Ηεπίλυση του Κυπριακού στη βάση της νομιμότητας αποτελεί αμετάθετο στόχο μας, δήλωσε την Κυριακή η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο Παλαικυθριτών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στα Λατσιά.

Τα μηνύματα που έρχονται μέσω της διπλωματικής οδού από διάφορες κατευθύνσεις, τόσο ευρωπαϊκά, όσο και από την άλλη άκρη του Ατλαντικού «υποδεικνύουν ότι μόνη οδός είναι η μία και αδιαίρετη πατρίδα, η συνάφεια με το διεθνές δίκαιο, τις αρχές και αξίες μας», είπε.

Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι, μισό αιώνα μετά, «η μισή μας πατρίδα συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τον ζυγό του κατακτητή και η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη στη θέση της για λύση δύο κρατών και εντείνει τις προκλητικές και απαράδεκτες ενέργειές της υπονομεύοντας τις προσπάθειες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων».

«Η επίλυση του Κυπριακού στη βάση της νομιμότητας αποτελεί αμετάθετο στόχο μας», δήλωσε.

Σημείωσε ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έπειτα και από τη συνάντηση του Προέδρου Μπάιντεν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, «υποστηρίζουν ότι μόνη λύση στην Κύπρο είναι αυτή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ διασυνδέοντας τη λύση του Κυπριακού με τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Είπε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα από την πρόσφατη Έκθεσή της για την πολιτική διεύρυνση, «στέλνει σαφή μηνύματα προς την Τουρκία υποδεικνύοντας ως προαπαιτούμενο την εκπλήρωση καίριων εσωτερικών και διεθνών υποχρεώσεων από την Τουρκία υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Σε αυτόν τον αγώνα, διαχρονικός, σταθερός και ισχυρός μας σύμμαχος είναι η Ελλάδα, με την οποία βρισκόμαστε συνεχώς σε πλήρη και διαρκή συντονισμό, άριστη συνεργασία και κοινό βηματισμό», πρόσθεσε.

«Θεωρώ ότι κατανοούμε τη σημαντικότητα, δεδομένων και των εξελίξεων, να εμβαθύνουμε τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις και συνεργασίες με τους δυτικούς και Ευρωπαίους εταίρους αλλά και με τους περιφερειακούς συμμάχους μας, κάτι που ορθά καλλιεργήθηκε και αποκτήθηκε μέσα από μία πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική τα προηγούμενα χρόνια», είπε, σημειώνοντας ότι η Κύπρος «οφείλει να ενισχύσει με κάθε ευκαιρία και να προβάλει ακόμη πιο εμφαντικά τον γεωστρατηγικό της ρόλο ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ειδικότερα με όσα επικίνδυνα βλέπουμε να διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή».

Το μόνο σίγουρο, είπε η κ. Δημητρίου, «είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα και μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα». Απαραίτητο προαπαιτούμενο όμως για να επιτευχθεί αυτό είναι η ομοψυχία, η σύμπνοια και η ενότητα, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι, χωρίς ένα συλλογικό, ενιαίο μέτωπο ειδικά για το εθνικό θέμα «μακριά από μικρότητες και σκοπιμότητες δεν μπορεί να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμη ότι «έχουμε υποχρέωση στη μνήμη των αδικοχαμένων Παλαικυθριτών, τους οποίους τιμούμε σήμερα, να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα, τα ιδανικά, τα έθιμα, τις αρχές με τις οποίες μεγαλώσαμε».

«Έχουμε καθήκον και χρέος όμως να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση, μέχρι την απελευθέρωση, μέχρι την επιστροφή των προσφύγων μας, τη διακρίβωση των αγνοουμένων μας, μέχρι να επικρατήσει επιτέλους ειρήνη «σε τούτον τόπο πον καμένος» χωρίς εγγυήσεις, χωρίς συρματοπλέγματα και χωρίς στρατούς κατοχής. Να λυτρωθεί ο τόπος μας και εμείς μαζί του», είπε.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.