Η Ρωσία διέψευσε το δημοσίευμα της Washington Post – Τι ανακοίνωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου
Η Ρωσία διαψεύδει τις αναφορές ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησαν στο τηλέφωνο.
Μάλιστα, χαρακτήρισε ως επιστημονική φαντασία τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα που χθες έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Το πρώτο μέσο παγκοσμίως που μετέδωσε κάτι τέτοιο ήταν η Washington Post, ενώ ακολούθησε και το Reuters με αποτέλεσμα να υπάρξει ντόμινο δημοσιευμάτων και αναλύσεων.
«Αυτό είναι το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα της ποιότητας των πληροφοριών που δημοσιεύονται τώρα, μερικές φορές ακόμη και σε αρκετά ευυπόληπτες εκδόσεις», είπε ο Πεσκόφ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Πούτιν δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια να μιλήσει με τον Τραμπ προς το παρόν.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κατηγόρησε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι εξακολουθούν να επιδιώκουν τη «στρατηγική ήττα» της Ρωσίας.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ απαντούσε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η Βρετανία να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα συστήματα πυραύλων μακρού βεληνεκούς Storm Shadow ώστε να πλήξει στόχους μέσα στη Ρωσία – κάτι το οποίο, είπε, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Δείτε σχετική ανάρτηση:
Τι υποστήριζε το δημοσίευμα της Washington Post
H Washington Post, επικαλούμενη πρόσωπα που γνώριζαν το θέμα, υποστήριξε χθες ότι Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησαν τηλεφωνικά και συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το αμερικάνικο μέσο, ο Τραμπ συμβούλευσε τον Πούτιν να μην κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και του υπενθύμισε «την ευμεγέθη στρατιωτική παρουσία της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη».
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα βρει μια λύση για να τερματίσει τον πόλεμο «μέσα σε μία ημέρα», αλλά δεν εξήγησε πώς θα το κάνει.
Ο Τραμπ μίλησε την Τετάρτη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης.
Την Παρασκευή, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει πως ο Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει με τον Τραμπ για την Ουκρανία, αλλά διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πρόθυμος να αλλάξει τις απαιτήσεις της Μόσχας.
Στις 14 Ιουνίου, ο Πούτιν έθεσε τους όρους του για τον τερματισμό του πολέμου: η Ουκρανία θα πρέπει να παραιτηθεί από τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της απ’ όλα τα εδάφη τεσσάρων περιφερειών που διεκδικεί η Ρωσία.
Η Ουκρανία απέρριψε τους όρους αυτούς λέγοντας ότι ισοδυναμούν με συνθηκολόγηση και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε ένα «σχέδιο νίκης» που περιλαμβάνει αιτήματα για πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση.