Μέσα στην ιδιαίτερη μέριμνά της για τους κεκοιμημένους, η αγία Ορθόδoξη Εκκλησία μας έχει καθορίσει ξεχωριστή ημέρα της εβδομάδος γι' αυτούς. Κάθε Σάββατο δηλαδή. Όπως η Κυριακή είναι η ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου, έτσι και το Σάββατο είναι η ημέρα των κεκοιμημένων, για να τους μνημονεύουμε και να έχουμε (επι)κοινωνία μαζί τους. Σε κάθε προσευχή και ιδιαίτερα στις προσευχές του Σαββάτου ο πιστός μνημονεύει τους οικείους, συγγενείς και προσφιλείς, αλλά ζητά και τις προσευχές της Εκκλησίας γι' αυτούς.

Στο δίπτυχο (χαρτάκι), που φέρνουμε μαζί με το πρόσφορο για τη θεία Λειτουργία, αναγράφονται τα ονόματα των ζώντων και των κεκοιμημένων, τα οποία μνημονεύονται.

Σε ετήσια βάση η Εκκλησία έχει καθορίσει δύο Σάββατα, τα οποία αφιερώνει στους κεκοιμημένους της. Είναι τα Ψυχοσάββατα. Το ένα πριν από την Κυριακή της Απόκρεω και το άλλο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Το Ψυχοσάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω έχει το εξής νόημα: Η επομένη ημέρα είναι αφιερωμένη στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου. Εκείνη τη φοβερή ημέρα κατά την οποία όλοι θα σταθούμε μπροστά στο θρόνο του μεγάλου Κριτού. Για το λόγο αυτό με το μνημόσυνο των κεκοιμημένων ζητούμε από τον Κύριο να γίνει ίλεως και να δείξει την συμπάθεια και την μακροθυμία του, όχι μόνο σε μας αλλά και στους προαπελθόντας αδελφούς, και όλους μαζί να μας κατατάξει στην Επουράνια Βασιλεία Του.

Με το δεύτερο Ψυχοσάββατο διατρανώνεται η πίστη μας για την καθολικότητα της Εκκλησίας, της οποίας την ίδρυση και τα γενέθλια (επί γης) γιορτάζουμε κατά την Πεντηκοστή. Μέσα στη μία Εκκλησία περιλαμβάνεται η στρατευομένη εδώ στη γη και η θριαμβεύουσα στους ουρανούς.

Ο λόγος που τα καθιέρωσε η Εκκλησία μας, παρ’ ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής: Επειδή πολλοί κατά καιρούς απέθαναν μικροί σε ηλικία η στην ξενιτιά η στην θάλασσα η στα όρη και τους κρημνούς η και μερικοί, λόγω πτωχείας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσύνων, «οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι εθέσπισαν το μνημόσυνον αυτό υπέρ πάντων των απ’ αιώνος ευσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών». Συγχρόνως δε, ενθυμούμενοι και εμείς τον θάνατο, «διεγειρόμεθα προς μετάνοιαν».

Για την ιστορία και μόνο ας γνωρίζουμε ότι: «Η καθιέρωσις του Σαββάτου προ των Απόκρεω ως Ψυχοσαββάτου εγένετο μάλλον κατ’ απομίμησιν του Σαββάτου προ της Πεντηκοστής, ως μόνου προϋπάρχοντος».

Για το έτος 2021 το πρώτο ψυχοσάββατο πέφτει στις 6 Μαρτίου (μια μέρα πριν από την Κυριακή των Αποκριών, ενώ το δεύτερο ψυχοσάββατο πέφτει στις 19 Ιουνίου (μία μέρα νωρίτερα από την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Κόλλυβα

Υλικά
500 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
250 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
200 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα καβουρντισμένα, κομμένα σε μπαστουνάκια ή χοντροαλεσμένα
100 γρ. λευκό σουσάμι ψημένο και αλεσμένο
3/4 κούπας φρυγανιά τριμμένη
3-4 κοφτές κουταλιές της σούπας αλεύρι καβουρντισμένο
2 κοφτές κουταλιές της σούπας κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
250 γρ. ξανθές σταφίδες
1/2 κιλό ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το σιτάρι, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα, γεμίζουμε νερό, μέχρι να το σκεπάσει αρκετά και το μουσκεύουμε για 2-3 ώρες.

Στη συνέχεια το βράζουμε, με το νερό μέσα στο οποίο μούσκεψε, σε σιγανή φωτιά για 2 περίπου ώρες, έως ότου ανοίξει και φουσκώσει.

Το στραγγίζουμε, το ξεπλένουμε με κρύο νερό και το αφήνουμε στο στραγγιστήρι για 1 ώρα να φύγουν όλα τα υγρά του. Στρώνουμε στο τραπέζι της κουζίνας ένα βαμβακερό τραπεζομάντηλο, από πάνω τοποθετούμε χαρτί κουζίνας ή ένα ακόμη τραπεζομάντηλο και απλώνουμε το σιτάρι. Το σκεπάζουμε με χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε να στεγνώσει για 3-4 ώρες ή και περισσότερο.

Καλό είναι η προετοιμασία των κολύβων να ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα, ώστε να τα αφήσουμε να στεγνώσουν όλη τη νύχτα. Όταν το σιτάρι ξεκολλάει από το τραπεζομάντηλο, τότε έχει στεγνώσει.

Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι και τη ζάχαρη άχνη, σ’ ένα μπολ (ή σε μια πιατέλα) και τα ανακατεύουμε. Τα καλύπτουμε με το κρύο καβουρντισμένο αλεύρι ραντίζοντας το μ’ ένα σουρωτήρι και κατόπιν ραντίζουμε από πάνω και τη ζάχαρη άχνη.

Αφού καλύψουμε το σιτάρι με το αλεύρι, παίρνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα ή ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο ή 1 χαρτοπετσέτα, την ανοίγουμε, την απλώνουμε πάνω στα κόλυβα και πατάμε για να κάτσει το αλεύρι παντού ομοιόμορφα. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και μετά που θα στρώσουμε τη ζάχαρη άχνη.

Σχηματίζουμε στο κέντρο των κολύβων ένα σταυρό και συνεχίζουμε το στόλισμα περιμετρικά του μπολ (ή της πιατέλας).

Σημειώσεις

Βάζουμε το αλεύρι πάνω από τα κόλυβα και μετά τη ζάχαρη άχνη, για να μη λασπώσουν.

Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε στα κόλυβα και φουντούκια καβουρντισμένα και αλεσμένα.

Για να καβουρντίσουμε το αλεύρι, το βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα (για να μην καεί), μέχρι να ξανθίνει.

Αν υπάρχουν γρομπαλάκια άσπρα, τα πατάμε με την κουτάλα να διαλυθούν και να ξανθίνει το αλεύρι.

Τα αμύγδαλα και το σουσάμι, τα καβουρντίζουμε ξεχωριστά το καθένα σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας τα συνεχώς για να μη μαυρίσουν.

Μπορούμε επίσης, αν θέλουμε, να τα ψήσουμε στο φούρνο στους 180-200°C ανακατεύοντας τα για να ψηθούν ομοιόμορφα και όταν ροδίσουν ελαφρά να τα αλέσουμε στο μπλέντερ.

Το στόλισμα γίνεται με άσπρα και ασημένια ή σοκολατένια κουφέτα (για μημόσυνο) ή με ξηρούς καρπούς ή με ξανθές σταφίδες ή με κανέλα σε σκόνη ή συνδυασμός κάποιων υλικών.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.