Ηλεία: Η μεγάλη ώρα για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιου Β'.

Το τέλος μιας εποχής 41 ετών, επισφραγίζεται σήμερα με την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιου Β’. Ήταν στις 24 Οκτωβρίου, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή ενθρόνισης του παραιτηθέντος πρόσφατα, Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού.

Τότε ο Αθανάσιος Μπαχός μόλις λίγο πριν είχε χειροτονηθεί Πρεσβύτερος και υποδεχόταν στην Ηλεία το νέο Μητρπολίτη κ.κ. Γερμανό.

Σήμερα ο απερχόμενος υποδέχεται και παραδίδει τη σκυτάλη και την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, στον κ.κ. Αθανάσιο Β’.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός για το νόμο.

Η υποδοχή του νέου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιου Β’

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιου Β’, η τελετή θα λάβει χώρα στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου στις 12 το μεσημέρι.

Νωρίτερα στις 11.30 θα γίνει η υποδοχή του νέου Μητροπολίτη στην Πλατεία Ιατρίδη από τον Τοποτηρητή και πρώην Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό και το δήμαρχο Πύργου και στη συνέχεια η πομπή θα κατευθυνθεί προς τον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου, όπου θα αναμένει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας “… εἰσερχομένου τοῦ Σεβ.Μητροπολίτου Ἠλείας καί Ὠλένης κ.κ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ εἰς τόν Ναόν, ὁ Χορός ψάλλει τό «ἄξιον ἐστίν». Ὁ ἐνθρονιζόμενος εἰσέρχεται εἰς τό ἱερόν Βῆμα καί ἐνδύεται ἐπιτραχήλιον καί μικρόν Ὠμοφόριον .

Ἐξέρχεται τοῦ ἱεροῦ Βήματος συνοδευόμενος ὑπό δύο Διακόνων καί δύο Ἀρχιμανδριτῶν ἐνδεδυμένων. Ἵσταται εἰς τό μέσον τοῦ Ναοῦ, λαμβάνει καιρόν ἀπό τόν Μακαριώτατον Ἀρχιεπίσκοπον Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΝ καί εὐλογεῖ τόν Λαόν, τοῦ χοροῦ ψάλλοντος τό «Εἰς πολλά ἔτη Δέσποτα» καί ἀνέρχεται εἰς τόν θρόνον…”

Μετά το πέρα της τελετής ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, των αρχιερέων και των τοπικών αρχών.

Το απόγευμα της Δευτέρας από τις 5 έως τις 9 ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης θα δεχθεί ευχές στο Μητροπολίτικο Μέγαρο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη του Πύργου

Στο πλαίσιο της τελετής ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιου, τη Δευτέρα 14/11/2022, για τη διασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, καθώς και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων από την πραγματοποίηση του γεγονότος, αποφασίζεται:

1ο: Το προσωρινό κλείσιμο, η προσωρινή στάση και στάθμευση και τοποθέτηση εξέδρας ως κάτωθι:

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΔΩΝ

Α. Της οδού Γερμανού από την οδό Καπετάν Γιώργη

Β. Της οδού Πατρών από το ύψος της οδού Τάκη Πετροπούλου

Γ. Της οδού Λετρίνων από πλατεία Ιατρίδη

Δ. Της οδού Κολοκοτρώνη

Ε. Της οδού Κρεστενίτη από την οδό Κολοκοτρώνη

Ζ. Της οδού Σισίνη από την οδό Ερμού

Η. Της οδού Αγίου Νικολάου

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΑΣΗΣ –ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Α. Επί της οδού Κολοκοτρώνη

Β. Επί της οδού Κρεσταινίτου

Γ. Επί της οδού Αγίου Νικολάου

Δ. Επί της οδού Λετρίνων

Ζ. Επί της οδού Ερμού από το ύψος της εισόδου της οδού 28ης Οκτωβρίου (κατάστημα «Φάρος») έως την πλατεία Ιατρίδη

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΞΕΔΡΑΣ

Θα τοποθετηθεί εξέδρα διαστάσεων 6Χ4=24μ2 στην διασταύρωση των οδών Ερμού – Κολοκοτρώνη – Λετρίνων

2ο: Η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται από παρακείμενους δρόμους υπό τον όρο να τηρηθούν τα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πεζών & των οχημάτων, να τηρηθούν οι διατάξεις περί κοινής ησυχίας, των κανόνων ασφαλείας, ευταξίας κ.τ.λ., από τους χρήστες και τους υπευθύνους.

* Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι καθώς και όλοι οι οδηγοί, για την κατανόηση και τη συνεργασία.

Η απόφαση αυτή θα ισχύει για την Δευτέρα 14/11/2022 από ώρα 08.00 έως 13.00

Το βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη Ηλείας

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος (κατά κόσμον Αριστείδης Μπαχός), εγεννήθη στο χωριό Ξυλοκέρα Ηλείας την 10-2-1954 από αγρότες γονείς τον Γεώργιον και την Μαρίαν.

Μετά το Δημοτικό στην γενέτειρά του και τις Γυμνασιακές του σπουδές (ενιαίον Γυμνάσιον-Λυκειον) εις τον Πυργον, εφοίτησε για δύο έτη (1973-1975) εις το Ανώτερον Εκκλ. Φροντιστήριον Ριζαρείου Εκκλ. Σχολής Αθηνῶν.

Μετά από εισαγωγικές εξετάσεις εισήλθε εις τη Θεολογικήν Σχολήν Αθηνών, λαβών το πτυχίον του το 1982.

Την 13 Ιουλίου 1975 εκάρη Μοναχός εις την Ι.Μονήν Χρυσοπηγής Λαμπείας υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Ηλείας κυρού Αθανασίου, ονομασθείς Αθανάσιος και το 1976 εχειροτονήθη Διάκονος υπό του αυτού Μητροπολίτου Ηλείας κυρού Αθανασίου.

Την 5ην Σεπτεμβρίου 1982 εχειροτονήθη Πρεσβύτερος και εν συνεχεία προεχειρίσθη εις Αρχιμανδρίτην υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού.

Την 1-11-2009 εχειροτονήθη Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωλένης υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου εις τον Ι. Ναόν Αγίου Νικολάου Πύργου.

Στις 7 Οκτωβρίου 2022 εξελέγη νέος Μητροπολίτης Ηλείας διαδεχόμενος τον παραιτηθέντα κ.κ. Γερμανό.

Διετέλεσε από το 1980 Ηγούμενος της Άνω Μονής Δίβρης και από το 1982 Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας.

Προσέφερε τις υπηρεσίας του διά πολλά έτη ως Γραμματέας εις τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, έχει τακτικές Ραδιοφωνικές εκπομπές στο Ραδιόφωνο της ΕΡΑ Πύργου και στον Ραδ. Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας.

Είναι συγγρεφεύς πολλών βιβλίων.

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.