Θείο δώρο» το εμβόλιο απέναντι στην πανδημία λέει ο επίσκοπος του Ρεθύμνου-Μήνυμα αγάπης, ειρήνης και ενότητας έστειλε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης &Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο οποίος απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στους πιστούς να έρθουν στις εκκλησίες το Πάσχα την προβλεπόμενη ώρα, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Ο Σεβασμιότατος κ. Ευγένιος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του TeamFM 102, τόνισε πως μέσα στην κρίση αυτή που περνάει η ανθρωπότητα δεν είναι καιρός για να διχαζόμαστε αλλά να συνεργαζόμαστε, παρά την δικαιολογημένη κούραση που επικρατεί αλλά και να επανεκτιμήσουμε τις απλές χαρές καθημερινής ζωής. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η κατάσταση αυτή μπορεί να μας δώσει πολλά και ισχυρά μηνύματα, όπως ότι οι μικρές χαρές της ζωής θα πρέπει ν’ αξιοποιούνται καθημερινά ως ευλογίες χωρίς να ψάχνουμε τις μεγάλες χαρές που μπορεί να μην έρθουν και ποτέ στη ζωή μας.

«Η πανδημία αυτή έχει πολλά κακά και πολλά καλά. Μας έκανε να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να τα βρούμε με τον εαυτό μας, να επανεκτιμήσουμε τις σχέσεις μας με τους γύρω μας που μπορεί να είχαν την κρίση τους και αυτές τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι αυτό τώρα πια είναι ένα όμορφο ζητούμενο απ’ όλους», σημείωσε ο Μητροπολίτης.

Σχετικά με την πανδημία που συνεχίζει να «καλπάζει» ένα χρόνο μετά από την εμφάνισή της, ο κ. Ευγένιος ανέφερε: «Ας πούμε ότι αυτή είναι μια προσωπική σταύρωσή μας τον τελευταίο καιρό, πρέπει όμως να έρθει και η Ανάσταση που φέρνει μήνυμα ελπίδας και χαράς σε όλους μας. Δε θα είμαστε συνέχεια στην πανδημία παρέα με το φόβο. Θα απαλλάξουμε τους εαυτούς μας κάποια στιγμή από το φόβο και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που μας παρέχονται για να φύγουμε μία ώρα αρχύτερα από αυτόν τον πειρασμό που μας βρήκε».

Ο διχασμός για το ωράριο της Ανάστασης

Για την αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών σχετικά με τον καθορισμό του ωραρίου της λειτουργίας της Αναστάσεως, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου υποστήριξε πως ο διχασμός αυτός έχει αλλοιώσει την ουσία και το μήνυμα της μεγάλης γιορτής του Πάσχα. Ο κ. Ευγένιος ξεκαθάρισε πως φέτος είμαστε ευλογημένοι που οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές σε αντίθεση με την περσινή χρονιά και ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να προσευχηθεί και ν’ ανάψει το κερί του σεβόμενος των διπλανό του και τηρώντας τα μέτρα.

«Δυστυχώς έχουμε στο dna μας έχουμε αυτό το μικρόβιο, αντί να έχουμε το αντίθετο που θα ήταν σωτήριο σε τέτοιες δύσκολες στιγμές να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, εμείς αναλωνόμαστε σε μεμψιμοιρίες και βρίσκουμε χίλιους λόγους για να φύγουμε ο ένας απ’ τον άλλο ευγενώς ή αγενώς πολλές φορές, βρίσκοντας ψευτοδιλήμματα, όπως την ώρα της Ανάστασης, λες και ο Χριστός κολλάει στις 3 ώρες», σχολίασε ο ίδιος.

Αίτημα της Εκκλησίας της Κρήτης αποτελούσε εξαρχής η κανονική διεξαγωγή του εκκλησιαστικού προγράμματος των λειτουργιών της Μεγάλης Εβδομάδας με όλα τα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τον κ. Ευγένιο, πράγμα που συμβάδισε με το αίτημα της Εκκλησίας της Ελλάδος αντίθετα με τα όσα ακούγονται. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης συμβούλευσε τον κόσμο να παραμείνει στην ουσία, ν’ αφήσει τις τυπικότητες και να συμβουλεύεται φωνές που λένε πως δεν είναι η ώρα το πρόβλημα.

