Στο διάστημα μεταξύ 17 έως και 27 Φεβρουαρίου 2020 ο Ναός των Αγίων Ακινδύνων υποδέχεται τη θαυματουργή Κάρα της Αγίας Παρασκευής

Ψυχοσάββατο: Τρισάγιο ενώπιον της Τιμίας Κάρας της Αγ. Παρασκευής στις 22 Φεβρουαρίου-Στείλτε ονόματα.

Το Ψυχοσάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω έχει το εξής νόημα : Η επόμενη ημέρα είναι αφιερωμένη στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, εκείνη τη φοβερή ημέρα κατά την οποία όλοι θα σταθούμε μπροστά στο θρόνο του μεγάλου Κριτή.

Για το λόγο αυτό με το Μνημόσυνο των κεκοιμημένων ζητούμε από τον Κύριο να γίνει ίλεως και να δείξει τη συμπάθεια και τη μακροθυμία του, όχι μόνο σε μας αλλά και στους προαπελθόντας αδελφούς, και όλους μαζί να μας κατατάξει μεταξύ των υιών της Επουράνιας Βασιλείας Του.

Το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής λέγεται και του Ρουσαλιού, επειδή έλκει την καταγωγή του από τη ρωμαϊκή γιορτή των Ρουσαλίων ή Ροζαλίων.

Είναι η ημέρα, που σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, οι ψυχές επιστρέφουν στον Κάτω Κόσμο, αφού κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου κυκλοφορούσαν ελεύθερα πάνω στη γη. Τη θλίψη των ψυχών, αλλά και των οικείων τους, εκφράζει το δίστιχο:

Όλα τα Σάββατα να παν, να παν και να γυρίσουν

Το Σάββατο του Ρουσαλιού να πάει, να μην γυρίσει.

Κατά τα δύο μεγάλα Ψυχοσάββατα η Εκκλησία μας καλεί σε μία παγκόσμια ανάμνηση «πάντων των απ’ αιώνος κοιμηθέντων ευσεβώς επ’ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου».

ΑΡΓΙΕΣ 2020: Αρκετές είναι οι αργίες του 2020 που πέφτουν Δεύτερα ή Παρασκευή, με τα τριήμερα να δίνουν ευκαιρία για μικρές αποδράσεις και εκδρομές.

Φέτος η Τσικνοπέμπτη πέφτει στις 20 Φεβρουαρίου και η επόμενη αργία της χρονιάς είναι η Καθαρά Δευτέρα στις 2 Μαρτίου.

Η 25η Μαρτίου πέφτει Τετάρτη και θα ακολουθήσει το Πάσχα στις 19 Απριλίου.

Να σημειωθεί πως στις 22 Φεβρουαρίου ονομάζεται Ψυχοσάββατο Πάντων Κεκοιμημένων Ορθοδόξων Χριστιανών.

Φανούρης Ευστράτιος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 3.29 (7 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

7 Σχόλια

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1

Υπέρ αναπαύσεως:

Άγγελος
Ελευθέριος

2
Μαρία Σαρριδου

Υπέρ αναπαύσεως :Θωμά, Γεωργίου, Σοφίας, Προδρόμου, Μαρίας, Θωμά, Αικατερίνης.

3
Μαρία Σαρριδου

Υπέρ αναπαύσεως :Θωμά , Γεωργίου, Σοφίας, Προδρόμου, Μαρίας, Θωμά, Αικατερίνης

4

ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ,ΔΗΜΗΤΡΗΣ ,ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ , ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ,ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ,ΙΩΑΝΝΗΣ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ,ΧΡΥΣΑΝΘΗ,ΒΑΣΙΛΙΚΗ,ΧΡΗΣΤΟΣ,ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΙ ΤΕΚΝΑ,ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ,ΝΙΚΟΛΑΟΣ,ΝΙΚΟΛΑΟΣ,ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ,ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ,ΙΩΑΝΝΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ,ΑΘΑΝΑΣΙΑ,ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ,ΗΛΙΑΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ,ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Κ ΤΕΚΝΑ ,ΧΡΗΣΤΟΣ,ΙΩΑΝΝΗΣ,ΣΠΥΡΙΔΩΝ,ΣΠΥΡΙΔΩΝ, ΕΛΕΝΗ,ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΜΗΜΕΝΩΝ ΔΟΥΛΟΥ ΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ . ΑΜΗΝ

5
Σουμέλα Καράκελε

Συμέλα, Σταύρος, Αναστασία, Άννα, Χαράλαμπος, Κωνσταντίνος, Αναστασία, Βασίλης, Γιώργος

6
Κωνσταντινα

Υπέρ αναπαύσεως. Στιλιανος Ελευθέριος Γεώργιος Αγγελική Κωνσταντίνα Ελένη Βασίλειος Νικόλαος Σοφία Γεώργιος Γεώργιος Ιωάννης

7

Καλο παραδεισο ,αιωνια τους η μνήμη.