ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ: Ψυχοσάββατο προ των Απόκρεω έρχεται στις 2 Μαρτίου 2019. Στείλτε ονόματα για μνημόνευση στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE και ενημερωθείτε για το τι πρέπει να κάνουμε αυτές τις ημέρες.

Ψυχοσάββατο 2 Μαρτίου – Ανακοίνωση από ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE και Ιερός Ιδρυματικός Ναός Αγίου Τρύφωνος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Παράρτημα Α.Μ.Ε.Α. Δομής Ενηλίκων, Κολύμπια Ρόδου.

Οικουμενικό Πατριαρχείο – Ιερά Μητρόπολις Ρόδου – Ιερός Ιδρυματικός Ναός Αγίου Τρύφωνος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Παράρτημα Α.Μ.Ε.Α. Δομής Ενηλίκων, Κολύμπια Ρόδου – Παρασκευή – 1 Μαρτίου 2019 – Ώρα 16:00 – 17:00 – Εσπερινός – Μνημόνευση Κολλύβων – Ιερουργός, Αθανάσιος Μισσός, Αρχιμανδρίτης.

Μπορείτε να αποστέλλετε ονόματα στο email [email protected].

Το Σάββατο που προηγείται της Εβδομάδας του Αγίου Δημητρίου, υπάρχει ως τρίτο Ψυχοσάββατο για το οποίο κάναμε λόγο παραπάνω.

Επίσης εκτός των παραπάνω ψυχοσαββάτων σε ορισμένα μέρη, κυρίως στην κεντρική Ελλάδα και σ’ αυτή την πρωτεύουσα των Αθηνών συνηθίζονται και άλλα δύο Σάββατα να αφιερώνονται στους κεκοιμημένους, αποκαλούμενα κι αυτά ως Ψυχοσάββατα. Αυτά είναι το Σάββατο μετά το Ψυχοσάββατο της Απόκρεω δηλ.

Το Σάββατο της Τυρινής κι επίσης το αμέσως επόμενο Σάββατο της πρώτης εβδομάδος των Νηστειών, το λεγόμενο Σάββατο των Αγίων Θεοδώρων. To Σάββατο των Αγίων Θεοδώρων, αν και δεν είναι επισήμως Ψυχοσάββατο, υπάρχει η συνήθεια να προσαγάγονται κόλλυβα για τους κεκοιμημένους και τελείται νεκρώσιμο τρισάγιο. Σύμφωνα με το τυπικό, θεωρούμε ορθό, για το συγκεκριμένο Σάββατο, μετά την οπισθάμβωνον ευχή να ευλογηθούν τα κόλλυβα προς τιμήν του εορτάζοντος Αγίου και μετά το «Δι’ Ευχών…» της Λειτουργίας ο Ιερέας να βάλει το «Ευλογητός» και να τελέσει το νεκρώσιμο τρισάγιο στα υπόλοιπα κόλλυβα.

Το Ψυχοσάββατο μας υπενθυμίζει τη διάσταση της αιώνιας ζωής, που φωτίζει και την επίγεια.

Κατά τα δύο μεγάλα Ψυχοσάββατα η Εκκλησία μας καλεί σε μία παγκόσμια ανάμνηση «πάντων των απ’ αιώνος κοιμηθέντων ευσεβώς επ’ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου».

Διαβάστε τη συνέχεια στο άρθρο Ψυχοσάββατο στις 2 Μαρτίου – Τρισάγιο Κεκοιμημένων – Κόλλυβα και παραδόσεις

Φανούρης Ευστράτιος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (3 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

8 Σχόλια

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1

Ελένη, Νίκος

2

SOULTANA NIKOLAIDOU
NIKOLAOS NIKOLAIDIS

3

Γκαλίνα
Γιώργο
Δαρεια
Νικόλα
Νινα
??????

4
Βασιλης Μαργιολας

Ονόματα για μνημόνευση.
Μαρία
Στυλιανός
Κωνσταντίνος

5

ΣΟΦΙΑ,ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ,ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ,ΜΙΧΑΗΛ,ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ,ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ,ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ,ΑΝΔΡΕΑ
ΙΩΣΗΦ,ΚΩΝ/ΝΙΑ

6

Δεν λειτουργει το σύστημα εδω, κάτι συμβαίνει. Και βέβαια πληκτρολόγησα όλα τα ονόματα των ανθρώπων μου που έχουνε φύγει....

7

Ονόματα
Ιωάννης
Δήμητρα
Παναγιώτης
Μαρθα
Απόστολος
Αναστασία
Αθανάσιος
Μαρία

8

Ονόματα
Ιωάννης, Δήμητρα, Κοσμάς, Βασιλική, Σουλτάνα, Χρήστος, Αβάπτιστο άρρεν, Κοσμάς.