Ο νέος Αρχιεπίσκοπος του Δουβλίνου προκαλεί με τις δηλώσεις του για την νέα εποχή της Χριστιανοσύνης μετά τον κορονοϊό και ζητάει “ενεργοποίηση” των λαϊκών γιατί δεν φτάνουν πλεόν οι ιερείς

Ο νέος Ρ/Καθολικός Αρχιεπίσκοπος του Δουβλίνου θεωρεί πως η μετά-κορονοϊού εποχή θα φέρει αλλαγές στον παραδοσιακό χριστιανικό τρόπο, ενώ δεν δίστασε να υποστήριξει ότι η Λειτουργία της Κυριακής δεν θα είναι πλέον χαρακτηριστικό κάθε εκκλησίας και ότι η μείωση της ιεροσύνης θα απαιτήσει έναν πιο εξέχοντα ρόλο για τη λαϊκή ηγεσία.

Σε μια συνέντευξη με στο Newstalk, ο νεοενθρονισθείς Αρχιεπίσκοπος Dermot Farrell μίλησε για την κατάσταση της εκκλησίας. Αν και επί του παρόντος υπάρχουν 350 ενεργοί ιερείς που παρευρίσκονται σε 197 ενορίες, η μέση ηλικία μεταξύ των ιερέων που υπηρετούν είναι 70, και ο αριθμός των προσλήψεων ο οποίος μειώνεται, σημαίνει ότι ο αριθμός των ενοριών για τους ιερείς θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Αυτό, είπε, θα απαιτήσει την αναδιοργάνωση των υφιστάμενων ενοριών, αλλά επιπλέον θα πρέπει να αποτελέσει προδειοποίηση και για τους λαϊκούς να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες.

“Πρέπει να μιλήσουμε με τους ντόπιους ανθρώπους”, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Farrell. “Τελικά θα έχουμε μόνο πιθανώς έναν ιερέα ανά ενορία και ίσως στην πορεία ούτε καν αρκετούς ιερείς”

“Όλο και περισσότεροι λαϊκοί θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη όσον αφορά την ηγεσία που παρέχεται σε κοινοτικό επίπεδο.”

Ο Αρχιεπίσκοπος Farrell μίλησε επίσης για την ανάγκη εκσυγχρονισμού της καθολικής εκκλησίας, καθώς μεγάλο μέρος της υποδομής της εκκλησίας χρονολογείται από αιώνες σε μια πολύ διαφορετική εποχή και πιθανώς δεν είναι πλέον απαραίτητη.

Ανέφερε ότι θα έπρεπε να ληφθούν σκληρές αποφάσεις για το κλείσιμο εκκλησιών.

“Είναι σίγουρο ότι δεν θα είμαστε σε θέση να γιορτάσουμε την Κυριακάτικη Λειτουργία σε κάθε εκκλησία σε κάθε ενορία αυτής της επισκοπής”, είπε και συμπλήρωσε: “Νομίζω ότι ο Κύριος πιθανώς μας λέει αυτή τη στιγμή: Δεν θέλω να συνεχίζετε να κάνετε τα πράγματα που κάνατε πριν από 100 χρόνια, πριν από 200 χρόνια.”

Επίσης τόνισε τη σημασία της αλλαγής της εκκλησίας σε σχέση με την νέα εποχή.

Διευκρινίζοντας τις παρατηρήσεις του σχετικά με τον ενισχυμένο ρόλο των λαϊκών, ο Αρχιεπίσκοπος Φάρελ είπε ότι “η ηγεσία στην Εκκλησία δεν έχει να πει στους ανθρώπους τι να κάνουν. Πρόκειται μάλλον για την προώθηση της συνυπευθυνότητας και την υπέρβαση της νοοτροπίας που διατρέχει τον κίνδυνο να υποβιβάσει τον βαπτισμένο σε δευτερεύοντα ρόλο”

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.