Ειδικά πριµ της νέας ΚΑΠ που ενεργοποιείται σε σχεδόν δύο µήνες εξασφαλίζουν οι επιλογές που θα ακολουθήσουν τις επόµενες ηµέρες οι αγρότες στις φθινοπωρινές σπορές, οι οποίες µεταξύ άλλων εξασφαλίζουν ενίσχυση 52 ευρώ το στρέµµα για σπορά µικρού βιολογικού κύκλου κριθαριού σε χωράφι µε µηδική ή 62,8 ευρώ για γηγενείς ποικιλίες οσπρίων.

Το ολοκληρωµένο στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας, όπως δηµοσιεύθηκε προ ολίγων ηµερών και µένει πλέον και τυπικά να λάβει την έγκριση των Βρυξελλών, περιλαµβάνει µεταξύ άλλων στις δράσεις του νέου πρασινίσµατος, ενίσχυση παραγωγών για την καλλιέργεια ποικιλιών χειµερινών σιτηρών και ψυχανθών µικρού βιολογικού κύκλου τόσο για ανθρώπινη κατανάλωση όσο και για παραγωγή ζωοτροφών. Σύµφωνα µε το στρατηγικό σχέδιο, το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από τα είδη/ποικιλίες που αντικαθίσταται και το είδος/ποικιλία που εγκαθίσταται.

Η δέσµευση των παραγωγών αφορά την επιλογή καλλιέργειας βάσει των εξής:

α) ποικιλιών χειµερινών σιτηρών και ψυχανθών µικρού βιολογικού κύκλου, σε αντικατάσταση υδροβόρων καλλιεργειών αραβοσίτου, µηδικής και βάµβακος,

β) τοπικών ποικιλιών ετησίων ή/και ειδών και ποικιλιών προσαρµοσµένων στις τοπικές συνθήκες ή/και άγριων συγγενών ειδών, για τροφή ή ζωοτροφές,

γ) στην εισαγωγή νέων ή/και καινοτόµων ή/και µε καινοτόµο χρήση καλλιεργειών ανθεκτικών στις ξηροθερµικές συνθήκες και στις αναµενόµενες, λόγω της κλιµατικής αλλαγής, µεταβολές.

Συγκεκριµένα, ο σχεδιασµός δίνει τη δυνατότητα αντικατάστασης µηδικής µε καλλιέργεια βίκου, η οποία εξασφαλίζει πριµ 48,8 ευρώ το στρέµµα.

Σε περίπτωση που ένας παραγωγός ξεκινήσει να καλλιεργεί αυτές τις ηµέρες βίκο σε χωράφι που είχε σπείρει την περασµένη άνοιξη βαµβάκι ή καλαµπόκι, τότε εξασφαλίζει ένα πριµ 10,9 ή 31,6 ευρώ το στρέµµα αντίστοιχα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.