόφαση

Η υπουργική αυτή απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι αντίθετη στους θείους και ανθρωπίνους νόμους. Αποτελεί κατάφωρη προσβολή του θρησκευτικού συναισθήματος του λαού μας.
Το Υπουργείο δεν απευθύνεται καν στην Εκκλησία, έστω θεωρώντας τη γνωμοδοτικό όργανο, αρνούμενο κατ’ ουσίαν, να έχει άποψη η Εκκλησία πάνω σε θέμα θρησκευτικό και εκκλησιαστικό, που άμεσα την αφορά.
Ο φανερός στόχος της αποφάσεως αυτής είναι η αποιεροποίηση του χώρου του πανάρχαιου αυτού Ναού. Ενός Ναού που έχει αποτυπωμένη επάνω του όλη την ιστορία της αρχαίας αυτής πολιτείας : της αποστολικής Εκκλησίας του Αποστόλου Παύλου, του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου και πάνω από εκατό μαρτύρων και αγίων της αγιοτόκου Θεσσαλονίκης.

 

Η ευθύνη μας

Δεν είναι δυνατόν σήμερα, που πολλοί κόπτονται περί της κατασκευής ισλαμικού τεμένους για την εκπλήρωση των θρησκευτικών αναγκών των μειονοτήτων που διαβιούν στην Πατρίδα μας, εμείς οι Ορθόδοξοι να παραδίδουμε «σε κοινή χρήση» χώρους, που λειτούργησαν ως «τα ιερά και όσια» της Φυλής. Ασφαλώς στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται πολλοί χώροι που μπορούν να φιλοξενήσουν ποικίλων ειδών κοσμικές εκδηλώσεις. Δεν χρειάζεται οι ιθύνοντες να πολεμούν τόσο απροκάλυπτα την Πίστη μας.

Ευθύνη, λοιπόν, όλων των σύγχρονων Ορθοδόξων Ελλήνων, όσοι αισθάνονται ευγνώμονες απόγονοι τόσων Μαρτύρων και Ηρώων, είναι να αγωνιστούν για τη διατήρηση της ιερότητας του χώρου και άρα την επαναχρησιμοποίησή του ως ιερού Ναού, μετά την αποκατάστασή του. 

 

 

 

Rousou Mina

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.