Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Τιμάμε ιδιαίτερα την παρουσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και την προσφορά του στην αχανή αφρικανική ήπειρο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε σήμερα, Πέμπτη 29 Ιουλίου, ομάδα Αποδήμων Ελλήνων, Κυπρίων και Αιγυπτίων φοιτητών, στο πλαίσιο του προγράμματος «NOSTOS» της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης, ο Επίτροπος της Κυπριακής Προεδρίας αρμόδιος για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης και ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Mohamed Elghazawy.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός που απηύθυνε η κυρία Σακελλαροπούλου:

Αγαπητά μου παιδιά,

Είμαι συγκινημένη που σας συναντώ, καθώς στο πρόσωπό σας βλέπω πρώτα τους αναρίθμητους νεαρούς Έλληνες και Ελληνίδες του εξωτερικού που κρατούν άσβεστη την φλόγα της πατρίδας στην καρδιά και στην ψυχή τους. Εσείς τους εκπροσωπείτε επάξια, συμμετέχοντας στην προσπάθεια διατήρησης της γλώσσας, των εθίμων και των ηθών της μητέρας πατρίδας, την οποία ποτέ δεν ξεχνάτε.

Ιδιαίτερα καλωσορίζω και εσάς που έρχεστε από τα αδελφικά χώματα της Κύπρου και την πανάρχαια γη της Αιγύπτου, με την οποία μας ενώνουν κοινές πολιτισμικές αξίες και άριστες διπλωματικές και φιλικές σχέσεις. Δεν ξεχνάμε ποτέ την μεγάλη και ακμάζουσα αιγυπτιώτικη παροικία, στην οποία το ελληνικό στοιχείο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινωνική, οικονομική, θρησκευτική, πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή. Τιμάμε ιδιαίτερα την παρουσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και την προσφορά του στην αχανή αφρικανική ήπειρο. Γνωρίζω ότι είχατε την ευκαιρία να συναντηθείτε πριν από λίγες ημέρες με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο και να ξεναγηθείτε στην ιστορική αυτή πόλη. Φαντάζομαι ότι η εμπειρία αυτή ήταν πολύ διδακτική.

Ο Ιούλιος είναι εδώ και 47 χρόνια μήνας πένθους και οδύνης για την Κύπρο και την Ελλάδα. Η τουρκική εισβολή και κατοχή που διχοτόμησε το νησί είναι ακόμα πραγματικότητα. Αλλά σας διαβεβαιώνουμε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον αγώνα της αδελφής Κύπρου έως την τελική δικαίωση. Η Κύπρος έχει αναδειχθεί σε μια ανεξάρτητη Δημοκρατία, με λαμπρή πορεία στη διεθνή κοινότητα.

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος μοιραζόμαστε την ίδια προσήλωση στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών της περιοχής. Εκπεφρασμένος στόχος και των τριών χωρών είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Για τον σκοπό αυτό, συνεργαζόμαστε τόσο μεταξύ μας, όσο και στο πλαίσιο των διεθνών Οργανισμών.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.