«Το ζητούμενο είναι η αγάπη και η ειρήνη μας και όχι όλα αυτά που μας διχάζουν, ούτε η ώρα ούτε οι μέρες. Αλίμονο αν στεκόμαστε σε όλα αυτά, δεν διαφέρουμε έτσι πολύ απ’ αυτούς που σταύρωσαν το Χριστό. Μην τον ξανασταυρώνουμε λοιπόν άλλη μια φορά αυτές τις μέρες με τις συμπεριφορές μας, με την έλλειψη της αγάπης μας. Επιτέλους ας ανέβουμε λίγο ψηλότερα αυτές τις μέρες, μπορούμε. Αυτές είναι μέρες περισυλλογής και περίσκεψης και όχι μέρες αντιπαραθέσεων και λεκτικών λεονταρισμών», ήταν τα λόγια του για την αντιπαράθεση των ημερών.

Θερμή παράκλησή του Μητροπολίτη προς τον κόσμο είναι με τη δυνατότητα που δίνει το νέο ωράριο, να μείνει στη λειτουργία και μετά το «Χριστός Ανέστη», καθώς μέχρι τις 11 η λειτουργία θα έχει τελειώσει και ο κόσμος θα γυρίσει νωρίς στο σπίτι. Ο κ. Ευγένιος απευθυνόμενος στους πιστούς, υπογράμμισε: «Φέτος ας κατανοήσουμε ότι πάλι καλά μας δίνεται αυτή τη δυνατότητα. Ας κατανοήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μία εμπόλεμη κατάσταση, δε ξέρω πόσοι το καταλαβαίνουν. Μέσα σε μία εμπόλεμη κατάσταση αξιοποιείς όσες δυνατότητες έχεις. Φέτος έχουμε αυτές τις δυνατότητες, δόξα το Θεό. Πέρυσι δεν τις είχαμε αυτές τις δυνατότητες. Ας πούμε ένα δόξα το Θεό, ας μην είμαστε όπως είμαστε, ας μη γυρεύουμε αιτίες πάλι διχασμού και στεναχώριας μεταξύ μας».

Σχετικά με τον θρησκευτικό φανατισμό και την τυπολατρία που εμφανίζεται σε ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ο κ. Ευγένιος ξεκαθάρισε πως τέτοια φαινόμενα «σχίζουν τον χιτώνα του Χριστού κυριολεκτικά και τον σταυρώνουν» και δεν έχουν θέση στην Ορθόδοξη Εκκλησία. «Ο Χριστός ο ίδιος άνοιξε τα χέρια πάνω στο Σταυρό και τα έκανε μια αγκαλιά για όλους. Παρακαλώ όλους πάρα πολύ να τα σκεφτούμε και μην υποκύπτουμε στους προσωπικούς μας πειρασμούς που μας διώχνουν από το πνεύματων ημερών, απ’ το πνεύμα του Χριστού, αυτού που συγχωρέσε τους σταυρωτές του. Παρακαλώ όλους να τα ξανασκεφτούνε όλα αυτά, βρίσκουμε κάθε τρεις και λίγο τρόπους να διχαζόμαστε, να αφήσουμε όλα αυτά και να ενωθούμε για να νικήσουμε τον κοινό μας εχθρό», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Προσωπικά θέλω να βλέπω το εμβόλιο ως ένα δώρο του Θεού»

Ως «δώρο Θεού» που μας το έστειλε για να απαλλαγούμε το συντομότερο από το κακό της πανδημίας, χαρακτήρισε ο κ. Ευγένιος το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ο ίδιος προτρέπει τον κόσμο να εμβολιαστεί και τον συμβουλεύει να κλείσει τα αυτά του στις φωνές που δίνουν μια θρησκευτική διάσταση στο ζήτημα του εμβολιασμού. Ο Μητροπολίτης ανέφερε συγκεκριμένα: «Αρκετούς ανθρώπους θρηνήσαμε και θρηνούμε καθημερινά και νομίζω στο χέρι μας είναι να σταματήσουμε αυτό με όποιο τρόπο γίνεται. Ο ένας τρόπος που είναι προτεινόμενος είναι το εμβόλιο. Σας παρακαλώ πάρα πολύ για μία ακόμη φορά μην έχετε ενδοιασμούς, μην ακούτε και μην ανακατεύτε διάφορα που ακούγονται με θρησκευτική υφή. Αυτά τα πράγματα δεν ανακατεύονται και παρακαλώ πάρα πολύ να ξεδιαλύνουμε τη σκέψη μας. Ας το δούμε ως δώρο του Θεού για να απαλλαγούμε το συντομότερο απ’ αυτήν την κρίση. Να το κάνουμε το εμβόλιο όλοι μας γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος για να απαλλαγούμε από αυτή την πανδημία».

