Τα αυτοδιαγνωστικά test είναι κυρίως ρινικά test ή test λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης, ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του.

Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα δωρεάν self test την εβδομάδα, δηλαδή τέσσερα το μήνα, για διάστημα δύο μηνών. Τα δωρεάν self test θα διατίθεται από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας του ενδιαφερόμενου. Τα κιτ για τα ανήλικα τέκνα, θα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους. Μαζί με το κιτ του self test, θα παραλαμβάνουν από τον φαρμακοποιό και τις γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.

Η καταχώρηση των self test με βάση τον ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των test σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα ενημερώνει με μήνυμα τον φαρμακοποιό ότι «Ο πολίτης δεν δικαιούται self test» και δεν θα προχωρά η διαδικασία καταχώρησης.

Που γίνεται το self test;
Το self test πραγματοποιείται εύκολα κατ ́ οίκον, χωρίς να χρειάζεται υποστήριξη από κάποιον επαγγελματία υγείας. Οι ενήλικες μπορούν να διενεργήσουν το test μόνοι τους, ενώ οι ανήλικοι άνω των 13 ετών υπό την επίβλεψη των γονέων ή νόμιμων κηδεμόνων. Σε ανήλικους κάτω των 12 ετών το test θα διενεργείται από ενήλικους.

Πριν ξεκινήσουμε το test, θα πρέπει να έχουμε διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης του.

Διευκρινίζεται ότι το ατομικό test αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό test θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο. Συνεπώς κάνουμε συχνά self test, ακόμα κι αν δεν έχουμε κάποιο σύμπτωμα ότι νοσούμε από COVID-19, καθώς ένας στους τρεις φορείς του ιού είναι ασυμπτωματικός.

Για ποιες κατηγορίες πολιτών είναι υποχρεωτικά τα self test;
Υποχρεωτικό ανά εβδομάδα, σε πρώτη φάση, είναι το self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς καθώς και οι πολίτες που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και στη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, στις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια.

Με το self test, το οποίο στην Ελλάδα παρέχεται δωρεάν στους πολίτες, ο έλεγχος για τον ιό γίνεται ευκολότερος και συχνότερος. Ο εφοδιασμός των φαρμακείων έχει ξεκινήσει και έως το τέλος της εβδομάδας τα 11.000 φαρμακεία όλης της χώρας θα έχουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου και τους εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια θα τα διαθέτουν στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών 18 – 67 ετών και τέλος, στους άνω των 67 ετών.

H πλατφόρμα καταχώρησης και ενημέρωσης για την χορήγηση των self test έχει τεθεί σε λειτουργία από το απόγευμα της Τετάρτης 7 Απριλίου 2021

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.