Το δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε το μεσημέρι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την παρουσία της στην πόλη.

Την Πρόεδρο υποδέχτηκε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος την ξενάγησε στη φωτογραφική έκθεση για τη «Συνοικία των Εξοχών», που φιλοξενείται στον χώρο του φουαγιέ, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε σύντομη συνάντηση, με την κ. Σακελλαροπούλου να εντυπωσιάζεται από το τζουκ μποξ που υπάρχει στο γραφείο του δημάρχου.

Την πρόεδρο συνόδευσαν επίσης στην ξενάγηση ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καράγιαννη, ενώ στο τέλος τής δώρισαν ένα κουτί με φωτογραφίες που εκτέθηκαν στην έκθεση.

Η κ. Σακελλαροπούλου είδε μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Μάριου Δαδούδη να αποτυπώνονται άγνωστες λεπτομέρειες από τον εσωτερικό χώρο των διατηρητέων κτιρίων της «Συνοικίας των Εξοχών» της Θεσσαλονίκης και να αποκαλύπτονται κρυμμένοι θησαυροί από την εσωτερική τους αρχιτεκτονική, τα ξύλινα δάπεδα, τις περίτεχνες οροφογραφίες, τα κιγκλιδώματα των κλιμακοστασίων τους αλλά και τον πλούτο των ξυλόγλυπτων και γύψινων διακοσμητικών που χαρακτήριζαν την οικονομική και κοινωνική επιφάνεια των ιδιοκτητών τους.

Η «Συνοικία των Εξοχών» δημιουργήθηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα με την επέκταση της Θεσσαλονίκης προς τα ανατολικά. Επρόκειτο για μια οικιστική περιοχή με κυρίαρχο στοιχείο την ανέγερση εξοχικών, πολυτελών κατοικιών, με μεγάλους κήπους και αρχιτεκτονικό στυλ με έντονο ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Στη «Συνοικία των Εξοχών» δεν υπήρχε διαχωρισμός ανά εθνικότητα, όπως στις συνοικίες των χριστιανών, των εβραίων και των μουσουλμάνων της πόλης, αλλά τα κριτήρια ήταν καθαρά οικονομικά και κοινωνικά.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.