Του Πρεσβυτέρου Νικολάου Κατσηδήμα-Με την σκέψη στραμμένη στην ζοφερή πραγματικότητα από την Εθνική τραγωδία που συγκλόνισε όλους μας, εορτάστηκε με την δέουσα ιεροπρέπεια και φέτος η ετήσια μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού, στον φερώνυμο και περικαλλή Ιερό Ναό του, στην πόλη του Πύργου το διήμερο 26 και 27 Ιουλίου.

Την παραμονή της εορτής εν μέσω πλειάδος Ιερέων και προεξάρχοντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Φιλαρέτου Σπανοπούλου, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος.

Την κυρία ημέρα τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου μετ’ αρτοκλασιών και στην συνέχεια η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Χριστοφόρου Κωλέττη, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο οποίος παράλληλα ορθοτόμησε και τον Θείον Λόγον, πλαισιούμενος από τους Αιδ. π. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, π. Παντελέημων Παπαηλιού, π. Παναγιώτη Κλουκίνα και π. Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη.

Κατά το διήμερο των Θρησκευτικών εκδηλώσεων πλήθος ευλαβών και φιλέορτων Χριστιανών προσήλθε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό για να προσκυνήσει την Ιερή εικόνα και να λάβει την ευλογία καθώς επίσης και την ιαματική χάρη του εορταζομένου Αγίου Παντελεήμονος, .ο οποίος συνδύασε την γνώ¬ση με την πίστη, την επιστήμη με την αρετή και την ιατρική με τη φιλανθρωπία!

Νέος, γεμάτος σφρίγος και παλμό, δύναμη και θάρρος, εμαρτύρησε δια την Ορθόδοξο Πίστι του. Με αποφασιστικότητα διεκήρυξε και διελάλησε την αλήθεια της πίστεώς του σε όλους, όσοι κατά την εποχή εκείνη ευρίσκοντο εις το βασίλειο του σκότους και του ψεύδους, της ειδωλολατρίας.

Αρνήθηκε να θυσιάσει εις τα άψυχα και αναίσθητα είδωλα και παρ’ όλες τις κολακείες του βασιλέως Μαξιμιανού έμεινε ακλόνητος και επροτίμησε να θυσιασθεί και να καταστεί έτσι κληρονόμος της Ουρανίου Βασιλείας. Είλκυσε εις τον Χριστόν και την πίστιν του όσους είχαν πραγματικά πόθο και δίψα να γνωρίσουν τον αληθινόν Θεόν.

Ο Ανάργυρος Ιατρός Παντελεήμων, είναι εκείνος ο Άγιος που με το φωτεινό παράδειγμά Του, συνδυάζει επ’ ακριβώς την έννοια του πραγματικού μεγαλείου της αγάπης στην χαρισματική διακονία του πάσχοντος συνανθρώπου!

Ο Άγιος Παντελεήμων με την σταθερότητά του, την ομολογία του, το μαρτύριό του, αλλά και με την σχέση του με τον πνευματικό του Άγιο Ερμόλαο, μας διδάσκει να μένουμε και εμείς σταθεροί, ανυποχώρητοι, εδραίοι, αμετακίνητοι στην πίστη και στον αγώνα… και ότι η επιστήμη της οποίας υπήρξε άριστος κάτοχος ο Άγιος, δεν υπήρξε εμπόδιο για να είναι και άριστος εις την Πίστη του, προς τον Χριστόν.

Εκείνο άλλωστε που μορφώνει τον άνθρωπο, που τον αναδεικνύει, του δίνει αξία και τον εξυψώνει, όχι μόνο σε τούτη τη ζωή, μα και στην αιωνιότητα, δεν είναι τα γράμματα, αλλά η Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και η αρετή!

Πύργος: Λαμπρή Εορτή του Αγίου Παντελεήμονα

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.