Σοβαρή έλλειψη πόρων στα συσσίτια

Τεράστια παραμένει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η έλλειψη σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό στα συσσίτια της πόλης που οργανώνει η τοπική Εκκλησία. Ο κ. Ευγένιος δήλωσε πως «έχουμε γονατίσει» αλλά η προσφορά στον άνθρωπο δεν σταματάει παρά τις αντιξοότητες. Λόγω της δυσμενούς κατάστασης οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν πλέον στις εκκλησίες με αποτέλεσμα αυτές να δυσκολεύονται να βγάλουν τα καθημερινά τους έξοδα, όπως εξήγησε ο Σεβασμιότατος.Με την οικονομική βοήθεια και την παρουσία κάποιων ανθρώπων το πρόβλημα καλύπτεται προσωρινά, όπως ενημέρωση ενώ συμπλήρωσε: «Ελπίζω και προσεύχομαι για καλύτερες μέρες και παρακαλώ το Θεό να μη μας αφήσει να υποστελεχώσουμε ή να κλείσουμε δομές κοινωνικής πρόνοιας και ευαισθησίας της Εκκλησίας προς τους αδύναμους συνανθρώπους μας».

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου & Αυλοποτάμου κλείνοντας θέλησε να προσκαλέσει όλους τους ανθρώπους στις εκκλησίες τις ώρες που καθορίστηκαν, με σεβασμό στα μέτρα προστασίας και να δώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, αγάπης και ειρήνης, το οποίο είναι και το μήνυμα της Ανάστασης.

Το μήνυμα του κ. Ευγένιου σε όλους τους ανθρώπους με αφορμή την γιορτή του Πάσχα:«Εύχομαι να έχουμε μια αληθινά αναστημένη ζωή, να έχουμε δύναμη στην άρση των προσωπικών μας σταυρών. Άλλος σηκώνει σταυρό στην υγεία του, άλλος σηκώνει σταυρό στη δουλειά του και στα οικονομικά του θέματα, στις αγάπες του, στις φιλίες του, στις σχέσεις που δοκιμάζονται γιατί αποδεικνύονται πολλές φορές ότι είναι ψεύτικες. Υπάρχουν πολλοί σταυροί, ο καθένας σηκώνει από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο αλλά για όλους αυτούς τους σταυρούς το τέλος δεν είναι η απελπισία και η μαυρίλα του θανάτου αλλά το φως της Ανάστασης. Το φως και τη χαρά που είναι πνευματικά γεγονότα, εύχομαι να τα βιώνουμε όλοι μας μέσα στους καρδιακούς μας χώρους, παίρνοντας αφορμή από την Ανάσταση του Χριστού και κάνοντας τη ζωή μας μια καθημερινή αναστάσιμη γιορτή. Αυτή είναι η ευχή μου. Όλων οι ζωές να είναι μια αναστάσιμη γιορτή».

«Εύχομαι τα προβλήματα όλων των ανθρώπων να ξεπεραστούν με το δικό τους βέβαια προσωπικό αγώνα και τη βοήθεια του Θεού. Εύχομαι να καταλάβουμε κάποτε γιατί έγινε όλο αυτό, να επαναπροσδιορίσουμε την στάση της ζωής μας και να καταλάβουμε γιατί ήρθαμε σε αυτόν τον κόσμο, που θα πάμε μετά και να γίνουμε αληθινά μέλη της εκκλησίας κατανοώντας γιατί υπάρχει στον κόσμο. Όλα θα πάνε καλύτερα, το πιστεύω και το προσδοκώ για όλους».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 1 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.